Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι επικεφαλής της Τρόικα με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως «ανοίξαμε σχεδόν όλα τα μέτωπα».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το ίδιο στέλεχος στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών, διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη σύγκληση σε ότι αφορά το μακροοικονομικό σενάριο και ειδικότερα τις προβλέψεις για την ύφεση φέτος και την επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014. Επίσης, τρόικα και υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν και για το πρωτογενές αποτέλεσμα του φετινού προϋπολογισμού χωρίς να αποκλείεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τα θέματα της σύσκεψης είναι:
1)Εκτέλεση προϋπολογισμού 2013. Αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το στέλεχος, θα υπάρξει συμφωνία για το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι είμαστε κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα (μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο). Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που θέλει ακόμη να δει η τρόικα σε ότι αφορά τα φορολογικά έσοδα και κάποιες δαπάνες φορέων γενικής κυβέρνησης.

2)Προϋπολογισμός 2014. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε ότι απέχουμε με την τρόικα στο να συμφωνήσουμε καθώς δεν έχουμε πλήρη στοιχεία για ορισμένους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ύψος των φόρων που θα βεβαιωθούν στο φόρο ακινήτων του 2014, ούτε και για το ποσοστό εισπραξιμότητας του ενώ δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη και η δουλειά για τους φόρους υπέρ τρίτων.

3)Αποτελεσματικότητα φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η τρόικα ζήτησε στοιχεία για τη λειτουργία και την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

4)Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα ωμε πληροφορίες η τρόικα ζήτησε στοιχεία για να διαπιστώσει αν πέτυχαν οι ρυθμίσεις τους στόχους που είχαν τεθεί

5)Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασαν στην τρόικα τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να φτάσουν οι αποπληρωμές στα 8 δις μέχρι το τέλος του έτους.

6)Διαρθρωτικές αλλαγές. Να σημειωθεί ότι αύριο οι επικεφαλής τ5ης τρόικας θα έχουν σύσκεψη με το επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ για να διαπιστώσουν κατά πόσο επιτυγχάνεται ο φετινός στόχος και του 2014.

7)Προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση του ενός δις. ευρώ. Στη σύσκεψη συζητήθηκε κυρίως το θέμα της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου να αναφέρει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι αποπληρωμές.

Σε ότι αφορά το θέμα του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2015-2016, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν έγινε συζήτηση και στόχος είναι να συζητηθεί μετά το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου.