Μετά από 7 ημέρες αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα, που προέκυψαν από τον χιονιά στον δήμο Θερμαϊκού.  

Σύσσωμος ο μηχανισμός του Δήμου βρισκόταν νυχθημερόν στις επάλξεις. Υπάλληλοι, εθελοντικοί σύλλογοι, αιρετοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, παραμερίζοντας τις αντίξοες συνθήκες, έδωσαν το 100% του εαυτού τους, ξεπερνώντας το πλαίσιο του καθήκοντος, για να φέρουν εις πέρας το έργο του αποχιονισμού και να εξυπηρετήσουν τους δημότες σε ανάγκη, απεγκλωβίζοντας αποκλεισμένους, διακομίζοντας ασθενείς, διανέμοντας φάρμακα και μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Στη μάχη, για να κρατηθούν ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι – εντός αστικού ιστού και οι αγροτικοί – και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών ΟΑΣΘ, ρίχτηκαν δημοτικά και μισθωμένα μηχανήματα, που «όργωναν» το Δήμο επί 24ώρου, από άκρη σε άκρη και συγκεκριμένα: τρία βυτιοφόρα, επτά διαβολάκια, ένα γκρέιντερ, δύο φορτωτές, έξι αλατιέρες και έντεκα JCB. Επιπλέον, 190 τόνοι άλατος αποχιονισμού προστέθηκαν στο περσινό αποθεματικό των 40 τόνων και στους ακόμα 95 που είχαμε ήδη προμηθευτεί, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες.

Το έργο, δεδομένης της έντασης των φαινομένων, της εκτεταμένης έκτασης των 130 τετρ. χλμ. και της εδαφικής μορφολογίας, με τις μεγάλες αποστάσεις, τους απομακρυσμένους οικισμούς και τη δυσβατότητα αγροτικών περιοχών, κατέστη ιδιαίτερα δύσκολο, με τον Ελληνικό Στρατό να καλείται να βοηθήσει. Έτσι, μετά από αίτημα (Α.Π. 298/09-01-2019) του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μαυρομάτη, πέντε ακόμα μηχανήματα επιστρατεύτηκαν: δύο ισοπεδωτές γαιών, δύο  JCB και ένας προωθητής γαιών. Σπουδαία, επίσης, υπήρξε η συμβολή της Π.Κ.Μ., ενώ πολύτιμη βοήθεια στο έργο της Διοίκησης προσέφεραν οι εθελοντικοί σύλλογοι ΕΘΟΠΑΚ, ΕΘΟΠΑΚΕ, ΟΦΚΑΘ και Κυνηγετικός Σύλλογος Επανομής.

peraia.jpg

Μία εβδομάδα μετά, τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί και οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν επανέλθει στο κανονικό, με τον πάγο να έχει καθαρισθεί τόσο από τους δρόμους, όσο και από τις αυλές όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου, που υποδέχθηκαν σήμερα, με ασφάλεια, τους μαθητές και πάλι στους χώρους τους.

Ευχαριστώντας ολόθερμα όλους όσοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι και εξαίροντας τη συμβολή των εθελοντών, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε: «Οι μέρες που προηγήθηκαν, ομολογουμένως, δοκίμασαν τις αντοχές όλων μας. Η διαχείριση των πρόσφατων φαινομένων υπήρξε δύσκολη και αναμφίβολα υπάρχουν περιπτώσεις δίκαιων διαμαρτυριών. Ωστόσο, με σωστή προετοιμασία και άμεση επιστράτευση όλων των δυνάμεών μας, εξαντλώντας τις δυνατότητές μας, καταφέραμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα προβλήματα που επέφερε η σφοδρή κακοκαιρία. Γεγονός που αναγνωρίστηκε από τους συνδημότες μας. Και η αναγνώριση αυτή είναι συγκινητική, καθότι επικροτεί το αυτοδιοικητικό μας έργο. Ένα ακατάπαυστο, πολυσχιδές έργο, για την επιτυχία του οποίου απαιτείται ολοκληρωτική δέσμευση και πλήρης αφοσίωση. Αξίες, που προσυπογράφουν τη μέχρι τώρα πορεία μας».

peraia2.jpg