Αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο φως τα έργα του δήμου Θεσσαλονίκης στη οδό Δημητρίου Γούναρη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,  δίπλα στον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκαλύφθηκαν αγγεία και 16 σκελετοί, τα οποία έχουν δοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Ακόμη, αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου Ιπποδρόμου της Θεσσαλονίκης, πάνω από το οποίο κατασκευάστηκε πεζογέφυρα, η οποία συνδέει την Μητροπόλεως με την Δημητρίου Γούναρη. Το παραπάνω έγινε γνωστό στο πλαίσιο ξενάγησης δημοσιογράφων στα τεχνικά έργα του δήμου μέσω της χρηματοδότηση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

plateia2.jpg

plateia.jpg

Η ανάδειξη του μνημειακού άξονα της οδού Δ. Γούναρη, είναι ένα από τα έργα που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της δωρεάς 10 εκατομμυρίων ευρώ από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα συνδέει την Λεωφόρο Νίκης με το Γαλεριανό συγκρότημα, τη Ροτόντα και τον Πύργο Τριγωνίου.

gounari.jpg

dhm.jpg

Η υπάρχουσα κατάσταση δεν αναδεικνύει την πλατεία Φαναριωτών, η οποία εμφανίζει την εικόνα κατακερματισμένου αστικού χώρου, λόγω, κυρίως, της άναρχης και ασφυκτικής στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο κέντρο της πόλης. Στόχος της ανάπλασης είναι η ανάδειξη της πλατείας σε κομβικό σημείο όπου συγκλίνουν ιστορικά και εμπορικά τμήματα του κέντρου της πόλης, με ανοίγματα προς τις βασικότερες προσβάσεις αυτοκινήτων και πεζών (οδοί Δ. Γούναρη, Μητροπόλεως, Παύλου Μελά, Λεωφόρος Νίκης). Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην αναδιαμόρφωση της πλατείας με παράμετρο τη γειτνίασή της με το θαλάσσιο μέτωπο, τη σχέση της με το μνημειακό άξονα της Δημητρίου Γούναρη, ο οποίος και την διαπερνά, καθώς και την διάσπαση και οριοθέτησή της από οδούς μεγάλης αλλά και ήπιας κυκλοφορίας (Δ. Γούναρη, Μητροπόλεως, Π. Μελά, Στρ. Καλλάρη). Παράλληλα, θα πολλαπλασιαστεί το πράσινο στην περιοχή, θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος στη Στρατηγού Καλλάρη, ενώ στη συμβολή των οδών Γούναρη και Παύλου Μελά θα κατασκευαστεί σιντριβάνι. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μπουτάρης: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται τα τεχνικά έργα μέσω της δωρεάς «Σταύρος Νιάρχος»

kastra2.jpg

Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα που πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με την χρηματοδότηση από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τόνισε στη σημερινή επίσκεψη δημοσιογράφων σε μερικά από τα έργα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Η δωρεά Νιάρχου έχει δύο σκέλη, η μία είναι δράσεις για ημερήσια φροντίδα, εξαρτημένα άτομα κ.α., που θα συνεχίσουν για τον επόμενο 1,5 χρόνο και η άλλη είναι τεχνικά έργα, δηλαδή αναπλάσεις. Τα τεχνικά έργα πραγματοποιούνται σε περιοχές με ιδιαίτερες ομορφιές, όπως η οδός Κάστρων, η Αποστόλου Παύλου, η Συγγρού, η πλατεία Φαναριωτών. Τα έργα αυτά από την μία συμβάλουν στην βελτίωση του τρόπου ζωή των κατοίκων, δημιουργούν δηλαδή χώρους πιο ήσυχους μέσα στην πόλη και βοηθούν στην ανάδειξη των τοποσήμων της πόλης».

Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Γενί Τζαμί και Οδών Συγγρού, Βασιλέως Ηρακλείου και Αγίου Μηνά):

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων και ανάδειξη κτηρίων ειδικού ενδιαφέροντος, που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα, το Εβραϊκό Μουσείο επί της οδού Αγίου Μηνά, η Συναγωγή Μοναστηριωτών επί της οδού Συγγρού, η Συναγωγή Γιαδ Λεζικαρόν επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου και το Γενί Τζαμί επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου. Σκοπός του έργου είναι η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των περιοχών μελέτης, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η διευθέτηση της στάθμευσης των οχημάτων, ή απαγόρευσή της όπου κρίνεται απαραίτητο, η αντικατάσταση των αυτοσχέδιων με σύγχρονα προστατευτικά εμπόδια, καθώς και η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και η αύξηση του πρασίνου, όπου είναι δυνατό.

arxaiologikou.jpg

arxaiologikou1.jpg

siggrou.jpg

siggrou1.jpg

appaou1.jpg

Το έργο αναλύεται σε δύο επί μέρους:

4.1. Ανάπλαση Οδών Αγ. Μηνά – Συγγρού (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Απρίλιος 2019) και 
4.2. Ανάπλαση Οδών Βασιλέως Ηρακλείου – Αρχαιολογικού Μουσείου (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Φεβρουάριος 2019).

Ο γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης αναφερόμενος στην ανάπλαση μπροστά από το Γενί Τζαμί στην Αρχαιολογικού Μουσείου τόνισε ότι «με την ανάπλαση αυτή της περιοχής γίνεται μία σύνδεση ανάμεσα στο αρχαιολογικό συγκρότημα και την παλιά παιδαγωγική ακαδημία, που βρίσκεται απέναντι. Είναι τμήμα μιας ανάπλασης σε όλη την περιοχή. Το έργο αυτό μαζί με ένα δίδυμο  έργο, που κάνουμε στην 26ης Οκτωβρίου, μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο και της ευρύτερης περιοχής δημοπρατούνται τους επόμενους τέσσερις μήνες».  

Δημιουργία Τουριστικού Περιπάτου (Διαδρομή Ροτόντα – Απ. Παύλου – Οδός Κάστρων – Άνω Πόλη):

kastra.jpg

Δημιουργία μιας ευχάριστης τουριστικής διαδρομής, που θα ξεκινά από τη Ροτόντα και, διά μέσου της Αποστόλου Παύλου και της οδού Κάστρων, θα καταλήγει στην Άνω Πόλη, με παράλληλη αποκατάσταση, όσο το δυνατόν περισσότερο, της φυσικής συνέχειας διαφόρων αρχαιολογικών χώρων, όπως το ανατολικό τείχος, τα κοιμητήρια των διαμαρτυρομένων και της αρμενικής κοινότητας, καθώς και το διατηρητέο μηχανουργείο Αξυλιθιώτη. Η μελέτη προβλέπει τη μετατροπή της οδού Αποστόλου Παύλου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας στο τμήμα από Αγίου Δημητρίου ως Μελενίκου και σε πεζόδρομο στο τμήμα από Μελενίκου ως Κ. Μανωλάκη, τον ανασχεδιασμό του τμήματος της Αποστόλου Παύλου στο Τουρκικό Προξενείο ως χώρου υποδοχής, στάσης και κίνησης πεζών, και την ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης 6 στρεμμάτων από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και την επονομαζόμενη οδό Κάστρων κατά μήκος των τειχών, μεταξύ του ανατολικού ρωμαϊκού – βυζαντινού τείχους και του προτειχίσματος, μέχρι το ύψος της οδού Ολυμπιάδος. Η περιοχή ανάπλασης χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ιδιαίτερη, λόγω της συγκέντρωσης και της σπουδαιότητας των μνημείων που φιλοξενούνται σ’ αυτήν.

kastra1.jpg

Το έργο αναλύεται σε δύο επί μέρους:

3.1. Ανάπλαση της Οδού Απ. Παύλου (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Μάρτιος 2019) και
3.2. Ανάπλαση της Οδού Κάστρων (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Ιούλιος 2019).

«Οι αρχαιολογικοί περίπατοι και οι διαδρομές αποκτούν μία άλλη υπόσταση. Έχουμε ευρείες πεζοδρομήσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Όλες οι αστικές παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις, οι οποίες γίνονται υπόκεινται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και δημιουργούν μία ψηφίδα για τη νέα Θεσσαλονίκη», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.

Στην ξενάγηση έδωσε το «παρών» και ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ, Γκρέγκορι Φλέγκερ.