Κυρίζογλου για Σκοπιανό: Ο υπουργός Εξωτερικών να μην παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Χωρίς κανένα επεισόδιο οι δήμαρχοι της Μακεδονίας μετείχαμε στα συλλαλητήρια διαδηλώσαμε τις θέσεις κι τις απόψεις μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου αναφορικά με τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χθες σε 24 πόλεις της Ελλάδας για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης της ΠΕΔ-ΚΜ, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι «υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου δήμαρχοι της κεντρικής, της ανατολικής και της δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μετείχαμε στη διοργάνωση των σχετικών συλλαλητηρίων μαζί με τις τοπικές εκκλησίες, τους τοπικούς συλλόγους, τους τοπικούς φορείς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως χροιά δημοκρατικότατα και ελεύθερα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως επεισόδιο διαδηλώναμε τις θέσεις και τις απόψεις μας. Θα μας επιτρέψει ο κ. υπουργός Εξωτερικών να του πούμε ας μην παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια, αυτή που προκύπτει μέσα από τα ίδια τα κείμενα της τρίτης συνδιάσκεψης του ΟΗΕ του 1977, όπου ουδέποτε και από κανένα έγινε Ονοματολογική συζήτηση αλλά ούτε και περί γλώσσας μακεδονικής και αναγνώρισής της. Έγινε απλά μια τυπολογική συζήτηση πως πχ η λέξη δένδρο με τη κυριλλική γραφή γράφεται έτσι και προφέρεται έτσι στη σερβική γλώσσα θα αποδοθεί στη λατινική γλώσσα. Αντί να χρησιμοποιείται το πρακτικό αυτό ως επιχείρημα υπέρ των δικαίων της δίκης μας θέσης. Είναι κρίμα και αμαρτία και από ορισμένες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και από ορισμένους συγκεκριμένους πολιτικούς να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα εναντίον των δικαίων της ελληνικής θέσης».

«Ο υπουργός Εσωτερικών δεν μας αγαπάει και δεν μας σέβεται»

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης με την ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη» ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι «δεν είναι ευχάριστο τέτοιου είδους συναντήσεις να μην έχουν θετικό πρόσημο και θετικό αποτέλεσμα. Έμαθα ότι υπήρξε ένταση. Ο κ. υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να αλλάξει στάση, θα πρέπει να αλλάξει και νοοτροπία έναντι των αυτοδιοικητικών και της αυτοδιοίκησης, να αγαπήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί με αυτά που κάνει δείχνει ότι δεν μας αγαπάει και δεν μας σέβεται».

Την ίδια ώρα, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών την επόμενη βδομάδα θα δημοσιευτεί η τελική μορφή του νομοσχεδίου «Κλεισθένης». «Κατάλαβε ο υπουργός Εσωτερικών ύστερα και από τα δυο συνέδρια που κάναμε και τις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει ότι σε πολλά σημεία αυτό το σχέδιο νόμου το οποίο έδωσα προς διαβούλευση πάσχει πολλαπλώς και θα επιφέρει κάποιες αλλαγές», σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου προσθέτοντας ότι η πιο θεμελιώδης αλλαγή είναι «η εμμονή του υπουργού στην απλή αναλογική, η οποία ούτε απλή είναι ούτε αγνή είναι. Είναι και δόλια αφού στην πράξη οδηγεί σε ακυβερνησία τους δήμους».

«Του εφιστούμε την προσοχή και του λέμε να προσέξει γιατί αναλαμβάνει και ο ίδιος και ο κύριος πρωθυπουργός τεράστιες σοβαρές ευθύνες για το τι θα επικρατήσει στην πράξη μετά τις εκλογές στους δήμους, την ακυβερνησία, την αδιαφάνεια, την συνναλαγη και τις άθλιες καταστάσεις τις οποίες θα ζήσουν οι πολίτες χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν», πρόσθεσε.

mesa.jpg

Παράλληλα ο κ. Κυρίζογλου παρουσιάζοντας την πρόταση τους για την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας πρότεινε αν υπάρξει απλή αναλογική να εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι από τον πρώτο γύρο.

«Η κυβερνησιμότητα μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα σύστημα, το οποίο από την μια πλευρά θα δίνει τη δυνατότητα στο μέγιστο βαθμό να εκπροσωπούνται όσο περισσότερα και ευκολότερα αυτοδιοικητικές κινήσεις και τάσεις σε κάθε τοπική κοινωνία. Από την άλλη θα δίνει και τη δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος, να λαμβάνονται αποφάσεις. Άρα και αναλογικό πρέπει να είναι το σύστημα και να μπορούν να εκπροσωπούνται οι τάσεις και να υπάρχει κυβερνησιμότητα. Πως θα γίνει αυτό; Θα μας το κανονίσει το κεντρικό κράτος; Όχι δεν επιτρέπεται υπάρχει η αρχή της διοικητικής και της οικονομικής αυτοτέλειας που απορρέει από το Σύνταγμα. Αν θέλει να εφαρμόσει απλή αναλογική του λέμε: να εφαρμόσει απλή αναλογική αλλά να εκλέγονται τον πρώτο γύρο, εν γνώσει των πολιτών και δημοτικοί σύμβουλοι και οι δήμαρχοι. Όποιος παίρνει τις περισσότερες ψήφους. Προς τι ο δεύτερος γύρος. Να εκλέγεται με το 50+1% να έχει αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση και να είναι στην πράξη άχρηστος ο δήμαρχος. Να μην μπορεί δηλαδή να διοικήσει όταν δεν θα υπάρχει συνεννόηση. Τον πρώτοι γύρο χωρίς να υπάρχουν συναλλαγές. Εκλογή δημάρχου τον πρώτο γύρο εκλογή και δημοτικών συμβούλων. Και τότε σπάει η απλή αναλογική. Και με όποιο ποσοστό προκρίνει ο λαός. Δεν είναι όμως το μέγα ζητούμενο αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι στο δεύτερο γύρο για αν εκλεγεί ένας δήμαρχος, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται όλοι από τον πρώτο γύρο, θα πρέπει να τάξει αξιώματα οφίκια και αντιδημαρχίες και άλλες αθλιότητες, χωρίς οι πολίτες να μπορούν να αντιδράσουν. Ψηφίζει άλλο και θα βγαίνει άλλο. Αυτό όμως είναι λάθος.

Εμείς επιμένουμε σε αυτό το θέμα. Η συζήτηση που θα γίνει από δω και πέρα θα αφορά το νομοσχέδιο που μας υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει μέχρι 15 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε και θα διαβουλευτούμε για να απαντήσουμε, αλλά ώσπου να καταλήξει στο κοινοβούλιο πολλά μπορούν να γίνουν. Γιατί η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη.

Ωστόσο, αν εμμείνει και ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου οι βουλευτικές εκλογές θα προηγηθούν των δημοτικών εκλογών , ούτως ή άλλως όπως δείχνουν τα πράγματα. Τα κόμματα που εκφράζουν την αντίθεση τους σε μια άλλη πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί στη βουλή θα καταργήσουν το συγκεκριμένο εκλογικό νόμο, γιατί είναι προς ζημία και όχι προς όφελος της αυτοδιοίκησης και των πολιτών», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές που θέτουν οι δήμαρχοι για τον «Κλεισθένη» ανέφερε: «Όλος ο Κλεισθένης είναι μια κόκκινη γραμμή. Όλοι οι αυτοδιοικητικοί ανεξαρτήτου χρώματος και κόμματος ομοφωνούν εναντίον ενός πλαισίου το οποίο πάει να επιβάλει η πλευρά της πολιτείας, το ότι διαφωνούν άπαντες είναι σημαντικό ακόμη και οι δήμαρχοι οι οποίοι κινούνται φιλικά προς το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αυτά που προτείνει η κυβερνητική πλευρά διαλύουν την αυτοδιοίκηση, υπονομεύουν την λειτουργικότητα».

Στη συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε να σταλεί αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την αποσαφήνιση των οδηγιών εφαρμογής διάταξης για την απαλλαγή ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται, από τέλη καθαριότητας αλλά και να διατυπωθεί αίτημα για νομοθετική ρύθμιση προς το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μετάταξης εργαζομένων, οι οποίοι μετακινήθηκαν από νομικά πρόσωπα δήμων σε δήμους.




Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.