Ο δήμος Δέλτα διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», σήμερα στις 7.00 μ.μ., στο Θεατράκι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών (Κανάρη 1).

«Τιμούμε την ιστορική μνήμη και τον ποντιακό ελληνισμό που αποτέλεσε θύμα του γενοκτονικού σχεδίου των κεμαλιστών της εποχής εκείνης. Τιμούμε παράλληλα όσους επιβίωσαν και κατάφεραν, μέσα από τον ξεριζωμό και την πίκρα για όσα έχασαν, να σταθούν όρθιοι και να δώσουν πνοή δημιουργίας στη Μακεδονία μας και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δυστυχώς η σημασία του συγκεκριμένου γεγονότος παραμένει επίκαιρη, αν αναλογιστούμε όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για την συγκεκριμένη εκδήλωση και ιδίως το δ.σ. και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών ‘‘Αλέξανδρος Υψηλάντης’’» δήλωσε ο δήμαρχος, Ευθύμιος Φωτόπουλος προσκαλώντας τους κατοίκους του δήμου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Στάθης Ταξίδης, δάσκαλος – συγγραφέας, αρχισυντάκτης του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών περιοδικού «Ποντιακή Εστία». Θέμα της ομιλίας «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού - Ιστορική προσέγγιση και σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνέπειες μιας ατιμώρητης ύβρης κατά της ανθρωπότητας».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ταινίας διάρκειας 15’ σχετική με το θέμα, καθώς και μουσική και χορό από μέλη του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης».

Αύριο, Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στις 10.00 π.μ. θα τελεσθεί μνημόσυνο εις μνήμη των νεκρών στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Διαβατών και στις 11.00 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών.