Σκληρή κριτική στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αναφορικά με τα όσα έχει πει για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης.

Ο ίδιος τόνισε πως τον χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μπουτάρη, κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να υποβαθμίσει οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτών, που προσπαθούν να εκφράσουν την αγωνία τους για τον τόπο.

«Όταν συζητάμε ένα εθνικό θέμα, όπως αυτό της διαφοράς της χώρας μας με τα Σκόπια, συζητάμε για ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Θεσσαλονικείς. Το οποίο όμως υπερβαίνει τα όρια της Θεσσαλονίκης, απασχολώντας το σύνολο των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Μακεδόνων. Και όχι μόνο των σημερινών γενεών, αλλά και εκείνων των γενεών, που προηγήθηκαν και αγωνίστηκαν για κάποια ιερά και όσια, είτε τα σέβονται κάποιοι σήμερα, είτε όχι», τόνισε ο κ. Καλαφάτης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

«Ως θεσμός, αγγίζοντας ένα εθνικό θέμα, έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να αφουγκραστούμε, αλλά και να σεβαστούμε το εθνικό συναίσθημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων και της ακόμα πιο συντριπτικής πλειονότητας των Θεσσαλονικέων. Είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε το κύρος, την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, που έχουν τρωθεί από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του κ. Μπουτάρη, που και στο θέμα τα Σκοπίων δεν παύει να μας αποδεικνύει πόσο ακατάλληλος είναι ως δήμαρχος. Ρίχνει στο τραπέζι ονόματα, όπως το Νέα Μακεδονία, αποκαλεί χαζούς και πατριδοκάπηλους όσους αγωνιούν για τη χώρα κι έπειτα λέει ότι δεν ασκεί εξωτερική πολιτική! Έδινε τη μία συνέντευξη πίσω από την άλλη, με ανιστόρητες κι επικίνδυνες αναφορές για τη χώρα. Χωρίς την παραμικρή εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο. Εκμεταλλευόμενος το αξίωμα του Δημάρχου που του εμπιστεύθηκαν οι Θεσσαλονικείς, έδινε αυτές τις συνεντεύξεις σαν να μιλούσε εξ ονόματός μιας ολόκληρης πόλης, τη στιγμή που αυτή η πόλη στη συντριπτική της πλειονότητα έχει ταχθεί απέναντι σε όσα εκείνος πίστευε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει».

Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως οι θέσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης συμπίπτουν απόλυτα με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως προφανώς τον βοηθά να κτίσει την απαραίτητη γέφυρα και ίσως και για ενδεχόμενες συνεργασίες.

«Αφού και ο ίδιος αλλά και πάρα πολλοί πλέον, καταλαβαίνουμε πως με «όχημα» την ίδια παράταξη δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Έχει φτάσει στο ταβάνι του. Και ενώ ο ίδιος ο κόσμος, εκτός από λίγους πιστούς του φίλους είναι έξαλλοι για τη συμπεριφορά του, εκείνος φαίνεται να μην καταλαβαίνει. Αδιαφορεί και μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιον σκοπό τελικά εξυπηρετεί αυτή του η στάση. Όχι πάντως αυτόν που θα ήθελαν οι Θεσσαλονικείς. Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλουμε να κάνουμε το σωστό, ακόμα κι αν ο δήμαρχος επιμένει να μη ζητά τις συγνώμες που χρωστά. Μια για το «κατάπτυστο» συλλαλητήριο –σας θυμίζω ότι έτσι χαρακτήρισε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης προτού καν πραγματοποιηθεί- και μία επειδή επιμένει να αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Δεν έχει ζητήσει συγγνώμη ούτε γι αυτό, ούτε το έχει ανακαλέσει ρητά και κατηγορηματικά. Άρα προφανώς εξακολουθεί να το ασπάζεται. Λόγω θεσμικού ρόλου και μόνο δήμαρχε, δεν δικαιούσαι να αναφέρεσαι στα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», ούτε επίτηδες, ούτε κατά λάθος. Δεν δικαιούσαι να αποκαλείς ακροδεξιούς και γραφικούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες σου που εξέφρασαν το εθνικό τους συναίσθημα, στα συλλαλητήρια και όχι μόνο, ακόμα κι αν δεν το συμμερίζεσαι», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

«Δεν δικαιούσαι να υιοθετείς δημόσια τους ισχυρισμούς των σφετεριστών της ιστορίας, περί «μακεδονικής ταυτότητας» και «μακεδονικής γλώσσας». Ως Γιάννης Μπουτάρης, μετά την αποχώρησή σου από το αξίωμα του δημάρχου, θα έχεις δικαίωμα να λες ό,τι θέλεις. Όσο εκπροσωπείς την πόλη όμως, οφείλεις να σέβεσαι τα όρια και να αντιλαμβάνεσαι το βεληνεκές του ρόλου και του λόγου σου. Κατά τρόπο που να υπηρετεί στο διηνεκές τα εθνικά συμφέροντα: από το ονοματολογικό και τις αλυτρωτικές διατάξεις του Συντάγματός τους, έως το ζήτημα της «ταυτότητας» και της «γλώσσας». Και θυμίζω, ότι σε αντίθεση με ότι μπορεί να υπαγορεύει σε οποιονδήποτε η προσωπική του έπαρση, Δήμος είναι το σύνολο των πολιτών. Ούτε ο δήμαρχος μόνος του, ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο μόνο του», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.