Με το παράσημο του Μέγα Σταυρού της Αξίας του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας βράβευσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο πρέσβης Jens Plontër για την προσφορά του στην ελληνογερμανική συνεργασία σε σημερινή εκδήλωση στο Ινστιτούτο Goethe, στη Θεσσαλονίκη.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γερμανικό κράτος και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Στάινμάγερ για την βράβευση μου αυτή. Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για μένα προσωπικά. Η σημερινή βράβευση αποτελεί απόδειξη της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας», ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Μπουτάρης.

boutar-1.jpg

«Ένα πεδίο αγαστής συνεργασίας με τις γερμανικές αρχές ήταν η προσπάθεια υποστήριξης και οικοδόμηση τους Μουσείου Ολοκαυτώματος στις Βρυξέλλες. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ως πρόεδρος του Ιδρύματος αυτού να ανταποκριθώ στα νέα μου καθήκοντα. Σίγουρα αυτά αφορούν τις θεμιτές προσδοκίες των εμπλεκόμενων μερών. Αφορούν όμως πρωτίστως στην αποκατάσταση της πολύ σημαντικής διαχρονικά συμβολής της Εβραϊκής κοινότητας στην ιστορία της πόλης. Αφορούν τέλος στην προσπάθεια συμφιλίωσης της Θεσσαλονίκης τόσο με μέρος του σκοτεινού παρελθόντος της όσο και με ευκαιρίες του φωτεινού μέλλοντος της. Η εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τη διαφορετικότητα και η εκπαίδευσή τους για την αρμονική αποδοχή της θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους του Μουσείου. Νιώθω ειλικρινά ότι προσπάθησα να υπηρετήσω μια τέτοιου είδους προσπάθεια εξοικείωσης. Εξοικείωσης με το γεγονός ότι τα κοινά που μοιράζονται Γερμανοί και Έλληνες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Ελπίζω ότι έβαλα ένα λιθαράκι στην εξομάλυνση των σχέσεών μας. Μιας εξομάλυνσης που υπόσχεται καλύτερο μέλλον υπογραμμίζοντας την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα και των δύο λαών. Αφιερώνω τη σημερινή βράβευσή μου σε όλους τους συνεργάτες μου στο Δήμο που δούλεψαν συστηματικά για την προσέγγιση των δύο χωρών», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

boutar-4.jpg

Από την πλευρά του ο Γερμανός Πρέσβης κ. Jens Plötner αναφερόμενος στον κ. Μπουτάρη έκανε λόγο για μία πολύπλευρη και πολυσύνθετη και προσωπικότητα, χαρακτηρίζοντάς τον «Μεγάλο Ευρωπαίο». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τέσσερις πτυχές του Γιάννη Μπουτάρη, του επιχειρηματία, του πολιτικού, του Ευρωπαίου, του ιστορικά συνηδητοποιημένου. «Η Θεσσαλονίκη καθιερώθηκε ως μια κοσμοπολίτικη πόλη κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Μπουτάρης έχει ένα σπάνιο χάρισμα βλέπει τα πράγματα και από την σκοπιά του άλλου. Ο Γιάννης Μπουτάρης βλέπει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως είναι η Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία χωρίς δυσαρέσκεια αλλά εστιάζει στην συνεργασία. Στη διαμάχη για το όνομα δεν παράβλεπε και την ενσωμάτωση της γειτονικής χώρας στις ατλαντικές δομές».

Στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη ήταν η σύντροφός του, Μαρία Ιωαννίδου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός πρόξενος, Walter Stechel, η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και η υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΝΔ, Καλυψώ Γούλα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου κ.α.

boutar-3.jpg

boutar-2.jpg