«Θέλω η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα πετυχημένο παράδειγμα που θα εμπνεύσει τους ανθρώπους», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την τοποθέτησή του στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσαν από κοινού η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer με θέμα: «Ο κόσμος το 2020. Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στον κόσμο του 2020, μεταξύ άλλων, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, στο προσφυγικό, στην αναγκαιότητα διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας –όπου κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός σε εκπομπές ρύπων, η διαχείριση υδάτων, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στο brain drain που όπως είπε «αποτελεί το σύγχρονο “παιδομάζωμα” για την πόλη και τη χώρα μας».

«Το δημογραφικό προφίλ της Ευρώπης αμφισβητεί στον πυρήνα του το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, τα συστήματα υγείας και ασφάλισης. Πόσο δε μάλλον στην Ελλάδα όπου είναι ορατός ο κίνδυνος σε λίγες δεκαετίες να έχουμε μία χώρα – και άρα και πόλεις – γερόντων. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό; Αμφισβητεί ίσως κάθε σημερινή επιλογή, κάθε σχεδιασμό, στις χρήσεις γης, στις μετακινήσεις, στις προτεραιότητες, στις επενδύσεις κ.ο.κ», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Όπως σημείωσε, ο δυτικός κόσμος βρίσκεται ενώπιον μεγάλων αλλαγών. «Οι παραγωγικές δυνάμεις της Ανατολής είναι παρούσες και διεκδικούν μερίδιο από τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Η συζήτηση στρέφεται στις νέες τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην κάθε κοινωνική, οικονομική και ενδεχομένως και πολιτική δομή που γνωρίζουμε. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι προ των πυλών. Και στο άκρως ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, ο ρόλος των πόλεων διευρύνεται συνεχώς. Αποτελούν πόλους ανάπτυξης του τριτογενούς τομέα και παραγωγής καινοτομίας και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Να μην αναφερθώ στο brain drain που αποτελεί το σύγχρονο «παιδομάζωμα» για την πόλη και τη χώρα μας! Τα νούμερα είναι και εξελίσσονται εφιαλτικά».

Μιλώντας για τον δήμο του και τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει, ο κ. Ζέρβας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Κάθε ημέρα δίνουμε τη μάχη να κρατήσουμε δρόμους και πεζοδρόμια σε ανθρώπινη κατάσταση και τα σχολεία μας λειτουργικά. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να σχεδιάσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να φτάσουμε σε μία smartcity. Ή να αποτυπώσουμε στον αστικό χώρο τις φιλοδοξίες της πόλης με έργα λειτουργικά και εμβληματικά. Δείτε για παράδειγμα το εξής. Το πρώτο μου ραντεβού νωρίς το πρωί μπορεί να είναι με τον υπεύθυνο καθαριότητας για να με ενημερώσει σχετικά με τα οχήματα του στόλου καθαριότητας και αμέσως μετά με πολυεθνικούς κολοσσούς για να συζητήσουμε την πιθανότητα να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, να επενδύσουν».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «Δεν θέλω εγώ και η γενιά μου να αφήσουμε λευκές σελίδες στην μακρά και σημαντική ιστορία του τόπου μου. Αλλάζοντας τη Θεσσαλονίκη στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα πως μπορεί και η χώρα να αλλάξει. Θέλω αυτή η πόλη να γίνει στα μάτια και τις ψυχές των ανθρώπων ένα πετυχημένο παράδειγμα που θα τους εμπνεύσει».

z3.jpg

 

z2.jpg