Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός, ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης της ταμειακής διαχείρισης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έτος 2018.

Κατά ψήφισαν μόνο οι Γιάννης Κουριαννίδης και ο Ανδρέας Κουράκης.

«Λευκό» ψήφισαν οι «Μένουμε Θεσσαλονίκη», «Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Πόλη Ανάποδα», «Οικολογία Αλληλεγγύη», «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Το θέμα συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, όπου παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία του δήμου καθώς και η έκθεση και οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως αισθάνεται δικαιωμένος από την απόφαση του να ζητήσει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια και αυτό όπως είπε επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές αποφάνθηκαν πως το χρονικό διάστημα του επίμαχου ελέγχου δεν επαρκούσε, δείχνοντας έτσι όπως είπε την ανεπάρκεια σχεδιασμού της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Παράλληλα ο κ. Ζέρβας σημείωσε πως παρότι γνωστοποίησε στους ορκωτές λογιστές, ο ίδιος και οι συνεργάτες του την πρόθεση του για συνεργασία από την 1η Σεπτεμβρίου όταν και ανέλαβε η διοίκηση του, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ συνάντηση μαζί τους.

«Αυτός ο ισολογισμός με την έκθεση που τον συνοδεύει είναι όπως ακριβώς συντάχθηκε επί διοίκησης Μπουτάρη. Έτσι και αλλιώς σε αυτή την περίοδο αναφέρεται», τόνισε ο κ. Ζέρβας και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν τον ισολογισμό και την έκθεσε των ορκωτών λογιστών.

Τέλος κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να συγκρίνουν την σημερινή παρουσίαση με αυτή που θα γίνει την επόμενη χρονιά για να διαπιστώσουν με πόσο σχολαστικότητα θα εργαστεί η νέα δημοτική αρχή.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας ανέφερε πως πολύ μεγάλο ζήτημα είναι οι ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων ετών από πωλήσεις αγαθών υπηρεσίας αλλά κυρίως από καταλογισμούς.

Ειδικότερα όπως είπε από πωλήσεις αγαθών υπηρεσίας το ποσό ανέρχεται στα 73 εκατομμύρια ευρώ, με ορισμένες απαιτήσεις να φτάνουν πίσω στο 1987.

Όσον αφορά τους καταλογισμούς το ποσό είναι μεγαλύτερο και ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση όλοι μαζί τι θα κάνουμε με αυτές τις απαιτήσεις, που κάθε χρόνο σαν τα βαρίδια αποτυπώνονται στον ισολογισμό μας», ανέφερε ο κ. Κούπκας σημειώνοντάς πως ο προϋπολογισμός για το 2020 θα είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος πάνω στις ανάγκες των Θεσσαλονικέων.

Η αναφορά για την Πόρσε του Σαξώνη που προκάλεσε αίσθηση

Κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της προϊσταμένης του Ταμείου του δήμου Θεσσαλονίκης, Φωτεινής Κυργιαφίνη, η οποία σχολίασε την αδυναμία του δήμου να εισπράξει χρήματα από οφειλέτες: «Είναι δύσκολη η είσπραξη γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Εμείς δεν αφήνουμε ούτε ευρώ να πέσει κάτω. Είμαστε πολύ αυστηροί. Προσπαθούμε να εισπράξουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Γνωρίζουμε ποιοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν. Δεν μπορεί να τους αγγίξει κάποιος».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης, για την οποία ο δήμος αδυνατεί να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των ποσών που εξαφανίστηκαν από τα ταμεία του δήμου. Μάλιστα, αναφερόμενη στον κύριο πρωταγωνιστή της υπόθεσης, Παναγιώτη Σαξώνη, σχολιάζοντας πως δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την Πόρσε του.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, ανέφερε ότι τον ίδιο και την παράταξη του τον ενδιαφέρει η ουσιαστική αποτύπωση όχι οι λογιστικές αποτυπώσεις.

«Ζητούμενο είναι να παρέχουμε υπηρεσίες στην καθημερινότητα του πολίτη. Δεν πουλάει υπηρεσίες ο δήμος. Ο δήμος έχεις μια λογικής της συνέχειας, για αυτό λέω στη νέα διοίκηση μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις», είπε ο κ. Γάκης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος και να βάλει ο δήμος μια σειρά, για να διεκδικηθεί μεγαλύτερο κομμάτι των οφειλών. Παράλληλα ανέφερε ότι η παράταξη του θα ψηφίσει «λευκό» γιατί δεν επιθυμεί ο ίδιος και η παράταξη του αρνητικά κάτι που έχει φύγει, αλλά δεσμεύτηκε να δει τι θα κάνει η καινούργια διοίκηση για να πράξει ανάλογα.

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Ρία Καλφακάκου τόνισε οτι η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι καλά και πρόσθεσε ότι ενώ μετά την οικονομική κρίση οι επιχορηγήσεις ήταν μειωμένες, επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν αυξήσεις όπως το πρόγραμμα «Φιλόδημος», από το οποίο η ενίσχυση είναι σημαντική.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης ανέφερε ότι ο «δήμαρχος είπε ότι θα μας παρουσιάσει πραγματικό ισολογισμό την επόμενη φορά. Δεν μας είπε όμως πώς. Θα περίμενα να μας πουν ποια στοιχεία θα βελτιώσουν».

Ο δημοτικός σύμβουλος από την «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Κωνσταντινίδης , τόνισε πως τα ανείσπρακτα και η δήλωση δυσπραγίας της διοίκησης για είσπραξη τους, βάζει το δήμο σε καθήκον να εισπράξει από τον κόσμο που δεν μπορεί να τα καταβάλλει, ενώ επισήμανε την ανάγκη τα πλεονάσματα που επιτυγχάνονται να δοθούν για τις λαικές ανάγκες της πλειοψηφίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος σημείωσε πως η παράταξη του θα ψηφίσει «λευκό», τονίζοντας πως δεν καλύφθηκε από τις από τις απαντήσεις που δόθηκαν, προσθέτοντας ακόμα δεν διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του δήμου.

Ο Αντώνης Γαζάκης από την «Πόλη Ανάποδα» τόνισε πως η παράταξη του θα ψηφίσει «λευκό», επισημαίνοντας πως τα πολύ μεγάλα εισπρακτέα ποσά να εισπραχθούν από αυτούς που έχουν και να μην επιβαρυνθούν οι δημότες που προφανώς δεν έχουν να πληρώσουν.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς ανέφερε ότι η ρευστότητα ενός δήμου δεν μπορεί να εξαρτάται από το εισπρακτικός σκέλος και από τις επιχορηγήσεις από το κράτος, καθώς έτσι αίρεται το αυτοδιοίκητο και η ανεξαρτησία των δήμων.

Ο Γιάννης Κουριαννίδης επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», ανέφερε ότι η παράταξη του θα καταψηφίσει το θέμα καθώς δεν μπορεί να αντιληφθεί ορισμένα πράγματα και πως ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη», Γιάννης Νασιούλας τόνισε πως 9 στα 10 ευρώ δεν πηγαίνουν σε επενδύσεις μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, σημειώνοντας πως ο δήμος τα επόμενη τρία πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να κάνει επενδύσεις και δη κοινωνικές επενδύσεις.

Tα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2018

Τα συνολικά οργανικά έσοδα του Δήμου της χρήσεως 2018 ανήλθαν στο ποσό των €190.789.879,75.

Στο παραπάνω ποσό αν προστεθούν και τα αποτελέσματα του κλαδικού λογιστικού σχεδίου των ΟΤΑ ποσού € 35.176.432,48, τα συνολικά έσοδα του Δήμου οργανικά και ανόργανα ανήλθαν στο ποσό των €225.966.312,23. Οι επιχορηγήσεις για πάγιες επενδύσεις που ελήφθησαν το 2018, πέρα από τις επιχορηγήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, ανήλθαν στο ποσό των € 12.791.655,37

Οι συνολικές εισπράξεις του Δήμου στη χρήση 2018 (συμπεριλαμβανομένου του χρηματικού υπολοίπου έτους 2017) ανήλθαν στο ποσό των € 288.890.329,78,

Όσον αφορά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και των αναλωσίμων ειδών, ανήλθε στο ποσό των € 161.334.211,41

Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας του Δήμου ανήλθαν στο ποσό των €42.064.552,57, τα έξοδα λειτουργίας δημοσίων σχέσεων ανήλθαν στο ποσό των €55.780,38, οι προβλέψεις από υποτίμηση τίτλων και χρεογράφων ανήλθαν στο ποσό των €4.451,93 και τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν στο ποσό των € 988.156,52 .

Το συνολικό κόστος παροχής υπηρεσιών, διοίκησης, δημοσίων σχέσεων, προβλέψεων υποτίμησης τίτλων και χρεογράφων και χρηματοοικονομικών εξόδων ανήλθε στο ποσό των € 204.447.152,81.

Όπως προκύπτει από τον Ισολογισμό του Δήμου της 31.12.2018, τα πάγια στοιχεία ανέρχονται στο ποσό των € 635.479.929,65 και αφαιρουμένων των αποσβέσεων ποσού € 225.643.659,46 η αναπόσβεστη αξία τους ανέρχεται στο ποσό των € 409.836.270,19.

Τα μακροπρόθεσμα δάνεια του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,την τράπεζα Πειραιώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέρχονται στο ποσό των € 22.807.041,22 από τα οποία ποσό € 3.233.124,13 είναι το βραχυπρόθεσμο τμήμα και αφορά τις δόσεις των χρεολυσίων που θα πληρωθούν στην επόμενη χρήση 2019.

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου ανέρχεται στο ποσό των€ 17.473.578,66 και οι αντίστοιχες βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις ανέρχονται στο ποσό των €84.333.960,00.

Το σύνολο των εισπράξεων του Δήμου του έτους 2018 (συμπεριλαμβανομένου του χρηματικού υπολοίπου έτους 2017) ποσού € 288.890.329,78 , μείον τις πληρωμές του Δήμου του έτους 2018 ποσού € 236.006.975,98 μας δίνει χρηματικό υπόλοιπο ύψους €52.883.353,80

Το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου ανέρχεται στο ποσό των €51.786.269,06.

Συνολικά το σύνολο των εισπραχθέντων για το 2018 στο δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχεται στα 288.890.329,78 και των πληρωθέντων στα 236.006.975,98.

Το χρηματικό υπόλοιπο ανέρχεται στα 52.883.353,80.

Το κεφάλαιο του Δήμου ανέρχεται στο ποσό των € 298.150.233,91 αυξημένο στη χρήση 2018 κατά € 2.646.920,35