Άγγιξαν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών την τελευταία τετραετία.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στην καταναλωτική πίστη, όπου τον Μάρτιο πάνω από 4 στα 10 δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ συνολικά, σχεδόν το 30% των δανείων δεν εξυπηρετείται.
Όπως μάλιστα επισημαίνει η εφημερίδα, η συνεχιζόμενη τάση δημιουργίας επισφαλείων υπονομεύει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αναζωπυρώνει σενάρια για ενδεχόμενη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας», που θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σαφείς ενδείξεις για τη διαχείριση των επισφαλειώμ που βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένονται με τα πρώτα αποτελέσματα της Black Rock που ξεσκονίζει εκ νέου τα βιβλία των ελληνικών τραπεζών και όχι μόνο.
Ρυθμίσεις "κόκκινων" δανείων
Πρωτοβουλία από τις τράπεζες για στεγαστικά, επιχειρηματικά, και πιστωτικές κάρτες, μαζικές ρυθμίσεις και κούρεμα οφειλής.
Υπενθυμίζεται, ότι όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους του Σαββάτου, οι ελκυστικοί όροι ρυθμίσεων είναι ο μονόδρομος για τις τράπεζες, διότι τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να "σκάνε" και δάνεια τα οποία είχαν ήδη ρυθμιστεί στις αρχές της κρίσης. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, ανάλογα με το προφίλ τους, ώστε τα ρυθμισμένα δάνεια να μη "σκάνε" και πάλι μετά από 12-18 μήνες.
Έτσι υπάρχουν ρυθμίσεις:
για όσους είναι ενήμεροι σήμερα όμως λόγω των περικοπών ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου τους.
για ανέργους και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες
για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο "κόκκινο" και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο για τα ενήμερα δάνεια
για αυτούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής και έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ τον χρόνο.
Στα καταναλωτικά δάνεια η πρόταση είναι "πακετάρισμα" όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο του 5%, ενώ στα στεγαστικά η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με "κούρεμα" του επιτοκίου. Η μείωση εφαρμόζεται κυρίως σε δάνεια που χορηγήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ήταν σταθερού επιτοκίου, το ύψος του οποίου ήταν της τάξεως του 5% και 6%. Οι τράπεζες αλλάζουν αυτές τις συμβάσεις και το νέο επιτόκιο μειώνεται στο 3% με 3,5%.
Τέλος, στα επιχειρηματικά δάνεια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα υψηλά επιτόκια αλλά και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Κλειδί εδώ είναι η δυνατότητα ρύθμισης με προσημείωση. Μάλιστα σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν ακόμα και σε κούρεμα 15% με 20% της οφειλής.