Εθνική ήττα χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλουλ κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αυτοδιοικητικών που πραγματοποιείται στο Grand Hotel.

"Η κυβέρνηση σκόπιμα παραχαράσσει τη γραμμή που είχε η Χώρα στο Βουκουρέστι. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν αναγνώρισε Μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα. Δεν θα δεχτούμε να χρησιμοποιούν το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας μας. Δεν θα δεχτούμε το σφετερισμό της ιστορίας μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

"Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση αλλά κι όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτήν τη συμφωνία. Ζητούμε να διενεργηθεί δημοψήφισμα ώστε να δοθεί στους πολίτες το νόμιμο δικαίωμα τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία που αφορά μείζον εθνικό θέμα", υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ.Μ. ανέγνωσε το προσχέδιο του ψηφίσματος στο οποίο κατέληξαν Περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

Σε αυτό, οι αιρετοί αναφέρουν:

1) Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη συμφωνία των Πρεσπών.

2) Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη συμφωνία όταν εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή.

3) Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης των ηγετών ξένων κρατών κι όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.

4) Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα.