Δύο μαθητές τραυματίστηκαν χθες το πρωί στο 5ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, όταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος ανεμιστήρας οροφής αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω σε δύο μαθητές.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου μετέβησαν άμεσα στο σχολικό κτίριο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στον χώρο.

«Από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε για το συμβάν, άμεσα έσπευσαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ώστε να διενεργήσουν αυτοψία στο χώρο. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη διεύθυνση του σχολείου και το Σύλλογο Γονέων και Καθηγητών και με την απαιτούμενη προσοχή αντιμετωπίζουμε το ζήτημα», τόνισε ο κ.Μπαρμπουνάκης, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης, με αστάρωμα και βάψιμο στο μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου, οι οποίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το ίδιο θέμα η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιούλη Ρανέλλα, υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε άρνηση ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για ανάγκες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. «Οι ανεμιστήρες υπάρχουν σε πολλά σχολεία για να καλύπτονται οι ανάγκες στις αίθουσες. Την αρχική απόφαση για την τοποθέτηση τη λαμβάνει η διεύθυνση του σχολείου και η συντήρηση γίνεται από τους ίδιους. Η πάγια θέση του δήμου για την τοποθέτηση τέτοιων είναι αρνητική και σε σπάνιες περιπτώσεις καλύπτονται έξοδα εγκατάστασης», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Λίγο αργότερα η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σχετικά με το ατυχές περιστατικό της πτώσης ανεμιστήρα οροφής του 5ου Δημοτικού Σχολείου, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενημερώνει:

Οι συντηρήσεις των σχολείων πραγματοποιούνται βάσει σχετικών αιτημάτων των ίδιων των σχολικών μονάδων.

Πρόκειται για αιτήματα συντήρησης των κτιριακών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, τα οποία διαβιβάζονται στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, και τα οποία μπαίνουν σε έναν ετήσιο προγραμματισμό, διαθέτοντας τα σχετικά κονδύλια. Επιπλέον, τα αιτήματα αυτά μπορεί να διαβιβάζονται στις Σχολικές Επιτροπές όταν αφορούν μικροεπεμβάσεις και μικροεπισκευές, καθώς και σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι Σχολικές Επιτροπές διαθέτουν αντίστοιχα κονδύλια.

Στην περίπτωση του 5ου Δημοτικού Σχολείου ειδικότερα, στο πρόγραμμα διαχείρισης των εργασιών συντήρησης σχολείων που χειρίζονται οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, από τις 25 Ιανουαρίου 2017 έχουν καταχωρηθεί 13 αιτήματα για συντήρηση άλλου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία διεκπεραιώθηκαν στο σύνολό τους. Το αίτημα που αφορούσε την πτώση του ανεμιστήρα οροφής καταχωρήθηκε την επομένη του συμβάντος, δηλαδή στις 21/09/2018. Στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σήμερα το πρωί στο σχολείο για να πραγματοποιήσουν αυτοψία.

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τη Διευθύντρια και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, το οποίο λειτούργησε κανονικά.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας και της συντήρησης των 133 σχολικών μονάδων που εμπίπτουν στα διοικητικά του όρια με απόλυτη σοβαρότητα".