Στο ΕΣΠΑ σημαντικές παρεμβάσεις σε μονές του Αγίου Όρους

|
THESTIVAL TEAM

Νέες σημαντικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του κελιού «Γενέσιον της Θεοτόκου» και για τη συντήρηση και την αποκατάσταση…

καθίσματος Αγίων Αποστόλων της Ιερής Μονής Διονυσίου στην Ιερή Κοινότητα του Αγίου Όρους ύψους 1.366.143 ευρώ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για το έργο που αφορά στην αποκατάσταση του κελιού «Γενέσιον της Θεοτόκου» της Ιερής Μονής Αγίου Διονυσίου, προϋπολογισμού 925.000 ευρώ, που βρίσκεται στο κέντρο των Καρυών έναντι του Πρωτάτου και εξυπηρετεί πολλές χρηστικές ανάγκες, καθώς και το έργο για τη συντήρηση και την αποκατάσταση καθίσματος Αγίων Αποστόλων της Ιεράς Μονής Διονυσίου, προϋπολογισμού 441.143 ευρώ.

Στο πρώτο έργο, οι προτεινόμενες επεμβάσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου έχουν στόχο να αποκαταστήσουν προβλήματα που οφείλονται στην πάροδο του χρόνου καθώς και βελτιωτικές παρεμβάσεις στην ηλεκτρική εγκατάσταση, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης.

Στο δεύτερο έργο χρηματοδοτείται η συντήρηση και αποκατάσταση του καθίσματος Αγίων Αποστόλων της Ιεράς Μονής Διονυσίου. Με τις προτεινόμενες επεμβάσεις επισκευής και συντήρησης του Καθίσματος των Αγίων Αποστόλων αφ’ ενός μεν διασώζεται το κτίριο από περαιτέρω φθορές και εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα των χώρων διαβίωσης, αφ’ ετέρου δε δεν επέρχονται ιδιαίτερες αλλαγές στις όψεις και στους εσωτερικούς χώρους και διατηρείται στον ύψιστο βαθμό η ιστορική συνέχεια του κτιρίου.

«Η διάσωση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγίου Όρους αποτελεί χρέος μας. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και προχωρούμε άμεσα σε καίριες παρεμβάσεις αποκατάστασης και συντήρησης των θρησκευτικών μας μνημείων. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους ανεκτίμητους θησαυρούς του Αγίου Όρους με κάθε δυνατό τρόπο», ανέφερε σχετικά με το έργο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιζτζικώστας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.