Μπουτάρης για πρόσφυγες που φτάνουν Θεσσαλονίκη από Έβρο: Βρίσκουν μεταφορέα να τους πάει στα σύνορα

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στους πρόσφυγες που έρχονται από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.  

O κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για λαθραία διακίνηση των προσφύγων από την στιγμή που θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιστρέψουν και πάλι στα σύνορα. «Μπουκώνουν τα αστυνομικά τμήματα στον Έβρο. Έχουν βρεθεί διόδοι, όλοι τους ξέρουν και κανείς δεν τους ομολογεί και περνάνε πρόσφυγες από εκεί. Όταν μπουκώσουν τα αστυνομικά τμήματα, τους φορτώνουν στα ΚΤΕΛ και τους στέλνουν Θεσσαλονίκη. Όταν έρθουν Θεσσαλονίκη έχουν ήδη βρει με τα κινητά τους που θα πάνε για να μπορέσουν να βρουν τον μεταφορέα που θα τους πάει στα σύνορα και πάνε στα σύνορα. Είναι λαθραία διακίνηση», σημείωσε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις δράσεις του προσφυγικού ζητήματος και τη βράβευση του στον διαγωνισμό της Le Monde “Smart Cities 2018”.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης τόνισε ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει σηκώσει παραπάνω βάρος από ότι του αναλογεί».

Έρευνα για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων

Σε εξέλιξη είναι στη Θεσσαλονίκη έρευνα από τον δήμο για το προφίλ των προσφύγων, που έρχονται στην χώρα, έτσι ώστε να υπάρξει ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρο του ΣΕΜ, Σοφία Ασλανίδου τα αποτελέσματα της έρευνας θα συμβάλουν με στόχο να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα του δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.Η έρευνα θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα πεδίου πραγματοποιείται  σε δείγμα 1500 προσφύγων από διάφορες ομάδες, είτε από αυτούς που μένουν σε camps ή αιτούντων άσυλο ή αυτών που έχει απορριφθεί η αίτηση τους.

Επικοινωνία Μπουτάρη με δημάρχους Νάουσας και Σκύδρας για απασχόληση προσφύγων

Επικοινωνία με τον δήμαρχο Νάουσας και τη δήμαρχο Σκύδρας είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το θέμα της απασχόλησης των προσφύγων σε περιοχές με μεγάλη παραγωγή φρούτων. Ωστόσο, όπως τόνισε είναι δύσκολο ζήτημα διότι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

«Στις περιοχές, όπου έχουμε μεγάλη παραγωγή φρούτων, όπως είναι Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα, Σκύδρα κλπ. κάθε χρόνο εισάγονται εργάτες γης και εισάγονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι αμοιβές του είναι υψηλές. Αυτοί μπορούν κάλλιστα να βγουν μέσα από την μάζα των προσφύγων που υπάρχουν εδώ, ποιοι μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, ωστόσο υπάρχουν άλλα διαδικαστικά. Είναι τα χαρτιά τους. Ελπίζω να τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για απασχόληση προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργο Δημαρέλο υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν παρελθόν στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα των προσφύγων σε τομείς διαπολιτισμικού τουρισμού και γαστρονομίας. Στο σχέδιο είναι οι επιχειρήσεις αυτές να απασχολούν τόσο Έλληνες, όσο και πρόσφυγες.

1.000 άτομα εξυπηρετούνται κάθε χρόνο στο React

Περίπου 1.000 πρόσφυγες εξυπηρετούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος React.

Σύμφωνα  με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης «επειδή αυτά τα άτομα ανακυκλώνονται δεν μπορούμε να πούμε πόσα άτομα έχουν εξυπηρετηθεί από την έναρξη του προγράμματος».

Όπως ανέφερε ο κ. Λεκάκης θα ξεκινήσει καινούργιο πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ίδρυμα “Στ. Νιάρχος”, κατά το οποίο άστεγοι που είναι ένα βήμα πριν από την ένταξη για 18 μήνες να μπαίνουν σε ένα διαμέρισμα, υπάρχει κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγοι, προκειμένου να ενταχθούν ομαλότερα στην κοινωνία.

Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των δεξιοτήτων των προσφύγων σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να μπουν και πρόσφυγες, οι οποίοι θα φεύγουν από τα διαμερίσματα του React θα μένουν σε διαμέρισμα του προγράμματος. «Θα είναι άνθρωποι που θα είναι έτοιμοι να βγουν στην εργασία. Αυτοί που φεύγουν από το React και θεωρούνται άστεγοι θα μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», εξήγησε ο κ. Λεκάκης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.