Ομόφωνο “όχι” του δημοτικού συμβούλιου Βόλβης στην επαναλειτουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων στο Βαγιοχώρι

|
THESTIVAL TEAM

Κατηγορηματικά αντίθετο είναι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βόλβης στην πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επαναλειτουργήσει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του Βαγιοχωρίου. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του χθες το βράδυ εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, που εκφράζει τη θέση αυτή.

Ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, επισήμανε ότι από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, τέθηκε θέμα επαναλειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι, στον οποίο απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν θα συναινέσει. Πρώτον, για τις απάνθρωπες συνθήκες ενός ακατάλληλου χώρου, στον οποίο στοίβαξαν ανθρώπινες ψυχές και τις άφησαν στο έλεος του Θεού και δεύτερον λόγω της μη τήρησης ούτε μιας εκ των δεσμεύσεων της πολιτείας, για τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, στον εξοπλισμό του κέντρου και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. 

«Δεν είμαστε ούτε ακραίοι, ούτε ρατσιστές και ούτε θα μπορούσαμε να είμαστε άλλωστε. Έχουμε ως επί το πλείστον προσφυγική καταγωγή και μάλιστα εξακολουθούμε να φιλοξενούμε εκατοντάδες πρόσφυγες στα λουτρά Απολλωνίας, ενώ δώσαμε απλόχερα βοήθεια στις οικογένειες που ζούσαν στο Βαγιοχώρι, μέσα σε άθλιες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Λιάμας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, στο ομόφωνο ψήφισμα του, το οποίο υπερψήφισε και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νυμφόπετρας Αναστασία Ιορδανίδου, όπου υπάγεται το Βαγιοχώρι, καλεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: «να μην προχωρήσει στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, ώστε να μην ανοίξει και πάλι ένα «στρατόπεδο απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων» στα όρια του, αλλά να βρεθεί μία λύση για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες».

Ακόμη, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βόλβης διακηρύττουν ότι: Δεν θα επιτρέψουν να κινδυνεύσει η υγεία και η ζωή των προσφύγων που πρόκειται να εγκατασταθούν εκεί, δεν θα συναινέσουν στο να υπάρξει νέος διασυρμός της χώρας από τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων, δεν θα δεχθούν να στηρίζεται το τιτάνιο έργο της φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων μόνο στον εθελοντισμό και το φιλότιμο των κατοίκων του δήμου, και δεν θα ανεχθούν να συκοφαντηθεί ο δήμος Βόλβης ως τόπος απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων.

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης στο ψήφισμα του αιτιολογεί την απόφασή του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχει πλήρη επίγνωση πως: α) Η πολιτεία δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις της για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και την στήριξη των κατοίκων της περιοχής, β) Οι εγγενείς ελλείψεις σε βασικές υποδομές στον συγκεκριμένο χώρο στο Βαγιοχώρι, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν πρόχειρα και έγκαιρα, γ) Ήδη στον δήμο Βόλβης φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες, δ) Η βιασύνη του υπουργείου δείχνει ότι απουσιάζει συγκροτημένο σχέδιο για την αποφυγή επανάληψης των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης οικογενειών.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση του στην πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επαναλειτουργήσει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του Βαγιοχωρίου. Οι εντεινόμενοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στην περιοχή μας, ανάβουν νέες φωτιές και οδηγούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην προσφυγιά. Πριν από δυο χρόνια, όταν ξαφνικά πλημμύρισε η Ελλάδα από εξαθλιωμένους πρόσφυγες, η κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία του κέντρου, δίπλα στον οικισμό του Βαγιοχωρίου. Η πρόταση συνοδευόταν από υποσχέσεις για τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών και των ανάλογων ανταποδοτικών έργων στις παρακείμενες περιοχές. Τότε, στις 5 Απριλίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης σχεδόν ομόφωνα, συναίνεσε, έχοντας ως βασική προϋπόθεση: «τη διασφάλιση της φιλοξενίας των προσφύγων υπό κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες και την ελάχιστη, κατά το δυνατό, όχληση των κατοίκων της περιοχής». Παράλληλα, ζήτησε από την πολιτεία να εκπληρώσει μια σειρά από δεσμεύσεις, για τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των προσφύγων και των κατοίκων, όπως ήταν η δημιουργία των απαιτούμενων βασικών υποδομών και κοινωφελών δικτύων, η ενίσχυση των εμπλεκομένων Κέντρων Υγείας και των Αστυνομικών Τμημάτων κ.ά..

Δυστυχώς, αλλά καμία ενέργεια δεν έγινε παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις του δήμου Βόλβης, αντίθετα, τοποθετήθηκαν πρόχειρα σκηνές και οι πρόσφυγες που ήρθαν, έγιναν έρμαιο των εκάστοτε καιρικών συνθηκών, παλεύοντας με το κρύο, τη λάσπη, το χιόνι και τον καύσωνα. Η φιλότιμη βοήθεια του στρατού ήταν αδύνατο να υποκαταστήσει τις δραματικές ελλείψεις. Οι κάτοικοι του Δήμου Βόλβης, εθελοντικά συνέδραμαν όσο και όπως μπορούσαν, ακόμα και φιλοξενώντας στα σπίτια τους, οικογένειες με εγκυμονούσες, βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, που δεν μπορούσαν να ζήσουν στις απάνθρωπες συνθήκες του κατ’ ευφημισμόν «κέντρου φιλοξενίας». Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλος αριθμός ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο camp του Βαγιοχωρίου, διασύροντας την χώρα μας και φυσικά τον αμέτοχο ευθυνών δήμο Βόλβης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι:

α) Η πολιτεία δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις της για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και την στήριξη των κατοίκων της περιοχής,
β) Οι εγγενείς ελλείψεις σε βασικές υποδομές στον συγκεκριμένο χώρο στο Βαγιοχώρι, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν πρόχειρα και έγκαιρα,
γ) Ήδη στον δήμο Βόλβης φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες,
δ) Η βιασύνη του υπουργείου δείχνει ότι απουσιάζει συγκροτημένο σχέδιο για την αποφυγή επανάληψης των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης οικογενειών

Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βόλβης, διακηρύττουμε ότι:

– Δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η υγεία και η ζωή των προσφύγων που πρόκειται να εγκατασταθούν εκεί,
– Δεν θα συναινέσουμε στο να υπάρξει νέος διασυρμός της χώρας από τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων,
– Δεν θα δεχθούμε να στηρίζεται το τιτάνιο έργο της φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων, μόνο στον εθελοντισμό και το φιλότιμο των κατοίκων του δήμου μας,
– Δεν θα ανεχθούμε να συκοφαντηθεί ο δήμος Βόλβης ως τόπος απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων,
– Δεν θα αποδεχθούμε να αποτελέσουμε μια πρόχειρη, γρήγορη και «εύκολη» λύση εγκατάστασης προσφύγων, όταν δεν υπάρχει ισοβαρής κατανομή και οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, καλεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να μην προχωρήσει στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, ώστε να μην ανοίξει και πάλι ένα «στρατόπεδο απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων» στα όρια του, αλλά να βρεθεί μία λύση για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.