Τις πύλες για το κοινό άνοιξε η πρότυπη Λαϊκή Αγορά στην οδό Καυταντζόγλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη λαϊκή αγορά στην οποία έχουν ληφθεί όλα τα μετρά για να είναι λειτουργική, καθαρή, αισθητικά αναβαθμισμένη και εύκολα προσβάσιμη, προκειμένου οι πολίτες να κάνουν εύκολα τις αγορές τους.

Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι προδιαγραφές της πρότυπης Λαϊκής Αγοράς στην οδό Καυταντζόγλου, να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα σταδιακά και στις υπόλοιπες 92 λαϊκές αγορές του νόμου Θεσσαλονίκης.

Τι αλλάζει στην Πρότυπη Λαϊκή Αγορά

Ένα μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης είναι η τοποθέτηση χημικών τουαλετών, κάτι που θα βοηθήσει τόσος τους πωλητές που θα εργάζονται εκεί για πολλές ώρες όσο και τους καταναλωτές.

lak-1.jpg

Ακόμα, θα τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας της όσο και μετά το πέρας της, ενώ έχει εξασφαλισθεί ειδικό μηχάνημα ακόμη και για την απομάκρυνση και ανακύκλωση των μεταχειρισμένων συσκευασιών από φελιζόλ.

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα μπορούν άμεσα να διακρίνουν τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές από το διαφορετικό χρωματισμό και το λογότυπο με την ιδιότητα τους που φέρουν οι πάγκοι τους (γαλάζιο για πωλητές, πράσινο για παραγωγούς).

Η λαϊκή αγορά διαθέτει καφέ κάδους ανακύκλωσης βιοαποβλήτων, ενώ εξασφαλίζεται η άνετη κίνηση εντός του χώρου χώρου της λαϊκής. Ειδικότερα διαμορφώθηκαν διάδρομοι και ελεύθεροι χώροι μεταξύ των πάγκων και κατά μήκος της λαϊκής.

lak-3.jpg

Τέλος, έχει διατεθεί παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τον περιορισμό χρήσης των γεννητριών και της ηχορύπανσης που προκαλούν, καθώς και παροχή ύδρευσης για τον επιτόπιο καθαρισμό από τους ίδιους τους πωλητές.

«Πρότυπη Λαϊκή Αγορά σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και καλύτερες συνθήκες για τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Ουσιαστικά, διευθετούμε μια σειρά από πρακτικά ζητήματα, ώστε οι σύγχρονες λαϊκές αγορές να είναι λειτουργικές, καθαρές, προσβάσιμες και αναβαθμισμένες. Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να διακρίνουν άμεσα τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές, από το διαφορετικό χρωματισμό και το λογότυπο με την ιδιότητά τους, που φέρουν οι πάγκοι τους. Μπορούν επίσης, να κινούνται απρόσκοπτα στο χώρο της λαϊκής αγοράς, με άνετους διαδρόμους και ελεύθερους χώρους κατά μήκος της, αλλά και μεταξύ των πάγκων. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των νόμιμων πωλητών σε συγκεκριμένες οριοθετημένες θέσεις. Λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για τη σχολαστική τήρηση των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και παρέχουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στους πωλητές, προχωρώντας παράλληλα στον περιορισμό της ηχορύπανσης, από την εκτεταμένη χρήση γεννητριών. Επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης διαθέτουμε μηχάνημα συμπίεσης συσκευασιών και ειδικούς κάδους περισυλλογής βιοαποβλήτων. Επιπλέον, εγκαθιστούμε για πρώτη φορά, χημικές τουαλέτες σε λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες χημικές τουαλέτες θα βρίσκονται και σε όλες τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που υλοποιεί και προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την καλύτερη οργάνωση και τη βελτίωση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Αλλαγές, που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της λαϊκής, όπως είπε, ο οποίος ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης εξυπηρετεί τους καταναλωτές όλων των εισοδημάτων και την οικονομία της περιοχής (παραγωγούς, εμπόρους και επαγγελματίες της Κεντρικής Μακεδονίας), με την παροχή ποιοτικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες.

«Ο πυρήνας της πολιτικής μας για τις λαϊκές αγορές και ευρύτερα το υπαίθριο εμπόριο είναι να εξελίσσεται διαρκώς αυτός ο δυναμικός θεσμός, που είναι απαραίτητος για το κοινωνικό σύνολο και για την τοπική μας οικονομία. Γι’ αυτό:

1.Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας:

-Προκηρύξαμε 218 νέες άδειες πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές, με δικαιούχους άνεργους συμπολίτες.

-Προχωρήσαμε στην απόδοση 116 κενών θέσεων σε επαγγελματίες και παραγωγούς, που έχουν νόμιμες άδειες, αλλά δεν είχαν έως τώρα κατοχυρωμένες θέσεις στις λαϊκές αγορές.

2.Δημιουργούμε ακόμα καλύτερες συνθήκες για τους καταναλωτές:

-Ιδρύσαμε δύο νέες λαϊκές αγορές στις Δημοτικές Κοινότητες Τριλόφου και Νέας Ραιδεστού του Δήμου Θέρμης, με συνολικά 100 νέες θέσεις πώλησης.

-Νομιμοποιήσαμε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών επί των οδών Κανάρη και Γιάννη Αγγέλου.

-Υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα διαγραμμίσεων για την οριοθέτηση των χώρων των λαϊκών αγορών, καθώς και των πάγκων των πωλητών.

-Σταθερά και δυναμικά στηρίζουμε τις ευπαθείς ομάδες και μέσω των λαϊκών αγορών, με την εξαιρετική και πολύτιμη συνεργασία των Ομοσπονδιών.

-Αξιοποιήσαμε πόρους ύψους 200.000 ευρώ, για δωρεάν αγορές στις λαϊκές αγορές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με κουπόνια που διατέθηκαν σε οικογένειες με απροστάτευτα τέκνα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, που είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής μας συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για να φτάσουμε εδώ καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα σωρό προβλήματα και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια την πιθανή ανακατανομή των χώρων για τις λαϊκές αγορές, καθώς έχουμε πολλά αιτήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας υπογράμμισε ότι «στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να δώσουμε ριζικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα σημεία που οργανώνονται λαϊκές αγορές σε θέματα καθαριότητας, δημόσιας υγιεινής, δημόσιας ασφάλειας, της άναρχης ανάπτυξης τους, του αθέμιτου ανταγωνισμού και του παραεμπορίου. Η λαϊκή της Καυταντζόγλου, θα διαχειρίζεται στο εξής τα πάντα με διαφορετικό τρόπο, απ’ ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα».

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι οι κυριότερες καινοτομίες της Πρότυπης Λαϊκής Αγοράς είναι:

-Είναι εξολοκλήρου διαγραμμισμένη, γεγονός που εξυπηρετεί τους παραγωγούς και επαγγελματίες, αποτρέποντας φαινόμενα παράνομης ανάπτυξης ή επέκτασης πάγκων, παραεμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού.

-Εξασφαλίστηκε η άνετη κίνηση των καταναλωτών, με διαμορφώσεις διαδρόμων και ελεύθερων χώρων.

-Διατέθηκαν ειδικά καλαίσθητα καλύμματα στους παραγωγούς και πωλητές, ώστε οι πάγκοι τους να ξεχωρίζουν μεταξύ τους (με πράσινο οι πάγκοι των παραγωγών, με μπλε των επαγγελματιών).

-Για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες. Τις επόμενες μέρες χημικές τουαλέτες θα διαθέτουν όλες οι λαϊκές της Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια διέθεσε γι’ αυτό το σκοπό 280.000 ευρώ.

-Για την τήρηση της καθαριότητας στο χώρο της λαϊκής ελήφθησαν μέτρα σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ανά δύο πάγκους πώλησης έχει τοποθετηθεί καφέ κάδος ανακύκλωσης βιοαποβλήτων.

-Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει παροχές νερού στους πωλητές, για την καθαριότητα του χώρου μετά το πέρας της λαϊκής, κρίσιμο μέτρο ειδικά στην πώληση των ψαριών.

-Το ειδικό μηχάνημα συμπίεσης φελιζόλ του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα βρίσκεται σταθερά στο χώρο της πρότυπης λαϊκής κάθε Παρασκευή.

-Με τη βοήθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια παρέχει στους πωλητές δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να αποτραπεί η χρήση των γεννητριών και να περιοριστεί ο θόρυβος και η ηχορύπανση.

«Στόχος μας είναι η Πρότυπη Λαϊκή Αγορά στην Καυταντζόγλου να λειτουργήσει πιλοτικά κι εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, να εφαρμόσουμε τις ίδιες προδιαγραφές και τα ίδια μέτρα και στις υπόλοιπες 92 λαϊκές της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Γιουτίκας.

«Η Πρότυπη Λαϊκή Αγορά είναι μια σημαντική πρωτοβουλία κι εμείς από την πλευρά του Δήμου έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος αποκομιδής οργανικών απορριμμάτων και του φελιζόλ. Θα είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι με την Περιφέρεια για να βοηθήσουμε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στον κοινόχρηστο χώρο και στην προστασία του περιβάλλοντος»., ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Μετά τη συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Πρότυπη Λαϊκή Αγορά της Καυταντζόγλου, προκειμένου όλοι να δουν από κοντά την πρώτη μέρα λειτουργίας της λαϊκής.