Περισσότερες από 44.000 κλήσεις βεβαιώθηκαν από την Δημοτική Αστυνομία, κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, εκ των οποίων το 68% να αφορούν το νέο σύστημα στάθμευσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του νέου συστήματος, με τους διοικούντες του δήμου να υποστηρίζουν πως η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει προς το καλύτερο, ωστόσο, «ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει ακόμη της διαδικασία».

Τον λόγο πήρε αρχικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έλλειψη των ελεγκτών, που εποπτεύουν την ελεγχόμενη στάθμευση, αλλά και στα «ανακατεμένα ωράρια» των καταστημάτων, που όπως λέει, αποτελούν έναν από τους λόγους που επικρατεί το κομφούζιο στην πόλη.

«Είναι η πρώτη φορά ότι εφαρμόζεται στην Ελλάδα τέτοιου τύπου ελεγχόμενη στάθμευση. Εξετάζουμε τη δυνατότητα να προαγοράζουν τη θέση επισκέπτη οι μόνιμοι από το βράδυ.

Έχουμε έλλειμμα σε ελεγκτές. Έχουμε κάνει πρόταση στο υπουργείο τα πρόστιμα να χαρακτηριστούν ανταποδοτικά. Δηλαδή τα ποσά που εισπράττονται να διατίθενται για προσωπικό και εξοπλισμοί της δημοτικής αστυνομίας. Να αποκατασταθεί η έννομη τάξη στο χάος που υπάρχει στην πόλη. Έχουμε 60 αστυνόμους προσωπικό και 25 σε κάθε βάρδια. Δεν θα έχουμε με τόσους καλή τάξη στην πόλη.

Θέλουμε ελεγκτές που θα σκανάρουν τους αριθμούς των αυτοκινήτων. Εάν το κάνουμε μπορούμε να έχουμε 250-300 προσωπικό στην πόλη. Τα υπουργεία δεν έχουν ακόμη απαντήσει. Δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Είμαστε σε διαβούλευση με τους φορείς για να βελτιωθεί η κατάσταση. Θα επεκταθεί το σύστημα και σε σημεία της 5η Κοινότητας. Θα βάλουμε σε ορισμένα σημεία που βογκάνε» υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε:

«Να μεταφερθεί το ωράριο της αγορά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η πρόταση δεν άρεσε στους επαγγελματίες. Έχουμε κακοσυνηθίσει από την εξυπηρέτηση του ΟΑΣΘ. Οι λεωφορειόδρομοι θα βελτιώσουν την κυκλοφορία.

Στόχος μας να και το κέντρο να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για τους ξένους και ακόμη πιο άνετο για τους κατοίκους» κατέληξε.

30624665_2151437064874119_3722887341619019776_n.jpg

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, το application της ελεγχόμενης στάθμευσης, THESis, έχουν κατεβάσει συνολικά 14.400 χρήστες και έχουν καταμετρηθεί 220.000 σταθμεύσεις. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 βεβαιώθηκαν 44.200 κλήσεις, με το 68% από αυτές να αφορούν το νέο σύστημα στάθμευσης.

Επίσης, τα συνολικά έσοδα του πρώτου τριμήνου από την αγορά χρόνου στάθμευσης ανήλθαν στις 600.000 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο καθημερινά ο δήμος βάζει στα ταμεία του 11.000 ευρώ. Από τα έσοδα το 50,5% ανήκει στον δήμο και το υπόλοιπο 49,5% στην ανάδοχο εταιρεία Intrakat.

«Τα νούμερα είναι μεγάλα για το 5μηνο και η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει. Προστατεύονται κατά προτεραιότητα της διοίκησης οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων. Έχει μειωθεί η παραβατικότητα και αυξήθηκε η κίνηση του κέντρου. Το επιχείρημα δεν πάω στην πόλη γιατί δεν μπορώ να παρκάρω δεν ισχύει» δήλωσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, η οποία αποκάλυψε πως θα γίνει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να παραχωρηθούν 150 ανενεργές θέσεις φορτοεκφόρτωσης στο κέντρο της πόλης, ενώ θα υπάρξουν ανακατανομές στις θέσεις μονίμων-επισκεπτών σε κεντρικές οδούς της πόλης, όπως Ιασωνίδου, Εθνικής Αμύνης, Αγίας Σοφίας, Νικολάου Γερμανού, σε αναλογία με τις ανάγκες των οδηγών.

Επίσης, το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης και στην 5η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, μέχρι το καλοκαίρι θα διανεμηθούν οι κάρτες μόνιμων κατοίκων, ενώ έως τον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι διαγραμμίσεις για τους επισκέπτες.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας και Δημόσιας Τάξης, Λευτέρης Κιοσέογλου τόνισε πως δημοσιονομικά το υπουργείο πρέπει να χαρακτηρίσει τα πρόστιμα ανταποδοτικά, υποστηρίζοντας ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που “έβλεπαν” αποτυχία του νέου συστήματος. Τέλος, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, Intrakat, Αλέξανδρος Αντύπας, εξήγησε πως το σύστημα έχει τη δυναμική να αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών. «Βελτιώνουμε αυτό που υπήρχε. Πιστεύω να γίνει μεγαλύτερο το ποσοστό των ευχαριστημένων από τους δυσαρεστημένους» δήλωσε.