Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την παρουσίαση της προόδου υλοποίησης της στρατηγικής ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, μίλησε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί το πιο μεγάλο και ολοκληρωμένο έργο αστικής αναγέννησης στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι κατά το σχεδιασμό του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί σωστά και έγκαιρα, διότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρεια), καλούνται να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οχτώ Δήμους.

«Δουλέψαμε πολύ, δουλέψαμε με μέθοδο. Και ταυτόχρονα, ως διοίκηση της Περιφέρειας, πήραμε την απόφαση να διασφαλίσουμε τους διπλάσιους από τους πόρους που ήμασταν υποχρεωμένοι να κατευθύνουμε σε αυτή τη δράση, γιατί ακριβώς πιστεύουμε στη συνεργασία, πιστεύουμε στη συναίνεση και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας. Και είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση που πήραμε και τη δουλειά που κάναμε, καθώς τα πρώτα, σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ξεκίνησαν ήδη να φαίνονται στην πράξη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης καταδεικνύει τη σημασία της μητροπολιτικής διοίκησης της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας ότι ο φορέας που μπορεί να την ασκήσει με αποτελεσματικότητα είναι η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε να εξειδικεύσουμε και τις δράσεις για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα, αλλά και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί το πιο μεγάλο και ολοκληρωμένο έργο αστικής αναγέννησης στον τόπο μας. Δεν αλλάζουμε την εικόνα, αλλάζουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας στις γειτονιές, στις πλατείες, στους δρόμους των Δήμων».

Ακόμα ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της ηλεκτροκίνησης, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Πολιτείας. «Ξεκίνησαν οι προσπάθειες να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να κάνουν χρήση ηλεκτρικών μέσων μετακίνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι οχτώ Δήμοι, έχουμε διασφαλίσει πόρους ύψους 2,5 εκ. ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και την τοποθέτηση σημείων φόρτισης για τα δημόσια υπηρεσιακά οχήματα. Η πρόσκληση αναμένεται να προκηρυχτεί μέχρι το τέλος του 2018», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τους οχτώ Δημάρχους, που έδωσαν όλοι το παρών στη σημερινή εκδήλωση, τους φορείς της Θεσσαλονίκης, τα στελέχη της ειδικής ομάδας σχεδιασμού και αξιολόγησης του προγράμματος και τα στελέχη της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη στενή συνεργασία, η οποία φέρνει θεαματικά αποτελέσματα. «Είμαστε αφοσιωμένοι και αποφασισμένοι στο έργο που κάνουμε, για να βγει η Κεντρική Μακεδονία γρήγορα και οριστικά από την κρίση, για να γίνει η Κεντρική Μακεδονία η Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.