Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, αλλά και του Κοινού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, έστειλαν οι εκπρόσωποι των κεντρικών δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ-ΚΜ, οι αυτοδιοικητικοί εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης για την επικείμενη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στον Καλλικράτη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα γίνει αποδεκτό σχέδιο που θα "έρθει Δευτέρα στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Τρίτη".

Γ. Πατούλης: Η Ελλάδα βιάζεται, η κυβέρνηση καθυστερεί

Στην ανάγκη αποκέντρωσης των εξουσιών αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, εκφράζοντας παράλληλα την οδύνη του για την απώλεια του Έλληνα πιλότου του Mirage, που κατέπεσε χθες στη Σκύρο.

«Η Βόρειος Ελλάδα αποτελεί για εμάς το σημαντικότερο κομμάτι της Ελλάδας. Το λέω διότι πριν λίγες μέρες, λόγω ελλείψεως της Μητροπολιτικότητας δημιούργησε τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες. Να δώσει κομμάτι των εξουσιών μέσα από την αποκέντρωση. Νιώθουμε οδύνη για έναν νέο άνθρωπο που έφυγε καθήκον. Πολλοί νέοι δίνουν την δική τους μάχη ζωής για να επιβιώσουν. Πολλοί έχουν φύγει έξω από την χώρα. Αναρωτήθηκε κανείς ποιος φταίει για αυτό; Φταίει η ατολμία της κυβέρνησης που δεν δημιούργησαν τη δυνατότητα να πάει η Ελλάδα μπροστά μέσα από την αποκέντρωση» δήλωσε αρχικά ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε:

«Θα παρουσιάσουμε στο συνέδριο με υπευθυνότητα τι χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά. Παρά τη σημασία του περιεχομένου της μεταρρύθμισης , εδώ και ενάμιση χρόνο ξέρουμε με διαρροές ένα πράγμα. Απλή αναλογική. Η Ελλάδα βιάζεται, η κυβέρνηση καθυστερεί. Κάθε μέρα που περνά καραβάνια νέων φεύγουν από την χώρα. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα από τη Μακεδονία μας. Στις 17-18-19 Απριλίου η αυτοδιοίκηση πάει μπροστά. Έχουμε ιστορική ευθύνη» κατέληξε.

Απ. Τζιτζικώστας: Κίνδυνος ακυβερνησίας με την απλή αναλογική

Τη σημασία του κοινού Συνεδρίου για την αυτοδιοίκηση επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παραθέτοντας τις προτάσεις του για τις αλλαγές που πρέπει, κατά τον ίδιο, να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

«Για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση εμφανίζεται ενωμένη και διεκδικητική. Το κοινό συνέδριο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι Περιφέρειες και Δήμοι είναι βασικοί πυλώνες της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Υπήρξαμε ως αυτοδιοίκηση το ανάχωμα πριν η κρίση σαρώσει και το τελευταίο κύτταρο της κοινωνίας» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Καλλικράτη είναι οι εξής:

1. Πλήρης κατοχύρωση της οικονομικής της αυτοδιοίκησης

2. Αύξηση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού που δίνουν στην αυτοδιοίκηση. (Σήμερα στην Ελλάδα 3% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη κατά μέσο όρο 13%)

3. Φορολογική αποκέντρωση

4. Επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων κάθε φορέα

5. Επανακαθορισμός των πολλαπλών ελέγχων

6. Εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικότητας

Αναφορικά με το πολύκροτο νομοσχέδιο ο κ. Τζιτζικώστας υποστήριξε πως ο μόνος λόγος που έρχεται η μεταρρύθμιση είναι η απλή αναλογική.

«Η απλή αναλογική στην πράξη είναι κενό γράμμα αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές που ανέφερα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Το παράδοξο είναι πως ακόμη και σήμερα δεν έχουμε δει το πρόγραμμα και το σχέδιο της κυβέρνησης. Περιμένουμε να δούμε πόσο χρόνο θα δώσει για να γίνει διαβούλευση και προτάσεις επί του νόμου που θα προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε από την κυβέρνηση να έρθει το νομοσχέδιο Δευτέρα πρωί και να πάει στη βουλή την Τρίτη. Θέλουμε τουλάχιστον δύο μήνες διαβουλεύσεων» σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Λ. Κυρίζογλου: Ασυνεπής ο Σκουρλέτης – Αναστήθηκε ο Κύριος και νομοσχέδιο δεν είδαμε

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, άσκησε δριμεία κριτική στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη κατηγορώντας τον ασυνέπεια των υποσχέσεών του.

«Οι θέσεις της αυτοδιοίκησης εκφράζονται από την ΚΕΔΕ και ΠΕΔ. Είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Αν ορισμένοι ελάχιστοι και μειοψηφούντες, θέλουν να παίζουν τον ρόλο του λαγού, ισχύει για αυτούς το «λαγός την φτέρην έσειε κακό του κεφαλιού του» τόνισε αρχικά ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχο Νίκαιας, Γιώργος Ιωακειμίδη, ο οποίος ζήτησε την αναβολή του συνεδρίου, θέση η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, συντάσσεται με την κυβέρνηση.

«Ό,τι αφορά εμάς πρέπει να αποφασίζεται και από εμάς. Δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της η κυβέρνηση. Οφείλει να μας δώσει έγκαιρα το νομοσχέδιο, το οποίο μόνη της εκπόνησε. Όποιο εκλογικό σύστημα να ισχύει και στις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές. Ο Σκουρλέτης είναι ασυνεπής, έλεγε «σήμερα θα δώσω το νομοσχέδιο, αύριο θα το δώσω, πριν το Πάσχα θα το δώσω».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης υπογραμμισε: «Είναι φυσικό τον η αριστερή κυβέρνηση να κρατά τρία χρόνια δημάρχους και περιφερειάρχες στην αγωνία για το τι θα γίνει; Είναι αυτό αριστεροσύνη; Η διοίκηση του υπουργείου απαξιώνει την ΚΕΔΕ. Δεν έχουμε καν δημοκρατία. Η κυβέρνηση μας αισθάνεται ως εχθρούς. Έχει μόνο κατά νου τις επόμενες εκλογές. Σε ρόλο αλχημιστή θέλει να μετατρέψει τις πλειοψηφίες σε μειοψηφίες, για να ελέγξουν τα τοπικά συμβούλια».

«Την ώρα που ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από την κρίση, η κεντρική διοίκηση του κράτους προσπαθεί να μεταρρυθμίσει όλους τους άλλους εκτός τον εαυτό της. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε πρόγραμμα, ούτε σκέψη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός.

«Ακούστηκε ότι μέσα στις προτάσεις είναι το ζήτημα των θητειών των δημάρχων μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, εκεί δηλαδή που δεν έχουμε αρμοδιότητα. Εμείς θα παρουσιάσουμε προτάσεις εφόσον μας ζητηθεί. Να κατοχυρωθεί το δικαίωμά μας στις νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες» διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης.