Μόνιμη εθνική πρωταθλήτρια στο ΕΣΠΑ είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας.

"Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι για τη χώρα μας η μόνιμη εθνική πρωταθλήτρια στο ΕΣΠΑ και περιφέρεια πρωταγωνίστρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, κατέχοντας μια από τις κορυφαίες θέσεις. Γι΄ αυτές τις επιδόσεις δεχτήκαμε τα συγχαρητήρια της αρμόδιας Επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική, Κορίνας Κρέτσου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες" τόνισε χαρακτηριστικά. 

"Είμαστε για 4η συνεχή χρονιά η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων" ανάφερε και υπογράμμισε: "στο νέο ΕΣΠΑ ενεργοποιήσαμε ήδη το 95,3% του συνόλου του προγράμματος, εκδώσαμε 130 προσκλήσεις, ύψους 860 εκατ. ευρώ, εντάξαμε 350 έργα, μέχρι στιγμής, προϋπολογισμού 740,5 εκατ. ευρώ, συμβασιοποιήσαμε ήδη έργα ύψους 361,6 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η απορρόφηση των έργων αυτών ξεπερνά τα 236,3 εκατ. ευρώ". 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι πόροι ύψους 140 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας κατευθύνονται το επόμενο διάστημα σε δράσεις έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. "Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που έχει, εδώ και λίγες μέρες, διαχειριστικό ενδιάμεσο φορέα" τόνισε και ευχαρίστησε το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). "Καθυστερήσαμε με ευθύνη της κυβέρνησης, όμως από τη στιγμή που προχώρησε η νομοθετική πρωτοβουλία, είμαστε η μόνη Περιφέρεια που έχουμε φορέα και προχωράμε για να απορροφηθούν τα χρήματα από την τοπική μας οικονομία" σημείωσε.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσιάζοντας έργα που θα γίνουν μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε δράσεις για την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι προχωρά άμεσα το επόμενο διάστημα η έκδοση προσκλήσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι αξιοποιούνται πόροι ύψους 32,4 εκατ. ευρώ για δύο μεγάλα έργα υποδομών και εξοπλισμών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Γενικό Νοσοκομείο της Βέροιας και για την προμήθεια 15 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ σε όλη την Περιφέρεια. 

Ανέφερε επίσης ότι για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο εξασφαλίστηκαν 7 εκατ. ευρώ και έργα ξεκινούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εντάχθηκαν παρεμβάσεις ύψους 64 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας και τη διασφάλιση της ποσότητας του πόσιμου νερού , την ασφάλεια του νερού και το μεγαλύτερο έργο υδροδότησης, όπως είπε, "την κατασκευή στη Θεσσαλονίκη του νέου αγωγού της ΕΥΑΘ, για να μην ξαναζήσουμε τις τριτοκοσμικές εικόνες και καταστάσεις, που βιώσαμε στις αρχές του 2018".

Στόχος των προσπαθειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, είναι να βγει η Περιφέρεια πρώτη από την κρίση και να γίνει η πιο φιλική περιφέρεια στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. 

Την πρόοδο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος παρουσίασε η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, Αγγελική Ωραιοπούλου, ενώ ακολούθησαν παρουσιάσεις για τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης εφαρμογής και την στρατηγική για την πληροφόρηση και την επικοινωνία του Επιχειρησιακού Προγράμματος. 

 Ο κ. Τζιτζικώστας για τους άλλους τομείς που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια από το ΕΣΠΑ έδωσε τα εξής στοιχεία:

-Υγεία: Υλοποιούνται παρεμβάσεις ύψους 32,4 εκ. ευρώ.

-Παιδεία: Αξιοποιούνται κονδύλια 51,4 εκ. ευρώ.

-Οδικές συνδέσεις: Αξιοποιούνται κονδύλια 358,7 εκ. ευρώ.

-Προστασία περιβάλλοντος: Εντάχθηκαν έργα 57,8 εκ. ευρώ (αντιπλημμυρική προστασία, διάβρωση ακτών και περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή) και επιπλέον έργα 64 εκ. ευρώ για το πόσιμο νερό. Διατίθενται 26,7 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων.

-Κοινωνική πολιτική: Εκδόθηκαν 50 προσκλήσεις 121,2 εκ. ευρώ και έχουν ήδη ενταχθεί έργα 105 εκ. ευρώ.

-Πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης: Εκδόθηκαν 45 προσκλήσεις 82,4 εκ. ευρώ. Η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια στην ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος, έχοντας εντάξει ήδη 32 δράσεις ύψους 39,6 εκ. ευρώ.