Τον απολογισμό του έργου και των δράσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, από το 2015 έως 2019 παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και υποψήφιος πρόεδρος για την ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο κ. Κυρίζογλου στην αρχική του τοποθέτηση ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στην ΠΕΔ αλλά και τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων, ενώ εξέφρασε το παράπονο του που τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ έδειξαν ελάχιστο έως καθόλου ενδιαφέρον για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους αιρετούς που του εμπιστεύτηκαν την θέση του προέδρου, σημειώνοντας πως έγινε πράξη η δημοτική συνεργασία.

Σε ερώτηση για τι βαθμό θα έβαζε στον εαυτό του, σημείωσε πως δεν βάζει βαθμούς.

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Κάναμε το καθήκον μας, δεν κάναμε φιέστες, όποια πενιχρά μέσα είχαμε, τα δαπανήσαμε για να πιάσουν τόπο», ανέφερε.

Όσον αφορά την σημαντικότερη παρακαταθήκη του, είπε πως αυτή είναι η ενότητα.

«Ότι είπαμε πριν τις εκλογές, γιατί όλοι λένε πολλά πριν, το κάναμε πράξη. Μιλήσαμε για ενότητα και το κάναμε. Αυτό είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη», είπε.

«Αυτό το οποίο είχαμε πει πριν τις εκλογές του 2014, ότι θα κάνουμε πράξη τη δημοτική συνεργασία , το κάναμε. Το εφαρμόσαμε με διαπαραταξιακό προεδρείο και διαπαραταξιακή εκτελεστική», ανέφερε μιλώντας με τα καλύτερα λόγια και την προηγούμενη διοίκηση της ΠΕΔ, υπό τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη.

Μιλώντας για τις πιο σημαντικές του στιγμές ως πρόεδρος, ανέφερε ότι με ιδιωτικά κριτήρια και όχι αυτά του ιδιώτη, ήταν δύο βραβεύσεις. Η βράβευση του γνωστού ζωγράφου, Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, ο οποίος ζωγραφίζει με το στόμα, δείχνοντας την δύναμη της θέλησης και η βράβευση της μητέρας με τα 16 παιδιά, για την κοινωνική της συνεισφορά.

«Είμαι συναισθηματικός άσχετα αν βγάζω τον χαρακτήρα του σκληρού», σημείωσε.

Ακόμα αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να γίνει γνωστή η ΠΕΔ-ΚΜ, όχι μόνο στην κεντρική Μακεδονία αλλά σε όλη την Ελλάδα.

«Πήγαμε ένα βήμα ακόμα. Βγάλαμε την ΠΕΔ από τα γραφεία, για να την καταστήσουμε γνωστή στην Κεντρική Μακεδονία και όχι μόνο, αναδεικνύοντας ζητήματα όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, τα απορρίμματα, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη όλων των δήμων», τόνισε.

Όπως είπε κ. Κυρίζογλου ψηλά στην ατζέντα του Δ.Σ. της ΠΕΔ βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τους δήμους, οικονομικά και θεσμικά, καθώς και όλα όσα αφορούν στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Παράλληλα σύμφωνα με τον Λάζαρο Κυρίζογλου, η ΠΕΔ έθεσε στις προτεραιότητες της το προσφυγικό ζήτημα, αξιώνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό των προσφύγων, ενώ οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων και συσκέψεων με φορείς, εργαζόμενους και στελέχη των ΟΤΑ.

Επίσης το Δ.Σ του οργάνου ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για το θέμα του ΟΑΣΘ και τις αλλαγές που επέρχονται, μέσω του νέου φορέα, αντέδρασε έντονα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, αντιτάχθηκε σθεναρά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, ενώ έκρουσε για μια ακόμη φορά το καμπανάκι του κινδύνου για τις δραματικές ελλείψεις σχολείων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δράσης της, η ΠΕΔ-ΚΜ, επεκτάθηκε και στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας τον εξοπλισμό Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των πολιτών.

Κορυφαίο γεγονός του 2017, όπως σημείωσε αποτέλεσε η διοργάνωση του Διήμερου Συνεδρίου, με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», με την συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την παρουσίαση σειράς εξειδικευμένων εισηγήσεων από αρμόδιους Λειτουργούς και Στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τις εργασίες του Συνεδρίου, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε εκτός Αθηνών, παρακολούθησαν ανελλιπώς περισσότεροι από 450 αιρετοί εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τα πρακτικά του Συνεδρίου εκδόθηκαν, από την ΠΕΔΚΜ, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος σε ένα καλαίσθητο τόμο, που θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Δήμους της Χώρας.

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφέρθηκε στην «μαχητική» παρουσία της ΠΕΔ, για το νερό (συμπαράσταση στα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και συνεργασία με πρωτοβουλία «SOSτε το νερό» για δράσεις, τις Αστικές Συγκοινωνίες (συμμετοχή στις συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου και ΔΕΘ), το προσφυγικό (επίσκεψη αρμόδιου Υπουργού με Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ).

Επισήμανε ακόμα πως καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους συνέχισε την συνεργασία της με τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα όπως είπε με απόφαση του, το Δ.Σ του οργάνου ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη Μ.Ε.Α δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κυρίζογλου, σημείωσε και την αντίθεση της ΠΕΔ στην «Συμφωνία των Πρεσπών», προβάλλοντας το αυτονόητο όπως είπε: «ότι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης (για τις μελλοντικές της συνέπειες) πολιτικής σκοπιμότητας.

Διοργανώσαμε, από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ειδική εκδήλωση για την Μακεδονία (27-06-2018), με πυκνότατη συμμετοχή Εκκλησιαστικών, Αυτοδιοικητικών, Επιστημονικών, Κοινωνικών Φορέων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό».

Επίσης σημείωσε ότι η ΠΕΔ-ΚΜ επέμεινε στην ανάγκη να ανακληθεί η ΠΝΠ για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και της αντίστοιχης εγκυκλίου του τότε ΥΠΕΣ κ. Βούτση περί αμελλητί συμμόρφωσης των Δήμων στις επιταγές της, προδήλως αντισυνταγματικής, ΠΝΠ.

Δυστυχώς όπως είπε «δεν εισακούστηκε, - αντίθετα εκδηλώθηκε απόπειρα επαναφοράς της ΠΝΠ, χωρίς μέχρι τώρα κάποια άλλη συνέχεια. Όμως, η οικονομική καταρράκωση των ΟΤΑ εξακολουθεί».