Άκρως ανησυχητικές είναι οι πρώτες ενδείξεις των υπό κατάρτιση προϋπολογισμών των τριών μεγαλύτερων ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), καθώς δείχνουν έλλειμμα ύψους 2 δισ. ευρώ, θέτοντας τις διοικήσεις σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ρούλας Σαλούρου στο Capital.gr, «βάσει των εκτιμήσεων, που ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν προς το χειρότερο, κάπου κοντά στον Οκτώβριο, όταν θα φανεί εάν τελικά οι νέες βελτιωτικές κινήσεις του υπουργείου Εργασίας στις ρυθμίσεις χρεών έφεραν κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα, δείχνουν για το 2014, έλλειμμα στο ΙΚΑ, της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η μείωση των μισθών, η αύξηση της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας που περιορίζει κατά πολύ τους οφειλέτες που μπορούν τελικά, να ρυθμίσουν ταυτόχρονα τόσο τα χρέη του 2013 όσο και των προηγούμενων ετών, έστω και χωρίς φορολογική ενημερότητα (βάσει τροπολογίας που κατέθεσε τον Δεκαπενταύγουστο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης), εντείνει την ανησυχία».

Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, «η ψαλίδα του ελλείμματος ανοίγει επικίνδυνα το 2014. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το 2013, για το οποίο δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα την βγάλει... καθαρή, η κρατική χρηματοδότηση άγγιξε το 1,45 δισ. ευρώ. Για το 2014, Τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει μάξιμουμ κρατικής χρηματοδότησης 850 εκατ. ευρώ, ενώ δραματική αναμένεται η υστέρηση στα έσοδα του ταμείου, αφού έμποροι και βιοτέχνες εκτιμούν ότι τα λουκέτα στο εμπόριο θα κυριαρχήσουν και τον επόμενο χρόνο».

Τέλος, «σημαντικό χρηματοδοτικό κενό, της τάξης των 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τον επόμενο χρόνο και ο ΟΓΑ. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον επιλεγεί τελικά η λύση της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, το έλλειμμα να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ».