Για τα οικονομικά των δήμων της χώρας, τα οποία ως επί το πλείστον είναι σε μαύρο χάλι, συζήτησε σήμερα το δ.σ. της ΚΕΔΕ με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών...

και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα γίνει και νέα συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη. Η ΚΕΔΕ ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να αποδοθούν στους δήμους 2,7 δισ. ευρώ για το 2012, να αποδοθεί η τέταρτη δόση των παρακρατηθέντων και ένα μέρος της ΣΑΤΑ.

Επίσης, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να δρομολογηθεί άμεσα η υπουργική απόφαση για τα προγράμματα αυτεπιστασίας στους δήμους, να προγραμματισθούν οι προσλήψεις των συμβασιούχων ώστε να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο οι κοινωνικές δομές των δήμων και να διευθετηθεί το θέμα της μεταφοράς των μαθητών.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη συνάντηση έδωσε έμφαση στον εξορθολογισμό των δαπανών και τον εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ, καθώς και στην οργάνωση της Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας σε επίπεδο δήμων για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε να καταγραφούν τα σοβαρά και έκτακτα θέματα που απασχολούν τους δήμους και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως για παράδειγμα οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά μαθητών.

Επίσης, ζήτησε να καταγραφούν οι θεσμικές και λειτουργικές αδυναμίες του «Καλλικράτη» και οι άμεσες, αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τρίτον, ζήτησε να καταγραφούν τα θέματα στα οποία εμπλέκονται και άλλα υπουργεία ώστε να αναληφθεί κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου ζήτησε τη συνεργασία των δήμων ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο για την ιθαγένεια και τη μετανάστευση και επισήμανε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά η άποψη του υπουργείου Εσωτερικών στις νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται από άλλα υπουργεία, αλλά των οποίων η εφαρμογή γίνεται από τους ΟΤΑ.

Την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Στυλιανίδης θα πάει στα γραφεία της ΚΕΔΕ όπου θα συναντηθεί με όλο το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων Ελλάδας.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΚΕΔΕ έθεσε το ζήτημα του προσωπικού στους δήμους και του προγραμματισμού των προσλήψεων. Ειδικά για τις προσλήψεις, η ΚΕΔΕ εξέφρασε την αγωνία της καθώς δεν έχουν ακόμη προγραμματισθεί και ενδέχεται να μη λειτουργήσουν μια σειρά κρίσιμες δομές τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Αντ. Μανιτάκης ανακοίνωσε στην ΚΕΔΕ ότι ήδη έγινε το πρωί σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών για το θέμα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο, αλλά τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός και κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει σ' αυτήν την προσπάθεια.

«Η μεταρρύθμιση της διοίκησης μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε πνεύμα συνεργασίας με τους εργαζόμενους και τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.

Τα δυο μέλη συμφώνησαν να γίνει πλήρης καταγραφή των κατηγοριών προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες και στα νομικά πρόσωπα ώστε οι απαραίτητες αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση να ληφθούν «με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης σημείωσε ότι στόχος είναι να μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.

Όπως είπε «δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να καταστεί η Δημόσια Διοίκηση αποδοτική, λειτουργική, δίκαιη και χρηστική. Για το λόγο αυτό η συνεργασία με όλους τους φορείς θα είναι διαρκής».

Η ΚΕΔΕ παρέδωσε τις προτάσεις της για την «Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» και συμφωνήθηκε νέα εξειδικευμένη συνάντηση αντιπροσωπείας με τον κ. Βολουδάκη την ερχόμενη Τρίτη.