Να φτιάξουν το δικό τους κομπόστ - σπιτικό λίπασμα καλεί τους πολίτες ο δήμος Παύλου Μελά, έτσι ώστε να σκεφτούν διαφορετικά, να δράσουν οικολογικά, να ανακυκλώσουν και με κομποστοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου προχωράει σε νέα δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης.

Τα οργανικά σκουπίδια που παράγουμε αποτελούν πάνω από το 50% των απορριμμάτων μας και πάνω από 70% από αυτά μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανακυκλώσουμε τουλάχιστον το 1/3 των σκουπιδιών μας και να γίνουμε μέρος της λύσης και της αντιμετώπισης του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, στο τηλέφωνο: 2313 302308 υπεύθυνος Παναγιώτης Σταυρουλάκης.

Τι είναι η κομποστοποίηση

Κάθε μέρα καταναλώνουμε για τη διατροφή μας μεγάλο όγκο φυτικών προϊόντων (φλούδες, φρούτα, λαχανικά, χορταρικά, κ.λ.π.) από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων και στο ΧΥΤΑ. Αλλά και από τους κήπους έχουμε πολλά φυτικά υλικά (ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν, αγριόχορτα, κλαδιά, κ.λ.π.) που συχνά μας δημιουργούν προβλήματα και αναγκαζόμαστε να τα πετάμε στους κάδους του Δήμου ή να τα καίμε.

Τώρα πια όλα αυτά τα υλικά υπάρχει τρόπος να τα μετατρέψουμε σε ωφέλιμη οργανική ουσία για τον κήπο μας, με τη μέθοδο της Κομποστοποίησης ή Χυμοποίησης, μια φυσική διαδικασία που υιοθετεί ο Δήμος Παύλου Μελά.

Η Κομποστοποίηση είναι ίσως έννοια εντελώς άγνωστη για τους περισσότερους.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης. Κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (Co2), θερμότητα και νερό καθώς αποδομούν τα οργανικά υπολείμματα του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο και άοσμο), το οποίο είναι τέλειο λίπασμα για τον κήπο μας.

Ουσιαστικά με την κομποστοποίηση κάνουμε τη δουλειά της φύσης και είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί στη φύση προσπαθούμε να μην καταστρέφεται.

Οφέλη της κομποστοποίησης

•Εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μη αγοράς εμπορικών λιπασμάτων.
•Εξοικονόμηση νερού, μιας και το χώμα διατηρεί την υγρασία του.
•Βελτίωση ποιότητας του εδάφους άρα πλούσιο και εύφορο χώμα.
•Προστασία του περιβάλλοντος γιατί ανακυκλώνονται πολύτιμα οργανικά υλικά.
•Μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α. (περίπου το 35%).
•Περιορισμός από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αέριων ρύπων.
•Ολιγόστευση της κατανάλωσης χημικών λιπασμάτων.

Σημαντικές πληροφορίες

•Η κομποστοποίηση πραγματοποιείται σε ειδικούς κάδους (ταχυανακυκλωτές ή composters), όπου δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες αερόβιων ζυμώσεων και μετατρέπονται τα οργανικά απόβλητα σε λίπασμα.
•Οι κάδοι κομποστοποίησης μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έως και τριών με τεσσάρων νοικοκυριών.
•Ο κάδος κομποστοποίησης δε γεμίζει εύκολα. Όλα τα οργανικά απορρίμματα (φρούτα, λαχανικά κ.λ.π.) που τοποθετούμε μέσα χάνουν το νερό τους και μικραίνει σημαντικά ο όγκος τους. Σε χρονικό διάστημα από τριών έως έξι μηνών παράγεται το εδαφοβελτιωτικό (λίπασμα), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί τόπου σε κήπους, γλάστρες, χώρους πρασίνου και σε βιολογικές καλλιέργειες.
•Ο κάδος κομποστοποίησης τοποθετείται στον κήπο του κάθε σπιτιού ή πολυκατοικίας ή σε μέρος όπου υπάρχει λίγο χώμα κήπου και κατά προτίμηση σε ένα ημισκιερό μέρος, προστατευόμενο από τον αέρα.
•Η διεργασία της κομποστοποίησης – χουμοποίησης είναι αερόβια με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα οσμών.
•Επιπρόσθετα δεν εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους, διότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση αντιστοιχούν σε συνθήκες στις οποίες δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μίγμα.
•Με τη μέθοδο της κομποστοποίησης μειώνεται η ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και βοηθάμε για να έχουμε καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον.

Υλικά που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κομποστοποιηθούν
Φρούτα
Λαχανικά
Τσόφλι αυγού
Κουκούτσια ελιάς
Χαρτί κουζίνας
Χαρτί κουζίνας
Χαρτοσακούλες
Υπολείμματα από φίλτρα καφέ και φακελάκι τσάι
Γαλακτοκομικά
Ξηροί καρποί και περιβλήματα
Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
Πριονίδι
Ροκανίδι

Υλικά που ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κομποστοποιηθούν

Μαγειρεμένα φαγητά
Λίπη-έλαια
Γόπες τσιγάρων
Τροφές και περιττώματα σκύλων
Γυαλί-πλαστικό-μέταλλο
Περιοδικά