Καταστροφές στον εσχάτως αναπλασμένο αύλειο χώρο του “Ευκλείδη”, στο πλαίσιο κατάληψης που εξελίσσεται στο σχολικό συγκρότημα, κατήγγειλε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών Σοφία Ασλανίδου.

Στην τοποθέτησή της στο δημοτικό συμβούλιο η κυρία Ασλανίδου υπογράμμισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε την απόφαση να διαμορφώσει μια υψηλής αισθητικής σχολική αυλή στο κτίριο του “Ευκλείδη”, για το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπήρχε ένας κοινωνικός ρατσισμός.

“Η πρόταση του δήμου να αναβαθμιστεί η αυλή ήταν μία πρόταση αντισταθμιστικής αγωγής”, σημείωσε η κυρία Ασλανίδου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το τελευταίο διήμερο, οπότε εξελίσσεται κατάληψη, “έχουν καταστραφεί τα πάντα”.

“Πετάνε θρανία στην αυλή και στους καθηγητές. Ρήμαξαν τα πατώματα”, περιέγραψε, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, η Σοφία Ασλανίδου απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα: “Ένα σχολείο δεν είναι μόνον οι καθηγητές, δεν είναι μόνον οι μαθητές, είναι μια κοινότητα ανθρώπων. Απευθύνομαι και στους γονείς: Το σχολείο αυτό σας ανήκει. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε”.

Οι εργασίες για την αναβάθμιση της σχολικής αυλής του “Ευκλείδη” ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Μάλιστα ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για την αναδιαμόρφωση της αυλής στο σχολικό συγκρότημα του “Ευκλείδη” είχε στηριχθεί εν πολλοίς σε προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τους ίδιους τους μαθητές.

Στη βορειοδυτική ζώνη της σχολικής αυλής κατασκευάστηκαν τρία συνεχή καμπυλόσχημα καθιστικά. Στο σχολικό οικόπεδο διαμορφώθηκαν ζώνες φύτευσης με θάμνους και αναρριχώμενα, ώστε η αυλή να μετατραπεί σε έναν ευχάριστο χώρο που θα μεταλλάσσεται χρωματικά ανάλογα με τις εποχές.

Πηγή: fm100.gr