Δ. Νεάπολης – Συκεών: Ανακατασκευάζεται η Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου – Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Ένα  μεγάλο έργο στο  δήμοπ Νεάπολης-Συκεών, ξεκινά μεθαύριο Κυριακή.

Πρόκειται για τον μεγάλο οδικό άξονα που χαράσσεται από την οδό Ελ. Βενιζέλου και τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, ξεκινώντας από το δήμο Θεσσαλονίκης (οδό Λαγκαδά-12όροφες) καταλήγει στον κόμβο Κ6 της περιφερειακής οδού και ενώνεται με τη λεωφ. Γεωργίου Παπανικολάου. Αυτός διασχίζει τη Νεάπολη, τις Συκιές και τα Μετέωρα (δήμος Παύλου Μελά) εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες οχήματα, και οδηγεί προς την περιφερειακή οδό και μεγάλους οικισμούς (Πεύκα, Φίλυρο, Ασβεστοχώρι), όπως επίσης και στα τρία μεγάλα νοσοκομεία της δυτικής Θεσσαλονίκης (Γ.Παπανικολάου, Γ.Παπαγεωργίου, 424ΓΣΝ), και ο οποίος εξαιτίας του πολύ μεγάλου φορτίου έχει υποστεί σημαντικές φθορές.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.286.000 ευρώ, θα εκτελεσθεί με ευθύνη του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με δημοτικούς πόρους, ενώ στο συνολικό κόστος θα συμμετάσχει και ο δήμος Παύλου Μελά καθώς οι εργασίες της ανακατασκευής της οδού καλύπτουν και τμήματα που ανήκουν σε αυτόν. Σύμφωνα με τη σύμβαση,  θα γίνει διπλή επίστρωση του οδοστρώματος με αντιολισθηρό ασφαλτοτάπητα τελευταίας γενιάς και σημειακές παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, σε όλο το μήκος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, από το ύψος της οδού Λαγκαδά έως την πλατεία Ειρήνης στη Νεάπολη (Ρολόι), και ολόκληρης της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, που διασχίζει τη Νεάπολη, τις Συκιές και οικισμό του δήμου Παύλου Μελά (Μετέωρα).

Πρεμιέρα την Κυριακή

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, κι αφού «έκλεισαν» το προηγούμενο διάστημα οι εργασίες εγκατάστασης δικτύων από οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα συνεργεία ασφαλτόστρωσης αναλαμβάνουν δράση για την πλήρη ανακατασκευή και ασφαλτόστρωση των δυο αυτών κεντρικότατων οδικών αρτηριών.

Οι εργασίες ανακατασκευής και ασφαλτόστρωσης ξεκινούν μεθαύριο, Κυριακή 5 Μαΐου 2019, από τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, από το ύψος του κόμβου της περιφερειακής οδού (Κ6) με κατεύθυνση προς την κάθοδό της. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί και θα τερματισθούν με τη δύση του ήλιου, έχοντας ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων μέσω παρακαμπτηρίων οδών, που καθορίσθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας, ενώ κανονικά θα διεξάγεται η κίνηση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται μόνο τις Κυριακές ακολουθώντας διαφορετικές φάσεις, με στόχο, σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, να περιοριστεί η ταλαιπωρία των εποχούμενων.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο έργο υψίστης σημασίας που η ολοκλήρωσή του θα εξασφαλίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για αυξημένη ασφάλεια στην κίνηση των οχημάτων, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων σ’ αυτούς τους μεγάλους οικισμούς. Είναι μια δυναμική παρέμβαση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του οραματικού και εμβληματικού στόχου της γενικής ανάπλασης της Επαρχιακής Οδού Νο2 (ΕΠΟ2). Αφού ξεπεράσαμε όλα τα τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που απέβησαν σε βάρος του χρόνου, προχωράμε αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, θεωρώντας δεδομένη την κατανόηση των συμπολιτών μας για την όποια μικρή ταλαιπωρία που θα κληθούν να υποστούν», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Δεν παραιτηθήκαμε, και ούτε πρόκειται να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να απαιτήσουμε, ακόμη και δικαστικά, την καταβολή στο δήμο μας του συνόλου του ποσού που θα δαπανηθεί για την ανακατασκευή των οδών, επιμένοντας ότι αυτό το έργο ήταν και είναι υποχρέωση της Περιφέρειας».

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αναμένεται να βρεθεί το πρωί της Κυριακής (11.30 π.μ.) στην αφετηρία των εργασιών και να ζητήσει από την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρία επιταχυνόμενους ρυθμούς στην εκτέλεση του έργου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για την ομαλή εκτέλεση των εργασιών και την ασφαλή κίνηση των οχημάτων μέσω παρακαμπτηρίων οδών και κόμβων, η Διεύθυνση Τροχαίας προχώρησε σε ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων κατά την πρώτη φάση των εργασιών ασφαλτόστρωσης προβλέπεται:

• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο τμήμα της λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφ. Γ. Παπανικολάου (πριν την ανισόπεδη διάβαση του Κ6 κόμβου της Περιφερειακής Οδού) έως το ύψος της συμβολής της με το κλάδο εξόδου της λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου προς την Περιφερειακή Οδό (ρεύμα προς Ανατολικά),

• Η κίνηση των οχημάτων στο κλάδο εξόδου της λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου προς την Περιφερειακή Οδό (ρεύμα προς Ανατολικά) θα διεξάγεται κανονικά,

• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στους δύο κλάδους εξόδου της Περιφερειακής Οδού (ανατολικός και δυτικός) προς Νεάπολη. Η κυκλοφορία των οχημάτων από την Περιφερειακή Οδό προς τη Νεάπολη θα διεξάγεται με τη βοήθεια σημαιοφόρων και ενημερωτικών πινακίδων μέσω του κόμβου Παπαγεωργίου (Κ5) για τα οχήματα που κινούνται προς Δυτικά και μέσω του κόμβου Επταπυργίου (Κ7) για τα οχήματα που κινούνται προς Ανατολικά.

• Τα οχήματα που κινούνται επί της λεωφ. Γ. Παπανικολάου με κατεύθυνση από τα Πεύκα προς τη Νεάπολη, στο ύψος του Κόμβου Νεαπόλεως, θα εκτρέπονται με τη βοήθεια σημαιοφόρων προς την Περιφερειακή Οδό με κατεύθυνση προς τον Κόμβο Παπαγεωργίου (Κ5).

• Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συγκεκριμένης Φάσης τα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. θα κινούνται κανονικά στο καθορισμένο δρομολόγιό τους με τη βοήθεια των σημαιοφόρων που θα βρίσκονται κατά μήκος της λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.