Σερβική αντιπροσωπεία στο δήμο Νεάπολης- Συκεών

|
THESTIVAL TEAM

Την εκατέρωθεν επιθυμία τους για συνέχεια αλλά και περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων και της συνεργασίας τους στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας…

της υγείας, των κοινωνικοπρονοιακών δομών, του αθλητισμού, της ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων και της εκπαίδευσης, εξέφρασαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Pancevo Dr. Svetozar Gavrilovic, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών αντιπροσωπεία από τη σερβική πόλη. Η επίσκεψη της σερβικής αντιπροσωπείας εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοξενίας που παρέχει κάθε χρόνο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για τις εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας 2012.

Οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν για τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο δήμο τους, για την έλλειψη πόρων, την οικονομική κρίση, αλλά και για το πλήθος των υπηρεσιών που προσφέρουν στους δημότες τους χωρίς την ουσιαστική αρωγή της κεντρικής διοίκησης. Τόσο ο κ. Δανιηλίδης, όσο και ο Σέρβος ομόλογός του επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας νέων τεχνικών συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων πόλεων, «εκμετάλλευση» των δυνατοτήτων συνεργασίας χωρών που προσφέρει το πρόγραμμα INTERREG, καθώς και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκαν αρκετά θέματα που αφορούν τη μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Ελλάδα και Σερβία, καθώς και τη θέση που έχουν οι δήμοι μέσα στο κοινωνικό σύνολο, ενώ οι δυο πλευρές δεν δίστασαν να συζητήσουν και για θέματα ανάπτυξης.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης: η αντιδήμαρχος Διοικητικού, Οικονομικού και Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών, Κώστας Νικολόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Μιχάλης Βουλγαρίδης και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης Κώστας Ράλλης.

Το δήμαρχο του Pancevo συνόδευαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της σερβικής πόλης Predrag Zivkovic καθώς και ο υπεύθυνος αδελφοποιήσεων του δήμου Pavle Markovic. Η πόλη του Pancevo αδελφοποιήθηκε το 1994 με τον πρώην δήμο Νεάπολης και ο νέος διευρυμένος δήμος Νεάπολης-Συκεών επικύρωσε εκ νέου την αδελφοποίηση με την πόλη της Σερβίας.

Κατάθεση στεφάνων

Νωρίτερα το πρωί, η σέρβικη αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στον επιβλητικό χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων «Ζέιτενλικ» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (οδός Λαγκαδά) και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των περισσοτέρων από 23.000 θυμάτων (εκ των οποίων 8.000 Σέρβοι) των συμμαχικών δυνάμεων της Ελλάδας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα συμμαχικά νεκροταφεία του «Ζέιτενλικ» είναι η μεγαλύτερη νεκρόπολη της χώρας ,όπου βρίσκονται θαμμένοι στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ (Σέρβοι, Γάλλοι, Ρώσοι, Άγγλοι και Ιταλοί) που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην ιερή γεωγραφία των Σέρβων το Ζέϊτενλικ θεωρείται κομβικό σημείο, που δείχνει το δρόμο της θυσίας. Πρόκειται για τον ιερότερο τόπο προσκυνήματος των Σέρβων στον ελλαδικό χώρο. Ακόμη και σήμερα το επισκέπτονται χιλιάδες Σέρβοι, που πολέμησαν στα πεδία των μαχών στη Βοσνία και στο Κόσοβο, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα οστά των παππούδων τους που σκοτώθηκαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.

 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.