Πρόεδρος ΚΕΔΗΘ για παραίτηση Ρακκά: Κάποιοι θέλουν να πάνε την πόλη μπροστά, κάποιοι να την κρατούν αγκιστρωμένη σε ιδεοληψίες

|
THESTIVAL TEAM

Με μια μακροσκελή της δήλωση, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, σχολιάζει την παραίτηση του εκπροσώπου της Δημοτικής Παράταξης, “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Γιώργου Ρακκά από το ΔΣ της ΚΕΔΗΘ.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

“Όσον αφορά το τυπικό μέρος της υπόθεσης:

Το Νοέμβριο του 2019 εκπροσώπησα το Δήμαρχο σε μία συνάντηση με αποστολή από τον αδελφοποιημένο Δήμο Λειψίας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Ulrich Hörning, Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Στα πλαίσια συζήτησης για θέματα διακρατικών συνεργασιών και ανταλλαγών νέων, έγινε και αναφορά στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Η Λειψία, η οποία ήδη είχε επιλεγεί ως έδρα του γερμανικού τμήματος , στήριζε σθεναρά μία υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. Μετέφερα την άποψη αυτή στο Δήμαρχο, ο οποίος είχε επίσης την ίδια θετική γνώμη και με ενημέρωσε για όλες τις έως τότε προσπάθειες. Τότε του δήλωσα ότι είμαι στη διάθεσή του να κάνουμε έναν τεκμηριωμένο φάκελο στήριξης της υποψηφιότητας της πόλης μας. Η συμβολή λοιπόν της ΚΕΔΗΘ είναι ότι παρείχε την τεχνική υποστήριξη στο Δήμαρχο για να τεκμηριώσει το «γιατί η Θεσσαλονίκη» και δεν υπάρχει καμία θεσμική ή οικονομική εμπλοκή της , ώστε να απαιτείται ανάλογη απόφαση.

Λυπάμαι που ο κ. Ρακκάς επέλεξε την οδό της διαμαρτυρίας και μάλιστα παραιτούμενος από ένα νομικό πρόσωπο, που ο ίδιος διαπίστωσε πόσο καθαρά και δημοκρατικά λειτουργεί.

Όσον αφορά την ουσία:

Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι ένας Οργανισμός, ο οποίος προέκυψε μετά από πολυετείς συναντήσεις και διαβουλεύσεις των δύο χωρών. Συγκεκριμένα:

Στις 12/9/2014 στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε δήλωση πρόθεσης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας

της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με τη σύσταση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και συνυπογράφηκε από την αρμόδια Γερμανίδα Υπουργό και τον Έλληνα Πρέσβη παρουσία του Ομοσπονδιακού Προέδρου Γκάουκ και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Στις 3-5/11/2014 πραγματοποιείται στο Bad Honnef το 1ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας.

Στις 5-8/3/2017 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το 2ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας.

Στις 26/7/2017 στο Βερολίνο συνυπογράφεται σύμβαση για τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και την προετοιμασία για την ίδρυση του Ιδρύματος ανάμεσα στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στις 13/9/2018 η σύμβαση αυτή κυρώνεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στις 22-25/10/2018 πραγματοποιείται στην Κολωνία το 3ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας.

Στις 4/7/2019 υπογράφεται στο Βερολίνο η συμφωνία για τη δημιουργία της

νομικής βάσης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας από την υφυπουργό Οικογένειας και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, καθώς και από το Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς Παυσανία Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία το Ίδρυμα θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (δηλαδή μια διακρατική δημόσια επιχείρηση ΙΔ), με Δ.Σ οριζόμενο από τα δύο αντίστοιχα Υπουργεία, θα έχει δύο γραφεία, ένα στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία (Λειψία) και ο προϋπολογισμός του θα καλύπτεται από τις δύο κυβερνήσεις (Ελλάδας και Γερμανίας) αποκλειστικά για θέματα νεολαίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα περισσότερες από 20 ελληνικές πόλεις (ανάμεσά τους η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Πάτρα, τα Ιωάννινα) διεκδικούν την έδρα του ελληνικού τμήματος του Ιδρύματος. Κι ενώ η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης μοιάζει να αποδυναμώνεται, η ισχυρή θέληση του Δημάρχου φέρνει ξανά το θέμα στην επιφάνεια και σε συνάντηση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 10/6/2020 με το Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιώργο Βούτσινο παρουσιάζεται μια απόλυτα τεκμηριωμένη υποψηφιότητα.

Τα οφέλη που αποκομίζει η πόλη από την έλευση της έδρας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας σε αυτήν είναι πολλαπλά και σημαντικά, με ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσημο :

-τόνωση του Ευρωπαϊκού χαρακτήρα της πόλης και ισχυροποίηση της θέσης της στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς

– δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

– εξωσχολική και σχολική ανταλλαγή νέων
– ανταλλαγή εθελοντών, ειδικότερα στους τομείς δράσης για τους νέους και τους νέους πρόσφυγες,
– ανταλλαγή επαγγελματιών στον τομέα της υποστήριξης της νεολαίας
– δράσεις για την εκμάθηση και την ενίσχυση της Νεοελληνικής Γλώσσας στη Γερμανία και της Γερμανικής Γλώσσας στην Ελλάδα
– διεξαγωγή του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας σε ετήσια βάση.

Και το σημαντικότερο:

Το Ίδρυμα θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με σεμινάρια που θα αναφέρονται στα γεγονότα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (1941-1945) και με ξεναγήσεις σε τόπους κοινής ιστορικής μνήμης της ίδιας περιόδου, όπως επίσης θα δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένων ομάδων να συμμετέχουν σε συναντήσεις, workshops και επισκέψεις για να γνωρίσουν τη γερμανική κουλτούρα, που ούτε θα μπορούσαν να ονειρευτούν.

Και φυσικά είναι αυτονόητο ότι οι πόροι, οι οποίοι θα διατεθούν δεν είναι συγκρίσιμοι με αυτούς που διατίθενται από τις διάφορες ΜΚΟ για ανάλογες δράσεις.

Η πόλη ανοίγει τα φτερά της προς την Ευρώπη. Προς μια Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να βαδίσει νέους δρόμους ενωμένη και ν’ αφήσει πίσω τις πληγές του παρελθόντος. Προχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ. Άλλωστε η Γερμανία πρώτη απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης παραδέχτηκε και αποκήρυξε το ναζιστικό παρελθόν της.

Τέλος, όσον αφορά την παραχώρηση της βίλας Πετρίδη, ουδόλως αυτή αποστερείται από τους πολίτες, γιατί, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, παράλληλα στο κτίριο θα μπορούν να φιλοξενηθούν πολιτιστικές και άλλου είδους εκδηλώσεις, καθώς αυτή η προοπτική είναι απόλυτα συμβατή με τη λειτουργία του Ιδρύματος.

Ελπίζω ότι απάντησα στις αιτιάσεις του κ. Ρακκά «τι στο καλό κομίζει το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και στη χώρα μας».

Κάποιοι θέλουν να πάνε την πόλη μπροστά και να της δώσουν νέες ευκαιρίες, κάποιοι προτιμούν να την κρατούν αγκιστρωμένη σε ιδεοληψίες. Είναι στο χέρι του καθενός να αποφασίσει το αποτύπωμα που θέλει να αφήσει στην πόλη.

Ο Σαλονικιός Διονύσης Σαββόπουλος λέει:

«Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει
τη δική σου μελαγχολία
κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις
με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις.»”

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.