Να αποφασίσει άμεσα τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές καλούν τον Γ. Μπουτάρη οι “5” του Δ. Θεσσαλονίκης

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Ανακοίνωση με αφορμή τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και την παρατεταμένη, όπως υποστηρίζουν, προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό η Θεσσαλονίκη εξέδωσαν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου της πόλης.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αβαρλής, Παναγιώτης Αβραμόπουλος,Μόνικα Αϊβάζογλου, Γιώργος Αρβανίτης και Ανδρέας Κουράκης, τονίζεται μεταξύ άλλων πως “ο δημόσιος διάλογος που αναπτύσσεται περιέχει, προς το παρόν, μόνον ως πρόφαση τα ζητήματα της πόλης και δεν προοιωνίζεται ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματά της ούτε ψύχραιμες αναζητήσεις για τις προοπτικές της και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει” ενώ σημειώνεται πως όλα αυτά ” συμβαίνουν ερήμην των ανθρώπων αυτής της πόλης οι οποίοι προς, το παρόν, αντιμετωπίζουν με έκπληξη και θυμηδία τα πράγματα”.

Οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούν πως γι’ αυτή την κατάσταση την καίρια ευθύνη έχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τον οποίο κατηγορούν για ναρκισσισμό και παιχνίδια αντιφάσεων και ασυνέπειας.

“Ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέρουν βεβαίως και τα πολιτικά κόμματα”, σημειώνουν, ακόμη μέσω της ανακοίνωσής τους.

“Τώρα όμως και καθώς πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα, πρέπει να υπερβεί το αυτάρεσκο φλερτ του με την εξουσία και να δημοσιοποιήσει άμεσα, με τρόπο ξεκάθαρο, οριστικό και αμετάκλητο, την απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στις επόμενες εκλογές, ώστε να μετατοπιστεί ο δημόσιος διάλογος από το πεδίο των ονομάτων και των εικασιών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που έχει η πόλη καθώς και στη διαμόρφωση των επιβεβλημένων στρατηγικών επιλογών για το μέλλον της” υπογραμμίζουν επίσης.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση των πέντε δημοτικών συμβούλων του Δ. Θεσσαλονίκης:

“Η πόλη χρειάζεται ηγεσία – Η άποψή μας
(Το κείμενο συνυπογράφουμε οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αβαρλής, Παναγιώτης Αβραμόπουλος,Μόνικα Αϊβάζογλου, Γιώργος Αρβανίτης και Ανδρέας Κουράκης.)

– Από τις δημοτικές εκλογές μας χωρίζουν έξι ολόκληροι μήνες. Παρ’ όλα αυτά, από την Άνοιξη κιόλας, έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη μία πρόωρη, ιδιότυπη αλλά και άγονη «προεκλογική περίοδος» στην οποία κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα πρόσωπα. Ο δημόσιος διάλογος που αναπτύσσεται περιέχει, προς το παρόν, μόνον ως πρόφαση τα ζητήματα της πόλης και δεν προοιωνίζεται ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματά της ούτε ψύχραιμες αναζητήσεις για τις προοπτικές της και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

– Όλα αυτά, από ό,τι φαίνεται, συμβαίνουν ερήμην των ανθρώπων αυτής της πόλης οι οποίοι προς, το παρόν, αντιμετωπίζουν με έκπληξη και θυμηδία τα πράγματα –μέχρι, βέβαια, να περάσουν το κατώφλι της απαξίωσης αλλά τότε θα είναι αργά.

– Βαριά ευθύνη για την παραλυτική αυτή κατάσταση φέρει ο Γιάννης Μπουτάρης. Σε όλη τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του έπαιξε με ναρκισσισμό το παιχνίδι του προσωπικού του χαρτιού –ένα παιχνίδι αντιφάσεων και ασυνέπειας το οποίο καλλιεργεί μέχρι και σήμερα, δημιουργώντας σχέσεις ανασφάλειας ή και υποτέλειας στο στενό του περιβάλλον, συντηρώντας μία συνθήκη εκκρεμότητας και αναμονής με επίκεντρο τον ίδιο.

– Τώρα όμως και καθώς πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα, πρέπει να υπερβεί το αυτάρεσκο φλερτ του με την εξουσία και να δημοσιοποιήσει άμεσα, με τρόπο ξεκάθαρο, οριστικό και αμετάκλητο, την απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στις επόμενες εκλογές, ώστε να μετατοπιστεί ο δημόσιος διάλογος από το πεδίο των ονομάτων και των εικασιών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που έχει η πόλη καθώς και στη διαμόρφωση των επιβεβλημένων στρατηγικών επιλογών για το μέλλον της.

– Ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέρουν βεβαίως και τα πολιτικά κόμματα. Κάποια έσπευσαν, αγνοώντας το στίγμα που εξέπεμπε η ίδια η πόλη και υποτιμώντας τις επισημάνσεις των ανθρώπων της, να εγκλωβιστούν σε πρόωρα χρίσματα με κριτήρια μικρής πολιτικής και στρατηγικών επιβίωσης. Η επιλογή τους, όπως όλα δείχνουν, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη αναποφασιστικότητα αλλά και οι παλινωδίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιπλέκουν τα πράγματα και ενθαρρύνουν πολλαπλές υποψηφιότητες πάσης φύσεως και στόχευσης.

– Το δυναμικό της Θεσσαλονίκης είναι κατακερματισμένο και πορεύεται χωρίς συνεκτικό υλικό και σχέδιο. Είναι προφανές ότι ο νέος εκλογικός νόμος πυροδοτεί φιλοδοξίες και ευνοεί αριβισμούς. Όμως, το παιχνίδι των προσωπικών ανταγωνισμών και των διαγκωνισμών για μία θέση στο νέο σκηνικό που θα στηθεί από διάσπαρτες και ετερογενείς ψηφίδες, με τον τρόπο που εξελίσσεται, είναι δυστυχώς αδιέξοδο. Χαμένοι θα βγουν η πόλη, οι θεσμοί αλλά και η σοβαρότητα.

– Αντίβαρο σε αυτήν τη διαφαινόμενη δυσμενή εξέλιξη είναι η σύγκλιση, η σύμπραξη και οι συνέργειες. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ηγεσία. Από ηγεσία και δήμαρχο που θα συνενώσει τις υγιείς, σοβαρές και δημιουργικές κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της πόλης και θα εργαστεί με σοβαρότητα, με προσήλωση και πνεύμα συλλογικότητας για την επόμενη μέρα της πόλης και των ανθρώπων της. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε -εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου.

Θεσσαλονίκη, 22.10.2018

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
Αβαρλής Γιώργος
Αβραμόπουλος Παναγιώτης
Αϊβάζογλου Μόνικα
Αρβανίτης Γιώργος
Κουράκης Ανδρέας”

 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.