Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για Μουσεία Εθνικής Αντίστασης, Προσφυγικού Ελληνισμού και νέου Δημαρχείου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση συνολικά 2.926.402 ευρώ για εκπόνηση μελετών, έργα αποκατάστασης και νέας χρήσης του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτιρίου Α2, εμβαδού 3.353. 14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο του Δήμου Παύλου Μελά.

Πρόκειται για ένα επίμηκες κτήριο, που αναπτύσσεται στη δυτική πλευρά του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά με κύρια όψη στην οδό Λαγκαδά, σπάνιο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της ύστερης, «εκσυγχρονιστικής», Οθωμανικής περιόδου της πόλης, λόγω της θέσης, του μεγέθους και της κατάστασης διατήρησής του. Το κτίριο  ισομοιράζεται σε δύο επίπεδα, αποτελεί μέρος ενός κτηριακού συνόλου που σχηματίζουν δύο πανομοιότυπα κτήρια στρατωνισμού, τέσσερις στάβλοι και ένα τέμενος.

Στον ισόγειο χώρο του κτιρίου προβλέπονται πολυλειτουργικοί χώροι ιστορικής μνήμης και πολιτισμού που καταλαμβάνουν 1.470 τ.μ., αφιερωμένοι στην Εθνική Αντίσταση και τον προσφυγικό Ελληνισμό, αίθουσες πολιτιστικών δραστηριοτήτων (περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών – θεατρικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών συμβάντων), μικρό αμφιθέατρο καθώς και κυλικείο των 200 περίπου τ.μ. για την εξυπηρέτηση των χρηστών. Στον όροφο θα φιλοξενηθούν διοικητικοί χώροι 1.670 τ.μ. για την υποστήριξη της λειτουργίας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και για την στέγαση δημοτικών υπηρεσιών.

«Δήμος, Περιφέρεια και Κεντρική Διοίκηση, αφουγκραζόμαστε τη δύναμη και τη θέληση των πολιτών και σε αγαστή συνεργασία με τους διοικητικούς και χρηματοδοτικούς θεσμούς που στέκονται αρωγοί και υποστηρικτές του οράματός μας, βάζουμε ουσιαστικά θεμέλια για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά. Πατάμε σταθερά πάνω στο αρχικό μας σχέδιο, έχοντας πάντα ως στόχο την ποιοτική εξέλιξη της πόλης μας και τον εναρμονισμό  της με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα» σημείωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.