Για υποβάθμιση του ιστορικού θεσμού των «Δημητρίων» κατηγορεί τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ο επικεφαλής της «Ομάδας Δημιουργίας», Κώστας Γκιουλέκας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος της 46ης διοργάνωσης αναφέρθηκε στο θεσμό περιφρονητικά με τη λέξη «ταμπού». Αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα απαξίωσης ενός κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας».

Ο κ. Γκιουλέκας κάνει λόγο για σύγχυση και η ασυνεννοησία που επικρατούν στη διοίκηση, οι οποίες μεταφέρονται και στη σκέψη του Δημάρχου. «Θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος πολιτιστικός θεσμός δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο, πολύ περισσότερο να ενσωματωθεί με άλλες φεστιβαλικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις άλλων περιοχών που γίνονται κατά δεκάδες ή να αποτελεί τμήμα ευρύτερων εκδηλώσεων, όπως άφησε να εννοηθεί ότι επιδιώκει από τη συνεργασία με διοργανωτές αναλόγων εκδηλώσεων. Τα «Δημήτρια» έχουν βαθιά τις ρίζες τους στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στη βυζαντινή περίοδο».

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δημιουργίας σημειώνει ακόμη ότι οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης απουσιάζουν φέτος από τη διοργάνωση. «Αν θεωρείτε ότι ο θεσμός αντιμετωπίζει προβλήματα, οποίος πιστεύει και σέβεται την ιστορία του, κάνει τις αναγκαίες εκείνες ενέργειες για να τον αναβαθμίσει και όχι απλώς να τον διεκπεραιώσει, υποβαθμίζοντας τον και, ίσως, καταργώντας τον στο μέλλον».