Επιστολή προς την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης απέστειλαν έξι δημοτικοί σύμβουλοι, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Τομέα Καθαριότητας του δήμου.

Οι κύριοι Αβαρλής Γεώργιος, Αβραμόπουλος Παναγιώτης, Αϊβάζογλου Μόνικα, Αρβανίτης Γεώργιος, Ζέρβας Κωνσταντίνος και Κουράκης Ανδρέας, ζητούν την απόσυρση του 5ου θέματος του δημοτικού συμβουλίου με τίτλο «Ανάκληση της υπ' αρ. 1473/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε η ανάθεση παροχής υπηρεσιών για την συντήρηση και επισκευή ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και υποδομών του Σ.Μ.Α. του Δήμου Θεσσαλονίκης για δυο (2) έτη π.δ. 217.000,00 € με Φ.Π.Α.». Αντίθετα, επιθυμούν να γίνει συζήτηση, προ ημερησίας διατάξεως, για την κατάσταση που επικρατεί στον Τομέα Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«ΠΡΟΣ
την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
κυρία Καλυψώ Γούλα

ΑΙΤΗΜΑ
- Για απόσυρση του 5ου θέματος του δημοτικού συμβουλίου με τίτλο «Ανάκληση της υπ' αρ. 1473/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε η ανάθεση παροχής υπηρεσιών για την συντήρηση και επισκευή ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και υποδομών του Σ.Μ.Α. του Δήμου Θεσσαλονίκης για δυο (2) έτη π.δ. 217.000,00 € με Φ.Π.Α.»
- Για συζήτηση, προ ημερησίας διατάξεως, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Προκαλεί αρχικά έκπληξη, η οποία τάχιστα μετατρέπεται σε οργή, το περιεχόμενο της εισήγησης με την οποία ζητείται να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάκληση προηγούμενης απόφασης (1473/2017), την οποία το δημοτικό συμβούλιο είχε λάβει στις 6 Νοεμβρίου 2017 και αφορούσε τη «συντήρηση και επισκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και υποδομών του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)».

Η εισήγηση αυτή καταδεικνύει και αναδεικνύει με τον πιο προκλητικό και κυνικό τρόπο την απόλυτη κατάρρευση του Τομέα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση αναφέρει επί λέξει ότι:

Δηλαδή, με απλά λόγια, υπάρχει σαφής ομολογία ότι ο ΣΜΑ δεν λειτουργεί και αυτό συμβαίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις του είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων σε αυτές και, προφανώς, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Επτάμισι ολόκληρα χρόνια από την ανάληψη της ευθύνης του Δήμου Θεσσαλονίκης από τον Γιάννη Μπουτάρη, ο Τομέας Καθαριότητας του Δήμου είναι ουσιαστικά νεκρός, παρά τον πακτωλό χρημάτων που εισέρρευσαν στα ταμεία του Δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη και παρά τα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί για επισκευές και ανταλλακτικά.

Η ομολογία της πλήρους και παταγώδους αποτυχίας παρουσιάζεται χωρίς αιδώ ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη.

Παρά

-τα τόσα δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο περί του «θαύματος» που έχει συντελεστεί στο Δήμο από τον Γιάννη Μπουτάρη,

-τα αλλεπάλληλα ταξίδια του ιδίου του δημάρχου και εκπροσώπων της διοίκησης σε πόλεις και χώρες του εξωτερικού για την απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπέδωσης των λεγομένων καλών πρακτικών,

-την κατ’ επανάληψη παρουσίαση και θριαμβευτική δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ των ολοκληρωμένων σχεδίων που θα μετέτρεπαν τον Τομέα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σε πρότυπο μοντέλο και παρά

-τις μειωτικές αναφορές, εκ μέρους του Δημάρχου και ορισμένων συνεργατών του, εναντίον συναδέρφων οι οποίοι τολμούσαν και τολμούν να αποκαλύπτουν τις αδυναμίες, τα προβλήματα, τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις ή να επισημαίνουν τα σκοτεινά σημεία των περίφημων διαγωνισμών στον Τομέα Καθαριότητας -και όχι μόνο, είναι πλέον προφανές ότι η κατάρρευση του ΣΜΑ είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Ο κίνδυνος και για την απόλυτη συνολική κατάρρευση του συστήματος είναι, επομένως, ορατός, καθώς σε όλον τον Τομέα της Καθαριότητας, από τους κάδους απορριμμάτων, τις σακούλες, τα ανταλλακτικά και τον υπόλοιπο εξοπλισμό μέχρι τα σάρωθρα και τα μηχανήματα έργου, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Τέλος, στην εισήγηση περιλαμβάνεται και η παράγραφος:

Επιχειρείται, δηλαδή, να εκμαιευθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πραγματοποιηθούν απ’ ευθείας αναθέσεις, γεγονός που οφείλουμε να αποτρέψουμε.

(Σημειώνουμε ότι δεν αναφερόμαστε σε όσους ανέλαβαν πρόσφατα ευθύνες στην Καθαριότητα του Δήμου. Αυτοί θα κριθούν στο μέλλον.)

Για όλα αυτά, ζητούμε την απόσυρση του θέματος και τη διεξαγωγή μίας εκτενούς συζήτησης εντός του δημοτικού συμβουλίου –όπως έχουμε, άλλωστε, ζητήσει και στο παρελθόν - ώστε να υπάρξει πλήρης και αληθινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιδειχθεί πνεύμα στοιχειώδους ειλικρίνειας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης,

Αβαρλής Γεώργιος
Αβραμόπουλος Παναγιώτης
Αϊβάζογλου Μόνικα
Αρβανίτης Γεώργιος
Ζέρβας Κωνσταντίνος
Κουράκης Ανδρέας».