Δ. Θερμαϊκού: Κατάσχει την περιουσία οφειλετών του! Πόσα χρωστάνε μπαράκια- εστιατόρια;

|
THESTIVAL TEAM

Σε κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας 49 οφειλετών του, των οποίων τα χρέη αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ, προχωρά ο δήμος Θερμαϊκού. Πρόκειται…

για ιδιώτες-επιχειρηματίες εστίασης (καφέ-μπαρ, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις) που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη της Επανομής και της Μηχανιώνας.

Ήδη έχει κατασχεθεί ο εξοπλισμός δύο καταστημάτων στην παραλία «Ποταμός» της Επανομής, καθώς ο ιδιοκτήτης χρωστούσε ενοίκια για κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου ύψους 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δήμο οι παραλιακές εκτάσεις ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ενώ οι δήμοι που έχουν τη χρήση τις επινοικιάζουν στους ιδιώτες. Μάλιστα, παρότι το κόστος του ενοικίου της αμμουδιάς για τουριστική εκμετάλλευση μειώθηκε από 35 ευρώ/τ.μ. σε 14 ευρώ/τ.μ., οι περισσότεροι ιδιώτες δεν πληρώνουν. «Το 20% από τα έσοδα των ενοικίων καταβάλλεται στην ΚΕΔ, αλλά σήμερα, για να πάρει ο δήμος 40 ευρώ από ένα κατάστημα, πρέπει αυτό να κάνει κατανάλωση 100.000 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρηματίες να εκμεταλλεύονται τους χώρους, αλλά να μην αποδίδουν τα ενοίκια για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων», επισήμανε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι καλώς ή κακώς η παραλία δεν είναι τζάμπα και ο δήμος δεν είναι φιλανθρωπικό σωματείο, για να την παραχωρεί, χωρίς να ζητά μισθώματα. «Τα χρήματα που έχουμε να διαχειριστούμε δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθαριότητας, για την οποία υπάρχει απαίτηση τόσο από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων όσο και από τους πολίτες που απολαμβάνουν τις παραλίες το καλοκαίρι», παρατήρησε ο δήμαρχος Θερμαϊκού. Μάλιστα είπε ότι μόνον για τους πύργους των ναυαγοσωστών στις παραλίες απαιτούνται 15.000-20.000 ευρώ, ενώ πέρυσι για τις παραλίες του Θερμαϊκού (Περαία, Μπαχτσέ, Αγία Τριάδα) ο δήμος δαπάνησε περίπου 35.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, μεγάλα ποσά χρωστούν στο δήμο Θερμαϊκού καταστήματα και νοικοκυριά στις τρεις δημοτικές ενότητες για την υδροδότησή τους. Αυτή τη στιγμή μόνον για την Επανομή τα χρέη προς τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης φτάνουν το 1.700.000 ευρώ, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των τιμολογίων.
Πληροφορίες: Εφημερίδα Μακεδονία

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.