Σ. Δανιηλίδης: Ενισχύστε τα συνεργεία υλοτόμησης στο Σέι-Σου – Ο φλοιοφάγος καταστρέφει τα δέντρα

|
ΝΕΝΑ ΜΥΡΩΝΙΔΟΥ

Αγωνιώδη έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης από το Σέι-Σου όπου σήμερα ξεκίνησε η υλοτόμηση των δένδρων που έχουν προσβληθεί από τον βλαστοφάγο, το φλοιοφάγο έντομο που έχει καταστρέψει 3.500 στρέμματα του περιαστικού πευκοδάσους της Θεσσαλονίκης.

Την ανάγκη να ενισχυθούν τα συνεργεία των υλοτόμων ώστε οι εργασίες απομάκρυνσης των «νεκρών» δένδρων να εξελιχθούν με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της καταστροφής των πεύκων, επισήμανε σήμερα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, έως σήμερα έχει ξηραθεί-καταστραφεί έκταση που αντιστοιχεί στο 1/10 του δάσους, με το μεγαλύτερο ποσοστό να συναντάται στα όρια των Πεύκων. Αιτία της καταστροφής ο φλοιοφάγος ή βλαστοφάγος (Tomicus piniperda), που είναι το έντομο-φονιάς των πεύκων και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς.

Όπως υπολογίζεται, πάνω από 100.000 δένδρα έχουν ήδη προσβληθεί και πρέπει να κοπούν και να απομακρυνθούν τάχιστα, γιατί «αν υπάρξει περαιτέρω ολιγωρία ο αριθμός των αποξηραμένων δένδρων θα αυξηθεί γεωμετρικά και τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική», όπως τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν από το λόφο του Καρά-Τεπέ και το 5 ο Τμήμα από υλοτόμους του Δασικού Συνεταιρισμού του Κ.Σταυρού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δασάρχη Ελένη Αγγελίδου, η οποία ήταν παρούσα και κατηύθυνε τις εργασίες, στην επιχείρηση της υλοτόμησης θα πάρουν μέρος δυο συνεταιρισμοί, καθώς –όπως είπε- επιλέχθηκε «η έκτακτη κάρπωση ελλείψει πιστώσεων».

«Εκφράζω την απορία, αν επρόκειτο για περιαστικό δάσος της Αττικής και υπήρχε τέτοιου είδους πρόβλημα θα έρρεαν τα εκατομμύρια ή θα μιλούσαμε για εξασφάλιση πόρων μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ’20 ή του ’21;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κάνοντας λόγο ακόμη και ποινικές ευθύνες αρμοδίων παραγόντων της Πολιτείας λόγω της μεγάλης ολιγωρίας απέναντι στο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος υποστράτηγο Σπύρο Βαρσάμη, που βρέθηκε στο σημείο, «πρόκειται για μια σημαντική ενέργεια που θα περιορίσει τον κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς στην περίπτωση κάποιου περιστατικού κατά την αντιπυρική περίοδο». «Βλέποντας εδώ και μήνες να αναπτύσσεται αυτό το καταστροφικό φαινόμενο, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου πολύ νωρίς πιέζοντας και ζητώντας άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπηρεσιών, αλλά η ενημέρωση που είχαμε έκανε λόγο για έλλειψη διαθέσιμων πόρων και επίρριψη του βάρους από το Δασαρχείο στην αντιπυρική περίοδο.

Μετά την επανεκτίμηση του φαινομένου, και κατόπιν επανειλημμένων δικών μας και άλλων οχλήσεων, ευτυχώς αρχίζουμε τώρα αλλάζοντας τα σχέδια που τοποθετούσαν την υλοτόμηση τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ελπίζω να μην χάθηκε πολύτιμος χρόνος», δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκο Σιμητόπουλο, ήταν παρών και παρακολούθησε την έναρξη των εργασιών υλοτόμησης.

Όπως τόνισε με έμφαση, «δεν επαρκούν δυο συνεταιρισμοί υλοτόμων, αλλά πρέπει να επιστρατευθούν και άλλοι συνεταιρισμοί, πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλος αριθμός υλοτόμων, έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο το φαινόμενο στην έκταση που έχει ήδη προσβληθεί».

Τέλος, ο Σίμος Δανιηλίδης ανέδειξε την ανάγκη έναρξης ενός διευρυμένου διαλόγου για το είδος της αναδάσωσης στο Σέιχ-Σου, ξεπερνώντας τη «δογματική άποψη που επιμένει στη φύτευση πεύκων». «Από την πυρκαγιά και μετά την αναδάσωση στο δάσος υπάρχουν σοβαρά και μεγάλα προβλήματα. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δασαρχείο και ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τις αναδασώσεις. Υπάρχει επιστημονική άποψη ότι κακώς φυτεύουμε και ξαναφυτεύουμε πεύκα. Η άποψη των επιστημόνων υποστηρίζει ότι εδώ και δεκάδες χρόνια έπρεπε να φυτεύονται πλατύφυλλα που θα λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες και διαμορφώνουν και καλύτερο κλίμα. Δυστυχώς υπάρχει μια δογματική άποψη που περιβάλλεται και με οικολογικό περιτύλιγμα, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται η λάθος επιλογή της φύτευσης μόνο πεύκων. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γνώση της ακαδημαϊκής κοινότητας και να πάμε από κοινού».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.