ΕΣΕΕ για κατάργηση διευκολύνσεων για τα πρόστιμα της Εφορίας: Ξαφνικός “φορολογικός” θάνατος

|
THESTIVAL TEAM

Κύμα αντιδράσεων έχει προκληθεί από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, καταργούνται οι διευκολύνσεις στη πληρωμή των προστίμων της Εφορίας.
Στο εξής, τα πρόστιμα θα πρέπει να εξοφλούνται σε διάστημα μόλις δυο μηνών, γεγονός, που εντείνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη προς τις Εφορίες, οι παραβάτες θα πρέπει πλέον να πληρώνουν το 60% του προστίμου μέσα σε 10 ημέρες από την ημέρα που τους κοινοποιείται, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να καταβάλλεται το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μήνα.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κάνει λόγο για ξαφνικό φορολογικό θάνατο των μικρομεσαίων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς καμία προειδοποίηση και αγνοώντας τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι οποίες έχουν καταβαραθρώσει την ρευστότητα αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι του υπουργείου κατ’ απαίτηση της τρόικας αποφάσισαν την ατεκμηρίωτη κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος, όσον αφορά στην πληρωμή πρόσθετων φόρων και προστίμων από την Εφορία, οδηγώντας χιλιάδες ΜμΕ σε εφάπαξ εξόντωση».
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα ένταξης σε ένα ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής των επιπλέον φόρων από λογιστικές διαφορές, από 12 έως και 36 δόσεις.
Σύμφωνα με το “iefimerida.gr”, ο εμπορικός κόσμος τονίζει ότι η ταχύτερη απόδοση του φόρου θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε «αυτόματο λουκέτο» και το Δημόσιο σε μηδενική είσπραξη πρόσθετων φόρων και τελών.
«Τέτοιες απροκάλυπτες κινήσεις, όχι μόνο δεν συνδράμουν στην ομαλοποίηση και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αλλά αντίθετα αποτελούν θηλιά στο λαιμό χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι μη μπορώντας να ανταποκριθούν στη πληθώρα των υποχρεώσεών τους, κυριαρχούνται από τα αισθήματα της οργής, της αγανάκτησης και της απογοήτευσης για την ακολουθούμενη εισπρακτική πολιτική», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.