Κ. Ζέρβας: Προτάσεις για μέτρα προστασίας της Θεσσαλονίκης από τις καταιγίδες

|
THESTIVAL TEAM

Σειρά προληπτικών μέτρων, που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν εφαρμοστεί –αλλά και μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον– στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να μετριαστούν κατά πολύ οι επιπτώσεις ακόμα και μιας τόσο ισχυρής βροχόπτωσης όπως αυτής της 10ης Μαΐου, κατέθεσε σήμερα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως επισήμανε ο κ. Ζέρβας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν, φαίνεται πως όλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους και για όλα τα δεινά φταίει η κλιματική αλλαγή. «Σήμερα συμβαίνουν ακραίες και καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη περίπου μία φορά κάθε 16 χρόνια, αλλά μέχρι το 2050 ίσως εκδηλώνονται κάθε 10 χρόνια. Όλα αυτά είναι ωραία, αλλά εμείς τι κάνουμε; Μάθαμε ότι η ΕΥΑΘ έχει την ευθύνη καθαρισμού του εσωτερικού των φρεατίων και οι δήμοι του καθαρισμού της επιφάνειάς τους. Αλλά δίπλα από τα φρεάτια τι γίνεται; Ποιος ευθύνεται για τα ογκώδη σκουπίδια που βρίσκονται παντού, παρασύρονται από το νερό της βροχής και βουλώνουν τα φρεάτια; Ευτυχώς, που οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους μετά την καταιγίδα και αξίζουν συγχαρητήρια. Τελικά, όπως είπε και ένας εισαγγελέας, αφού δεν φταίει κανείς αρμόδιος, φαίνεται oτι φταίει μόνο η φύση και πρέπει αυτή να συλληφθεί!»

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται καθαρά ότι η πόλη είναι ανοχύρωτη απέναντι στις πλημμύρες. «Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν παλαιότερα 8 χείμαρροι, που όμως πλέον έχουν σε μεγάλο βαθμό κλειστεί με αγωγούς και πλέον δημιουργούν προβλήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κλειστών χειμάρρων με αγωγούς είναι ο χείμαρρος της Αναγεννήσεως, ο χείμαρρος στην περιοχή Ευαγγελίστριας, ο οποίος επίσης είναι κλειστός με υπόγειο αγωγό, και, τέλος, ο χείμαρρος στη περιοχή της Διεθνούς Έκθεσης. Δεν είναι τυχαίο που μετά από κάθε ξαφνική νεροποντή, πλημμυρίζει η οδός Αγίων Πάντων και μαζεύονται νερά σε όλες αυτές τις περιοχές», τόνισε.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης χρειάζεται μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ παρέθεσε πρόσφατα λίστα με  10 έργα που είχε κατ` επανάληψη από το 2003 και μετά συμπεριλάβει στις προτάσεις του ως έργα «Α΄ Φάσης» ενός master plan  για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά τα έργα, μέχρι στιγμής δεν έχουν ολοκληρωθεί ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουν καν ξεκινήσει. «Στην ανακοίνωση του ΤΕΕ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι ευτυχώς που υπήρχε η περιφερειακή τάφρος. Αυτή όμως κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά εντάσσονται στην κατηγορία των μεγάλων έργων. Ωστόσο, θα μπορούσαν να γίνουν από το Δήμο Θεσσαλονίκης απλά μέτρα και παρεμβάσεις, που θα αποβλέπουν στη μείωση του όγκου του νερού που τρέχει στους δρόμους και κατ’ επέκταση στον περιορισμό των ζημιών. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες σε μια πόλη με μόνο 4% ελεύθερων χωρών και χώρων πρασίνου, όπου δεν μπορεί να απορροφηθεί εύκολα το νερό στο υπέδαφος. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, είναι:

– Δημιουργία κήπων βροχής. Είχε εφαρμοστεί, πρωτοποριακά στην Ελλάδα, το 2013 στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος στην οδό 28ης Οκτωβρίου. Αλλά έκτοτε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, δεν προχώρησε.

– Δημιουργία δωμάτων βροχής, που θα συμβάλλουν στην απορρόφηση του νερού.

– Χρησιμοποίηση υδατοπερατών πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων.

«Τα υλικά αυτά εφαρμόζονται σε άμμο ή σε έδαφος, και όχι πάνω σε μπετόν. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο αναπλάσεων σε δρόμους της πόλης, όπως θα μπορούσε να είχε γίνει στην Αγίας Σοφίας, που δυστυχώς, όπως έχει γίνει, κάθε φορά που βρέχει στην ουσία μετατρέπεται σε κοίτη ρέματος. Αν τα υλικά αυτά είχαν τοποθετηθεί πάνω σε άμμο, όπως γίνεται στο εξωτερικό, θα απορροφούσε το έδαφος περισσότερο νερό και το φορτίο στον αγωγό θα ήταν πιο μικρό. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στην ανάπλαση των οδών Δεσπεραί, Δαγκλή και Διαλέττη, που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, και κατέθεσε στο προεδρείο έναν οδηγό για την ολοκληρωμένη διαχείριση όμβριων υδάτων. «Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο εκπόνησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αν δεν μπορείτε να το ανακαλέστε από τις υπηρεσίες της διοίκησης το καταθέτω στο προεδρείο», επισήμανε.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.