Προχωρά η πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου”

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου «Cult-RInG: Cultural Routes as Investments for Growth and Jobs», που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα παρουσιάστηκαν οι ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» ως Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης και η συνολική δράση της ως επικεφαλής εταίρου στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου Cult-RInG.

tzitzi.jpg

Για την υποβολή αιτήματος για πιστοποίηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να ακολουθηθούν πέντε βήματα:

1. Καθορισμός θέματος που θα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες

2. Καθορισμός γεωγραφικών, πολιτιστικών, ιστορικών και φυσικών στοιχείων κληρονομιάς στις χώρες/ περιφέρειες που θα συμμετέχουν στο δίκτυο

3. Δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου με νομική υπόσταση

4. Συντονισμός κοινών δράσεων που θα ενθαρρύνουν την πολιτιστική συνεργασία

5. Δημιουργία κοινής ταυτότητας προβολής της διαδρομής

«Οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την προώθηση και διατήρηση της κοινής πλουραλιστικής πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης. Συνδυάζουν στοιχεία υλικής και άυλης κληρονομιάς που αναδεικνύουν πολιτισμούς και αποδράσεις που έχουν διαμορφώσει την Ευρώπη στη διάρκεια των χιλιετιών», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μέσω του Ευρωπαϊκού έργου Cult-RInG έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τις Περιφέρειες της Πάφου στην Κύπρου και της Λάτσιο στην Ιταλία. Στόχος της ΠΚΜ είναι να ενταχθεί η διαδρομή αυτή στις πολιτιστικές διαδρομές και να συμμετέχουν τοπικοί φορείς, Μητροπόλεις, πανεπιστημιακές κοινότητες και φορείς πολιτισμού που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής.

Παράλληλα, έχουν γίνει επαφές διευθυντικά στελέχη πιστοποιημένων πολιτιστικών διαδρομών για παροχή τεχνογνωσίας. Ακόμα, προχώρα η επισημοποίηση της συνεργασίας με Λάτσιο και Πάφο καθώς και στο σύμφωνο συνεργασίας για το νομικό καθεστώς που θα αναλάβει την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας.

«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα για να φέρουμε την Περιφέρεια μας μπροστά όχι μόνο στους μεσοπρόθεσμους στόχους αλλά και στους μακροπρόθεσμους. Μέσα από την τεχνογνωσία θα καταφέρουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να πετύχουμε την διασύνδεση τουρισμού και πολιτισμού ώστε να κατακτήσουμε το στόχο να είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που θα βγει από την κρίση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.