Δύο εβδομάδες κλείνουν σήμερα από την πιλοτική εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών και έχουν παραλάβει το ειδικό μπλε σηματάκι που διανέμουν έπειτα από έλεγχο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 13.000 σήματα στο σύνολο περίπου 90.000 επιχειρήσεων ποσοστό μικρότερο του 15%. Με δεδομένο πως πλέον διανύουμε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι και τόσο αισιόδοξες, αν και όπως επισημαίνουν από τη ΓΣΕΒΕΕ από τα τέλη Αυγούστου αναμένεται η ζήτηση εκ μέρους των επιχειρήσεων να αυξηθεί. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις πάντως περίπου 30% των επιχειρήσεων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μείωσης των τιμών.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επιχειρηματίες που επιμένουν πως δεν έχουν περιθώριο για περαιτέρω μείωση των τιμών καθώς όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ είχαν απορροφήσει την αύξηση αυτή και δεν την είχαν μετακυλήσει στους καταναλωτές. Την ίδια ώρα οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα ειδικά σήματα είναι κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς στα νησιά, αν και τουριστικές περιοχές δεν διαθέτουν τοπικούς συλλόγους αρμόδιους για την διανομή του σήματος με αποτέλεσμα να καθυστερεί την όλη διαδικασία.