Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Ιάπωνα Πρέσβη στην Ελλάδα, Yasuhiro Shimizu, παρουσία και του επίτιμου Προξένου της Ιαπωνίας στην Θεσσαλονίκη, Χάρη Αλεξόπουλου, είχε χθες, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020, με παράλληλη μνεία στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Ένα από τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν η αντισεισμική προστασία της Θεσσαλονίκης, με τον κ. Ζέρβα να υπογραμμίζει ότι η πόλη αντιμετωπίζει παρεμφερείς προκλήσεις. Ο Ιάπωνας Πρέσβης τόνισε ότι θεσπίστηκε νέα νομοθεσία στη χώρα του, που αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των κτιρίων και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα αυτό.

Σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, ο κ.  Yasuhiro Shimizu, εκτίμησε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, παράμετρος που την καθιστά δυνητικό προορισμό για τους Ιάπωνες.

Ο κ. Ζέρβας έθεσε το ζήτημα πιθανής απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Τόκυο και παράλληλα την αναγκαιότητα μιας ελκυστικής καμπάνιας προώθησης πόλης στην Ιαπωνία, ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Τέλος, υπήρξαν αναφορές σε πολιτιστικές δράσεις και αντίστοιχες συνεργασίες, με τον Ιάπωνα πρέσβη να εκφράζει το έντονο ενδιαφέρον του για αυτήν την προοπτική.

Συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με την Πρέσβειρα της Κίνας

Εθιμοτυπική επίσκεψη της Πρέσβειρας της Κίνας, Zhang Qiyue, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, και την Πρέσβειρα να δηλώνει χαρούμενη που βρίσκεται στην πόλη της  Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη φετινή ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή κινέζικων εταιριών στον θεσμό, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα της.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι βασικός στόχος της νέας δημοτικής Αρχής είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας και η προσέλκυση επενδύσεων στην Θεσσαλονίκη, καθώς και η ανταλλαγή καλών πρακτικών με την Κίνα, δεδομένης και της στρατηγικής θέσης της πόλης στα Βαλκάνια. Ο κ. Ζέρβας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κινεζική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που απαριθμεί 2.300 μέλη,  στην επιχειρηματική της δράση αλλά και στην πολιτιστική της συνεισφορά.

Όσον αφορά στον τουρισμό, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Υπάρχει περιθώριο στενότερης συνεργασίας, καθώς τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, είναι προορισμοί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Πέραν της φυσικής τους ομορφιάς, προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει περιοχές με ιστορική και πολιτισμική βαρύτητα».

Η Πρέσβειρα της Κίνας από την πλευρά της δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα κέντρο τεχνολογίας και πολλές κινεζικές παρεμφερείς εταιρείες θα μπορούσαν να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και βάρος στην ψηφιακή καμπάνια της πόλης σας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τουριστική κουλτούρα στην  Κίνα έχει αλλάξει και πλέον οι Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν μόνοι τους, πλούσιους σε πολιτισμό και ιστορία τουριστικούς προορισμούς.

Σχετικά με ζητήματα εκπαίδευσης, η κ. Zhang Qiyue, ανέφερε ότι προγραμματίζεται ήδη μια συνεργασία μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ένα κινεζικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη ένα ινστιτούτο εκμάθησης κινεζικής γλώσσας. Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε από την πλευρά του σημαντική τη δημιουργία ενός κινεζικού σχολείου στην πόλη, με στόχο  τη διαφύλαξη της κινέζικης γλώσσας και του πολιτισμού, για τις οικογένειες που μένουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.