Σαράντα ένα αγόρια και κορίτσια από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης ανέλαβαν χθες, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών, όλους τους ρόλους, από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους συμβούλους τριών παρατάξεων, της πλειοψηφούσας παράταξης, της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Αυτό συνέβη, στο πλαίσιο της Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου από μαθητές Δημοτικού Συμβουλίου, που οργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή Θανάση Φροσίνη και εκπαιδευτικούς του σχολείου, αφού χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με κίτρινα, πορτοκαλί και ροζ διακριτικά και με την ονομασία «Τα Δημαρχάκια», «Νέα Αρχή» και «Τα αλάνια». Αμέσως μετά κατέλαβαν όλα τα έδρανα και με τις αντίστοιχες ιδιότητες αγόρευσαν, αντάλλαξαν επιχειρήματα και κατέθεσαν προτάσεις, σε μια προσομοίωση της λειτουργίας ενός Δημοτικού Συμβουλίου. Τα θέματα που συζήτησαν οι λιλιπούτειοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν για τις Παιδικές Χαρές, την καθαριότητα, την ανακύκλωση και το πράσινο.

«Με πολύ μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου», ήταν το πρώτο μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος κάλεσε και προέτρεψε τα παιδιά «να ασχολούνται με τα θέματα του δήμου γιατί μπορεί ο αυριανός δήμαρχος ή η αυριανή δημαρχίνα να είναι κάποιος ή κάποια από εσάς». «Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά πρέπει να ασχοληθεί με τα κοινά και ειδικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εδώ μέσα είναι το ανώτερο όργανο της διοίκησης του δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, που αργότερα, σε λίγα χρόνια πολλοί από εσάς θα κάθεστε σ’ αυτά τα έδρανα», πρόσθεσε.
«Τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο Δημοτικών Συμβούλων. Παραχωρούμε, λοιπόν, τις θέσεις μας με στόχο οι μαθητές να κατανοήσουν τη λειτουργία του ανώτερου θεσμικού οργάνου ενός δήμου, να προβληματιστούν και να συζητήσουν για θέματα της περιοχής τους. Με αυτή τη διαδικασία ελπίζουμε ότι βάζουμε τις βάσεις για να διαμορφώσουμε συνείδηση ενεργών πολιτών» ανέφερε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρή Γενίτσαρη, η οποία παρέδωσε τη θέση της σε μαθητή και συνδιηύθυνε μια διαφορετική συνεδρίαση του οργάνου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄/Βάθμιας Παιδείας Αλεξάνδρα Τερζίδου, έκανε λόγο για «αναβάθμιση των σχολικών μονάδων που για μας είναι μια συνεχής προσπάθεια», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά της ότι «μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν ενδιαφέρουσες ιδέες ώστε να τις υλοποιήσουμε».

Κι όπως αποδείχθηκε, οι μαθητές-δημοτικοί σύμβουλοι είχαν να πουν πολλά και ενδιαφέροντα για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με την Παρή Γενίτσαρη, την Αλεξάνδρα Τερζίδου και τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους να καταγράφουν τις ιδέες και προτάσεις των παιδιών.