Νέα δήλωση στήριξης στον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη έκανε η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, με αφορμή τις δηλώσεις του ιερέα που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η δήμαρχος, «ορισμένοι διαμέσου κάποιων μέσων ενημέρωσης απομόνωσαν μια φράση του η οποία δεν ήταν, ούτε η κεντρική ιδέα ή ουσία ούτε αντιπροσωπευτική της συνολικής τοποθέτησής του για το θέμα».

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Έχω τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για το θέμα που ανέκυψε και διογκώθηκε αδικαιολόγητα, ομολογουμένως, κι αφορά την αρνητική εικόνα και κατάσταση που προσπάθησαν και προσπαθούν να προβάλλουν κάποιοι, χωρίς να ζουν ή να γνωρίζουν την περιοχή μας, για το Δήμο Σκύδρας και τους πολίτες του και ειδικότερα για τα όσα είπε στην ευρεία συνεδρίαση - σύσκεψη για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ο Αρχιμανδρίτης μας, σεβαστός πατέρας Αντώνιος Κορέστης.

Ορισμένοι διαμέσου κάποιων μέσων ενημέρωσης απομόνωσαν μια φράση του η οποία δεν ήταν, ούτε η κεντρική ιδέα ή ουσία ούτε αντιπροσωπευτική της συνολικής τοποθέτησής του για το θέμα. Και πολύ περισσότερο δεν αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα και το συνολικό του έργο.

Αδίκησαν έναν άξιο ιεράρχη με σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο που αγκάλιασε και στήριξε κάθε συνάνθρωπο μας που είχε ανάγκη. Που άνοιξε την εκκλησία σ΄όλο τον κόσμο. Που διοργάνωσε και συντονίζει το συσσίτιο της ενορίας μας προσφέροντας, σε καθημερινή βάση, γεύματα σε 60 συνανθρώπους μας.

Παράλληλα, εργάζεται, προσφέρει και προάγει πολλές ακόμη δράσεις και έργα που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η εκτίμηση, ο σεβασμός και η στήριξη μας και της ενορίας μας στο πρόσωπό του και στο έργο του είναι δεδομένα κι αδιαμφισβήτητα.

Όλο αυτό το διάστημα σε κάθε δημόσια τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα διάφορα μέσα ενημέρωσης ή μέσω του προσωπικού μου μέσου κοινωνικής δικτύωσης δήλωσα ότι η Σκύδρα, ο Δήμος Σκύδρας, οι πολίτες της, οι σεβαστοί της πατέρες δεν έχουν καμιά σχέση με την αρνητική εικόνα που ορισμένοι θέλουν να παρουσιάσουν.

Δυστυχώς, όμως, αυτό που θέλουν να προβάλλουν ορισμένοι προκειμένου να πετύχουν ακροαματικότητα, τηλεθέαση κι αναγνωσιμότητα είναι η ανάδειξη και η προβολή της οξύτητας και της έντασης παρερμηνεύοντας ή περικόπτοντας δηλώσεις και γεγονότα.

Ο σεβαστός πατέρας ζήτησε με επιστολή του συγγνώμη και εξήγησε το νόημα της τοποθέτησής του, ωστόσο η συγγνώμη αυτή, δείγμα του μεγαλείου της προσωπικότητάς του, αλλά και η στήριξη μας   δεν «έτυχαν» της ίδιας ή ανάλογης δημοσιότητας και για τους λόγους αυτούς επανέρχομαι στο θέμα για την ανάδειξη και την επιβεβαίωση της στήριξής μας στον ιερέα μας.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται και θα καταλαμβάνει πλέον τις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας και θα μας απασχολεί καθημερινά.

Όπως έχω δηλώσει και θα ξανατονίσω ότι με ψυχραιμία, σύνεση, νηφαλιότητα και συνεργασία, όλοι μαζί, θα ξεπεράσουμε, το μεγάλο αυτό πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιερέας ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει πιο φασιστικό κείμενο από το κοράνι. Όπως τόνισε: «Αν διαβάσει κανείς το κοράνι διαπιστώνει πως δεν μπορεί ένας μουσουλμάνος να βλέπει σαν αδερφό έναν χριστιανό. Γιατί για να με βλέπει έτσι πρέπει να με κάνει μουσουλμάνο».

Συνεχίζοντας την ομιλία του για το Κοράνι ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το ανώτερο πράγμα στον μουσουλμανισμό είναι αυτός που θα σκοτωθεί για να σκοτώσει κι άλλους μαζί του. Όταν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να έχουμε κακία απέναντί τους, έχουν μεγαλώσει με αυτήν την νοοτροπία, όσο και αν είναι ήσυχοι γιατί έτσι είναι οι περιστάσεις, έλθουν δίπλα μας, αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι εκείνο…».

Ο παπάς ανέφερε επίσης πως «πρέπει να σκεφτούμε τα πάντα. Αυτός που πεινάει θα κλέψει. Κι όταν θα μπει στο χωράφι του γείτονα να κλέψει, αυτός που θα κλέψει (σσ ο ιδιοκτήτης) θα πάει να τον δείρει. Αλλά το θέμα είναι πως θα φταίει αυτός που έδειρε τον κλέφτη… Δεν μπορούμε να δεχτούμε ανθρώπους δίπλα μας αλλά γιατί πρώτον δεν μπορούμε να τους φροντίσουμε…».

Ο ιερέας άφησε να εννοηθεί ότι προτεραιότητα έχουν οι Έλληνες που πεινάνε ενώ τόνισε ότι δεν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες αλλά «λαθρομετανάστες».

Σημειώνεται ότι ο ιερέας ζήτηση συγγνώμη για τις δηλώσεις του.