Μια σειρά ερωτήματα αλλά και προτάσεις που αφορούν την πολιτική προστασία, έθεσε προς τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, στη σημερινή τοποθέτησή του, στο Δημοτικό Συμβούλιο , με αφορμή τη φονική πυρκαγιά την Αττική.

Ο κ. Καλαφάτης, αφού εξέφρασε την οδύνη του και την οδύνη των δημοτικών συμβούλων των Εντάξει, αλλά και τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων, στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων της τραγωδίας στην Αττική, συνέχισε αναφερόμενος στις ευθύνες του Δήμου, σε παρόμοιες καταστάσεις, θέτοντας πέντε ερωτήματα:

1. Πόσες ασκήσεις εκκένωσης έχουν γίνει σε δημοτικά κτίρια της Θεσσαλονίκης;

2. Γνωρίζουν οι πολίτες πού να συγκεντρωθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού, τους έχει ενημερώσει, ποτέ, κανείς;

3. Έχουν οριστεί διαμερισματικοί σύμβουλοι ως υπεύθυνοι γειτονιάς που, φορώντας ειδικά γιλέκα και σκληρά πλαστικά κράνη θα οδηγούν τους πολίτες;

4. Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του δήμου για την ενημέρωση επί των συγκεκριμένων θεμάτων καθημερινά -και πέρα από τα ενημερωτικά ρεπορτάζ που, όπως είναι φυσικό, ακολουθούν την επικαιρότητα και συνοδεύουν παρόμοιες καταστάσεις και καταστροφές;

5. Υπάρχει συμφωνία με τον ΟΑΣΘ και γνωρίζει, άραγε, ο Οργανισμός πού θα σπεύσει για να παραλάβει τους συγκεντρωθέντες; Ή έχετε αρκεστεί σε επικαιροποιήσεις επί χάρτου των σχεδίων αυτών;

Παράλληλα , έκανε πέντε προτάσεις προς τη Διοίκηση του Δήμου:

1. Άμεση επικαιροποίηση του Ειδικού Σχεδίου επί του πραγματικού κι όχι επί χάρτου, με αυτοψίες των χώρων που προβλέπονται για να λειτουργήσουν ως τόποι συγκέντρωσης και καταυλισμών.

2. Άμεση οργάνωση ασκήσεων εκκένωσης των δημοτικών κτιρίων επί του πραγματικού.

3. Άμεση ενημέρωση των τοπικών συμβουλίων για καταμερισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών τους.

4. Άμεση ενημέρωση των πολιτών με επισκέψεις πόρτα – πόρτα σε όλες τις γειτονιές, με ευθύνη των μελών των τοπικών συμβουλίων και κοινοποίηση στο κοινό των χώρων συγκέντρωσης και καταυλισμού, καθώς και αποστολή οδηγιών μέσω sms.

5. Αξιοποίηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του δήμου Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των πολιτών, τόσο με ειδικά σποτ, όσο και με ειδικές εκπομπές, όπου θα προβάλλονται οι χάρτες με τα μέρη συγκέντρωσης –εκτός θεμάτων επικαιρότητας.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να απαντήσει σε πέντε απλές απαντήσεις για το τι έκανε εδώ και οκτώμιση χρόνια στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Εμείς καταθέσαμε πέντε προτάσεις για να περιορίσουμε, κατά το δυνατόν, τις απώλειες σε περίπτωση καταστροφικής πυρκαγιάς», τόνισε.

Τέλος είπε: «Η ευθύνη βαραίνει τη διοίκηση. Ας αποφύγει τα επικοινωνιακά σόου. Πλέον, ο κόσμος σας έχει καταλάβει. Κάντε - έστω και τώρα, στην έξοδό σας από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης - κάτι για τον πολίτη».