Ενημερωτική εκδήλωση για το Προξενικό Σώμα Θεσσαλονίκης με θέμα τα μέτρα προφύλαξης και η αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, διοργανώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης με την συμβολή της Αυτοτελής Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης στην Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση χθες Τετάρτη 20 Μαρτίου στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), στην αίθουσα Δημητρίου Ευρυγένη, προκειμένου το Προξενικό Σώμα να ενημερωθεί για το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών καταστροφικού σεισμού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, εκπροσωπώντας τον Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ και ο Καθηγητής Γεωφυσικής κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση της κας. Πατουλίδου προκειμένου οι Πρόξενοι να ενημερωθούν για το φαινόμενο του σεισμού.

«Η πόλη άντεξε αιώνες τώρα, τίποτα δεν ανέτρεψε την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της εξέλιξη. Ούτε ο μεγάλος σεισμός της 20ης Ιουνίου του 1978, ο πρώτος καταστροφικός σεισμός που έπληξε μία σύγχρονη μεγάλη ελληνική πόλη, με εξαιρετικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες» τόνισε η κα. Πατουλίδου καλωσορίζοντας το Προξενικό Σώμα Θεσσαλονίκης και συνέχισε λέγοντας ότι «Οι περισσότεροι από τους παρόντες προέρχεστε από χώρες που το φαινόμενο του σεισμού είναι πολύ περιορισμένο. Πιθανώς πολλοί από εσάς ή τους πολίτες των κρατών που εκπροσωπείται δεν έχουν νιώσει τη γη να τρέμει. Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και εγώ προσωπικά, έχοντας την αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, καλούμαστε σήμερα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενός καταστροφικού σεισμού. Θεωρήσαμε αναγκαία την παρουσία επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τον εκλεκτό Καθηγητή Γεωφυσικής κ. Κωνσταντίνο Παπαζάχο. Κρεμόμασταν όλοι τότε το 1978 από τα λόγια του πατέρα σας Καθηγητή Βασίλη Παπαζάχο, τον δικό μας επιστήμονα από την Καρδίτσα που η επιστημονική του πορεία ευτυχώς τον οδήγησε στην πόλη μας. Δεν κοιμόμασταν κ. Καθηγητά, αν δεν ακούγαμε τις αναλύσεις του για τον σεισμό, τις οδηγίες του με αυτή την ήρεμη και καθησυχαστική φωνή. Τον ευχαριστούμε θερμά που ήταν δίπλα μας, μέρα νύχτα, στους Θεσσαλονικείς και σε όλη την Ελλάδα που ανησυχούσε. Σας καλώ να ξεκινήσετε τη σημερινή μας εκδήλωση και ευχαριστώ για μία ακόμα φορά εσάς και τους συνεργάτες σας για την παρουσία σας».

Από την μεριά του ο κ. Παπαζάχος ανέλυσε στο Προξενικό Σώμα το φαινόμενο του σεισμού και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον σεισμό του 1978 διότι όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο καταστροφικός αυτός σεισμός όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, ήταν θα λέγαμε «ευεργετικός» για την Ελλάδα, για την επιστήμη. Μετά από αυτό το σεισμό, άλλαξαν πολλά και βελτιώθηκαν πολλά στην χώρα μας, που έχουν να κάνουν κυρίως με την κατανόηση του φαινομένου και την προφύλαξη από αυτό. Και η προφύλαξη αναφέρεται κυρίως στην κατασκευή ανθεκτικών κτιρίων και τη σωστή αντίδραση από εμάς κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού».

Απατώντας σε αντίστοιχες ερωτήσεις προξένων ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι «το τσουνάμι είναι ένα φαινόμενο που δε θα πρέπει να ανησυχεί την πόλη της Θεσσαλονίκης διότι δεν έχει καταγραφεί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε καταστροφικό τσουνάμι ποτέ στο παρελθόν και επίσης για να δημιουργηθεί τσουνάμι θα πρέπει να συμβούν ισχυρότατες υποθαλάσσιες κατακρημνίσεις γεγονός που δε συμβαίνει στο Θερμαϊκό κόλπο. Από την άλλη όσον αφορά στο θέμα της πρόβλεψης των σεισμών είμαστε κάθετοι και σίγουροι πλέον ότι είναι αδύνατον να γίνει πρόβλεψη. Μπορούμε μόνο να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από έναν καταστροφικό σεισμό

Από τη μεριά του ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης ανάπτυξε στο Προξενικό Σώμα Θεσσαλονίκης το σχέδιο δράσης της Δ/νσης σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι «αυτό που πρέπει σήμερα να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή είναι το άλφα και το ωμέγα για να περιορίσουμε όσο το δυνατό τις επιπτώσεις της καταστροφής. Ελπίζουμε από τη σημερινή συνάντησή μας, να αποχωρήσετε πολύ πιο ενημερωμένοι και να νιώθετε πιο ασφαλείς».