"Δημοψήφισμα τώρα", ζήτησε για ακόμη μία φορά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Grand Hotel παρουσία Μητροπολιτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και φορέων της πόλης.

"Δεν θα επιτρέψουμε η συμφωνία των Πρεσπών να γίνει το Βατερλώ της χώρας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι "θα γίνει το βατερλώ αυτών που την υπέγραψαν". "Πριν από τρεις μήνες, στο περιφερειακό συνέδριο κάλεσα τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει μια συμφωνία που δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Κάλεσα την κυβέρνηση να αναλογιστεί τα δεδομένα και τις συνθήκες της εποχής. Η πολιτική πίεση, βαραίνει την άλλη πλευρά κι όχι εμάς. Μάλιστα, τότε υποστήριξαν την άποψη αυτή στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνολο του ελληνικού λαού βλέπει πως η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει πληγές και αποτελεί ήττα, κάτι που δεν βλέπει η κυβέρνηση που έφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Χώρα μας", τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος σε όσα η κυβέρνηση παρουσιάζει ως οφέλη της συμφωνίας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως "δεν κατάφεραν καν να εξασφαλίσουν το erga omnes ξυπνώντας έναν νέο επιχειρηματικό εφιάλτη στις ελληνικές επιχειρήσεις, που τις άφησε ξεκρέμαστες. Πρόκειται για έναν ταπεινωτικό και απαράδεκτο συμβιβασμό κι όχι για μία συμφωνία που διασφαλίζει τα συμφέροντά μας. Λέμε ναι σε μία συμφωνία όχι όμως σε αυτήν την απαράδεκτη, προκλητική και επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών".

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  απάντησε από το βήμα της εκδήλωσης και όσους εκ των κυβερνώντων χαρακτηρίζουν ακραίους όσους συμμετέχουν σε συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων. "Οι άνθρωποι αυτοί έχουν το θράσος να κουνούν το δάχτυλό τους στους Έλληνες πολίτες, που δεν συμφωνούν. Πρόκειται για τζάμπα μαγκιά. Επιτέλους, ποιους προσπαθεί να απαξιώσει αυτή η κυβέρνηση; Τους ανθρώπους που αισθάνονται πατριώτες; Είναι άνθρωποι που έχασαν γονείς και συγγενείς που σηκώνουν την Ελλάδα της κρίσης στις πλάτες τους. Όμως, δεν ανέχονται να στερηθούν την υπερηφάνεια της χώρας τους" είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως ο κ. Κοτζιάς θα βρει τον κόσμο μπροστά του κι αυτό "θα το δούνε στις κάλπες. Η αυτοδιοίκηση είναι εδώ, ενωμένη όσο ποτέ. Ιερείς της Μακεδονίας, επιμελητήρια, πανεπιστήμια είμαστε όλοι εδώ για να μην επικυρωθεί ποτέ αυτή η συμφωνία και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω" είπε.

Στο Grand Hotel, προκειμένου να στηρίξουν την απόφαση να προβεί η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα και να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, είναι 258 αυτοδιοικητικοί από την κεντρική Μακεδονία, 45 από την ανατολική και 54 από δυτική Μακεδονία και Θράκη, 15 Mητροπολίτες και 90 μέλη- εκπρόσωποι φορέων.

Δείτε το βίντεο του thestival.gr: