Με «λουκέτο» απειλούνται πάνω από 40.000 επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο, εξέλιξη που θα αφανίσει από την αγορά περί τις 45.000 θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό απώλειας για το 2013 στις 85-90 χιλιάδες (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία επιχειρείται η εξαμηνιαία αποτίμηση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (προσωπικό 0-49 ατόμων).

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται επίσης ραγδαία μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης προς πιο ευέλικτες μορφές, τάση η οποία συνεχίζεται. Το 67,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε μείωση ωρών εργασίας ή και σε μείωση αποδοχών. Το 49,3% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή μισθολογικού κόστους, μειώνοντας αποδοχές. Επίσης, πάνω από τις μισές (50,5%) που απασχολούν προσωπικό έχουν προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2010 ήταν 30% και για το 2012 ήταν 40,5%. Ενας αριθμός 110. 000 επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα έγκαιρης καταβολής των μισθών, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που αδυνατεί να καλύψει ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές. Εκτιμάται ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εξέλιξη με εμφανείς επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ ανήλθε στο 43,2% από 42% τον Ιανουάριο, στο ΙΚΑ ανήλθε στο 22,6% από 17,3%, ενώ οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να αποπληρώσουν οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν στο 34,1% από 31,9%. Αντιθέτως, έχουν μειωθεί οι οφειλές των επιχειρήσεων προς προμηθευτές και δάνεια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε σχέση με τις οφειλές (περίπου 30%) αναφέρεται σε ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ. Ακολουθεί η εφορία με αύξηση 10%.

Οι προβλέψεις συνολικά για την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο βαίνουν αυξανόμενα αρνητικές. Είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΒΕΕ, που σημειώνεται επιδείνωση σε όλους τους δείκτες προβλέψεων, ύστερα από διαδοχικές μειώσεις της καταγραφόμενης απαισιοδοξίας. Σε ποσοστό 68,1% οι επιχειρήσεις αναμένουν επιδείνωση της κατάστασής τους έναντι ποσοστού 62,9% το προηγούμενο εξάμηνο. Ειδικότερα, επιδείνωση προβλέπει στον κύκλο εργασιών το 67,3% των επιχειρήσεων, στη ζήτηση το 66,9%, στη ρευστότητα το 69,8%, στις παραγγελίες το 68%, ενώ στις επενδύσεις αύξηση προβλέπει το 5,5%, μείωση το 41,5% και στασιμότητα το 45,2%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, το 76,5% των εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων πιστεύει ότι η κρίση βαθαίνει με αμείωτους ρυθμούς. Μόλις το 53% αναγνωρίζει κάποια σημάδια ανάκαμψης. Μόνο το 10% βλέπει άμεσα σημάδια ανάκαμψης για την οικονομία (μέσα στο 2014), ενώ πάνω από το 50% τοποθετεί την επανεκκίνηση της ανάκαμψης τουλάχιστον από το 2018 και μετά. Στην έρευνα καταγράφεται, τέλος, μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντά σας» περίπου το 60% δήλωσε «κανένα».

Πληροφορίες: kathimerini.gr