Συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ πραγματοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου διασταύρωσαν τα ξίφη τους για όσα έχουν ακουστεί στον δημόσιο διάλογο για το θέμα.

Η αντιπολίτευση άσκησε  κριτική στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για τη στάση του και τις δηλώσεις του σχετικά με το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα καθώς και στις ήττες που, όπως είπε, έχει δεχθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια αναφορικά με το ζήτημα (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Στ. Καλαφάτης: Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Μπουτάρη στο θέμα των Σκοπίων μας αποδεικνύει πόσο ακατάλληλος είναι ως δήμαρχος

Σκληρή κριτική στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για τη στάση του στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως τον χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μπουτάρη, κατηγορώντας τον δήμαρχο πως προσπαθεί να υποβαθμίσει οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτών που προσπαθούν να εκφράσουν την αγωνία τους για τον τόπο.

Παράλληλα χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη τη συμπεριφορά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, η οποία όπως είπε αποδεικνύει πόσο ακατάλληλος είναι ως δήμαρχος (Δείτε ΕΔΩ).

Ρία Καλφακάκου: 50.000 οι συμμετόχοντες στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης – 100.000 στης Αθήνας

Στην εκτίμηση ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη ήταν 50.000, ενώ στο αντίστοιχο της Αθήνας 100.000, προχώρησε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου.

“Έχουμε ένα γειτονικό κράτος που λέγεται FYROM και αυτή τη στιγμή υπάρχει ευνοϊκή συγκυρία για να λυθούν τα προβλήματα των δύο χωρών”, τόνισε η κ. Καλφακάκου σημιεώνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτλό του ονόματος αλλά αυτό το αλυτρωτισμού.

Παράλληλα η κ. Καλφακάκου δήλωσε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, ωστόσο ο χώρος της Μακεδονίας στην πορεία των χρόνων κατοικήθηκε και από άλλους λαούς.

Α. Ματθαιόπουλος: Χρειάστηκε να περάσουν δύο παλλαϊκά συλλαλητήρια για να το αντιληφθεί η δημοτική αρχή

Κριτική στην διοίκηση του δήμου για τη χρονική στιγμή κατά την οποία έφερε το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ στο δημοτικό συμβούλιο, άσκησε ο επικεφαλής της “Ελληνικής Αυγής”, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

“Χρειάστηκε να περάσουν δύο παλλαϊκά συλλαλητήρια για να το αντιληφθεί η δημοτική άρχη και να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο ένα φλέγον ζήτημα σαν και αυτό. Η διαδικασία δεν είναι ιδεατή, θεωρούμε ότι έπρεπε να έρθει σαν έκτακτο ειδικό θέμα”, τόνισε ο κ. Ματθαιόπουλος.

Γ. Δελής: Η ουσία των εξελίξεων γύρω από το θέμα των Σκοπίων δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ

Την πεποίθηση ότι η ουσία των εξελίξεων γύρω από το θέμα των Σκοπίων δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια εξέφρασε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Γιάννης Δελής.

“Είναι κομμάτι των συνολικότερων επικίνδυνων σχεδιασμών που προωθούν εδώ και χρόνια και τώρα πιο έντονα το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ με σκοπό να ενισχύσουν την οικονομική-πολιτική και στρατιωτική τους παρουσία στα Βαλκάνια -τα Δυτικά εν προκειμένω- και την ευρύτερη περιοχή”, τόνισε ο κ. Δελής

Μ.Αϊβάζογλου: Για μας σκοπό της σημερινή συζήτησης είναι να συνδράμουμε να μην υπάρχει κλίμα παροξυσμού

Την άποψη ότι η σημερινή συζήτηση πρέπει να έχει σκοπό να συνδράμει στο να μην υπάρχει κλίμα παροξυσμού, εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”. Μόνικα Αϊβάζογλου.

“Τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε εμείς; Για ποιο λόγο έχουμε προ ημερησίας διάταξη για να συζητήσουμε αυτό το θέμα; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Για μας έχει μόνο σκοπό να συνδράμουμε να μην υπάρχει κλίμα παροξυσμού, να μη βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν επίδειξη πατριωτισμού, να μην μπαίνουμε στο τρυπάκι ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι όχι”, είπε η. Αϊβάζογλου.

Κ. Σεβρής: Μόνο οι Αμερικάνοι και ο δήμαρχος μπορούν να εμπιστευθούν την κυβέρνηση για την επίλυση του «Μακεδονικού»

Κριτική στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την στάση του στο θέμα άσκησε και ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντής Σεβρής.

Ο κ. Σεβρής τόνισε ότι «μόνο οι Αμερικάνοι και ο δήμαρχος μπορούν να εμπιστευθούν την κυβέρνηση για την επίλυση του «Μακεδονικού», ένω έκανε λόγο για μια «απίστευτη στρατηγική κατασυκοφάντησης του συλλαλητηρίου». «Ο κανιβαλισμός δεν οδηγεί πουθενά» κατέληξε.