Tην πρόοδο της υλοποίησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κεντρικούς ομιλητές τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Η Στρατηγική δομείται σε τέσσερις Άξονες κατά αντιστοιχία των στόχων.

1. Ανταγωνιστική και Καινοτόμα - 15.756.939 ευρώ

- Να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα συνολικά και να προσελκύσει νέες επιχειρήσεις.

- Να προωθήσει την εκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων των ανθρώπινων πόρων της

- Να αναδείξει την πόλη σε τουριστικό προορισμό με βάση τον πολιτισμό και να επανακαθορίσει την ταυτότητα της

2. Συνεκτική 12.805.001 ευρώ

- Να αντιμετωπίσει τις άμεσες συνέπειες της κρίσης

- Να ενισχυθεί η κοινωνική οικονομία

3. Πράσινη και ανθεκτική 50.215.000 ευρώ

- Να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

- Να βελτιώσει το αστικό μικροκλίμα

- Να βελτιώσει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον

- Να ενισχύσει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

4. Αποτελεσματική 6.050.000 ευρώ

- Να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης

- Να υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης των τοπικών λειτουργιών

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, σε δηλώσεις τόνισε πως η πρόοδος συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς και καλό συντονισμό μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας, υπάρχει συνεννόηση και βούληση από όλους αυτά τα χρήματα να πάνε σε πραγματικές ανάγκες.

 "Δεν πήγαμε στους 8 συγκεκριμένους δήμους να πούμε αυτό θα κάνετε. Έγινε ένα ζύμωμα πολλών μηνών. Δεν είναι αντίπαλος του δήμου η περιφέρεια, αλλά συνεργάτης. Σκοπός είναι μετά από τόσο καιρό ο πολίτης να το δει να γίνεται πράξη", είπε η κ. Πατουλίδου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα προχωρούν για το δήμο καλά, καθώς έχουν εγκριθεί 15 από τις 16 προτάσεις.

"Ουσιαστικά προβλέπεται η βελτίωση των συνθηκών της πόλης. Νομίζω πάμε καλά", δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, ανέφερε πως οι  15 προτάσεις του δήμου, ανέρχονται στα 8.300.000 ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων έργα, όπως η πλατεία Μαβίλη, ανάπλαση του πάρκου Παπάζογλου, αναπλάσεις σε πάρκα, πράσινα δώματα και βιοκλιματικές αυλές σε σχολεία κ.α.

"Κοινό σκοπός με την Περιφέρεια είναι να απορροφούμε και μεις από τη μεριά μας κονδύλια. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τον τρόπο που εξελίσσεται η συνεργασία μεταξύ περιφέρειας και δήμου με τις ΟΧΕ", τόνισε ο κ. Δημαρέλος.

Όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, όλα τα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έχουν προϋπολογισμό περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το στρατόπεδο Παύλου Μέλα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που σημειώθηκε αλλά και την συνεργασία μεταξύ των δήμων και της Περιφερείας.

"Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και συγκεκριμένων παρεμβάσεων σε όλη τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στη δυτική, γιατί εκεί πρέπει να γίνει η πιο ουσιαστική και πιο ενεργή παρέμβαση", τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο δήμαρχος Παύλου - Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναφέρθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που βρίσκονται στο πρόγραμμα, αυτό της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Σύμφωνα με τον κ. Δεμουρτζίδη, αν γίνει μέχρι το Πάσχα η δημοπράτηση, το καλοκαίρι του 2019 οι φαγάνες θα μπουν μέσα στο στρατόπεδο.

"Άνοιξε η πρόσκληση και θα μείνει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε όλες τις αναγκαίες μελέτες, να μπει στο πρόγραμμα και να απορροφηθούν τα χρήματα για να ξεκινήσουν τα έργα το 2019", σημείωσε.