Από τους 38 δημάρχους μόνο 10 στην ημερίδα της ΠΕΔΚΜ για το ΕΣΠΑ!

|
THESTIVAL TEAM

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 στελεχών των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ενημέρωση των αιρετών αλλά και υπηρεσιακών στελεχών για την καλύτερη αξιοποίηση του Ε.Σ.Π.Α…

που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Δυστυχώς από τους 38 δημάρχους της Περιφέρειας, παρόντες είναι μόνο οι 10 (στη συνέχεια προσήλθαν άλλοι τρεις), ενώ τόνισε πως στόχος της ημερίδας, είναι να συμβάλει η ΠΕΔΚΜ στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ε.Σ.Π.Α. και των λοιπών κοινοτικών κονδυλίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα να προκαλέσει συζήτηση επί του σχεδίου Νόμου για το Νέο “Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης”.

“Αντί μόνο να δυσφορούμε για τα διαρκώς μειούμενα κονδύλια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που τελευταία επαρκούν σε κάποιες περιπτώσεις μόλις και μετά βίας για τα λειτουργικά έξοδα των δήμων και τη μισθοδοσία του προσωπικού, θα πρέπει να διατάξουμε όλες μας τις δυνάμεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιούμε συνεχώς ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπάρχουν πεδία αξιοποίησης όπως η εκμετάλλευση της αιολογικής, γεωθερμικής και ηλιακής ενέργειας και έχω προτείνει να αναλάβει η ΕΕΤΑΑ το ρόλο του επιστημονικού φορέα που θα προετοιμάζει τους φακέλους για τις εγκρίσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.

Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης, συνεχίστηκε με την εισήγηση των εκπροσώπων της ΕΕΤΑΑ,  (Ράλη Κέκα, Διευθύνοντος Συμβούλου, Χαρ. Λάμπρου και Γιάννη Μέξη), που αναφέρθηκαν στις προσκλήσεις που είναι ανοιχτές ακόμη και σήμερα, στις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ένταξη έργων αλλά και στα συνήθη λάθη που γίνονται στους φακέλους και στις διαδικασίες και καθυστερούν τις εντάξεις.

Ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με τους εκπροσώπους των δήμων, στη διάρκεια του οποίου διασαφηνίστηκαν πολλά ζητήματα, δόθηκαν απαντήσεις και διευκρινίσεις για πτυχές των διαδικασιών που απασχολούν πολλούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως προς το Νέο “Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης” έγινε παρουσίαση επί του σχεδίου Νόμου από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, προκειμένου να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν οι δήμαρχοι. Την παρουσίαση έκανε ο Διευθυντής του ΟΡ.ΘΕ. Φάνης Ματίκας.

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση με τους εκπροσώπους των δήμων για επιμέρους ζητήματα, που διήρκησε περίπου 3,5 ώρες.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.