Απαντήσεις σχετικά με τα όσα ισχυρίστηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, σε ανακοίνωσή αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, για τη Νέα Παραλία, έδωσε ο σύλλογος "Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας".

"Καλούμε λοιπόν, τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και να αποδεχθεί την προσφορά συνεργασίας μας, ώστε ενωμένοι και με αποτελεσματικότητα  να πετύχουμε αυτό τον υψηλό στόχο, την προστασία του κοινού αγαθού, της Νέας Παραλίας".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Ο σύλλογος « Οι Φίλοι της Nέας Παραλίας» συγκροτήθηκε το 2012 από μια ομάδα ανθρώπων ευαισθητοποιημένων και πεπεισμένων ότι είναι εφικτή μια καλύτερη αστική πραγματικότητα. Ως πρωταρχικό σκοπό του συλλόγου μας θέσαμε την προστασία των χώρων αυτών, από την κακή χρήση, τη ρύπανση και τους βανδαλισμούς, ενώ διαρκή στόχο μας αποτελεί η διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων και ακτιβιστικών δράσεων.

Επιδίωξη μας, ως “ Φίλοι” είναι όλοι  οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να  γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τους χώρους της Νέας Παραλίας, έτσι ώστε, να ευαισθητοποιηθούν και να νιώσουν αυθόρμητα την ανάγκη να τους σεβαστούν και να τους φροντίσουν.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης και των όσων ανέφερε στην ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα θέματα της Νέας Παραλίας, τους Φίλους της Νέας Παραλίας και τα σχόλιά του για τον Πρόεδρο του Συλλόγου κο Νικηφορίδη, θα θέλαμε να απαντήσουμε στα εξής :

  1. Πιστώσεις για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας: Ο αντιδήμαρχος κος Παππάς, ενώ αναφέρονταν στη Νέα Παραλία παρουσίασε μία σειρά από ποσά που αφορούσαν όλο το Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα 5.426.000 ευρώ  συνολικά, εκ των οποίων τα 2.820.000, δηλαδή περισσότερα από τα μισά, αφορούν σε έργα και  συντηρήσεις που θα γίνουν στο μέλλον, ενώ από τα υπόλοιπα 2.606.000  μόνο τα 56.000 ευρώ, δηλαδή 1%, αφορούν αποκλειστικά τη Νέα Παραλία.
  2. Προβλήματα στη συντήρηση: Τα προβλήματα είναι πολλά και τα  επισημαίνουμε συνεχώς. Καμένοι λαμπτήρες, πριν από 3 μήνες καταγράψαμε 636. Επίσης σιντριβάνια που δεν λειτουργούν, βρώμικες δεξαμενές νερού, δεξαμενές νερού χωρίς νερό και φωτισμό, σκουριασμένες μεταλλικές κολώνες, σπασμένα και σκουριασμένα καλάθια αχρήστων, κατεστραμμένα ξύλινα δάπεδα και πολλές άλλες κατασκευές που δεν συντηρούνται και δεν συντηρήθηκαν ποτέ. Παράλληλα με όλα αυτά τα σημαντικά που αναφέρθηκαν, έχουμε το πολύ μεγάλο θέμα της  συντήρησης του πρασίνου που δυστυχώς δεν βελτιώνεται. Πάνω από 100 δέντρα έχουν ξεραθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί από το 2013.
  3. Πρόταση κοινής αυτοψίας. Η πρόταση του αντιδημάρχου «να κάνουμε μια κοινή αυτοψία –παρουσία και των μέσων ενημέρωσης- οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε», μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και του αντιπροτείνουμε να την πραγματοποιήσουμε εντός του Ιανουαρίου, όποια ημέρα του επιτρέπει το πρόγραμμά του. 
  4. Εκπροσώπηση του συλλόγου: Ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολλές προσπάθειες και έχει στείλει υπομνήματα στο Δήμο χωρίς να δέχεται αντίστοιχες απαντήσεις. Απόφαση των Φίλων της Νέας Παραλίας είναι να δημοσιοποιούν τα κρίσιμα θέματα και να μην τα αποκρύπτουν ή να τα αναφέρουν μόνο στη δημοτική αρχή. Ο πρόεδρος του συλλόγου μεταφέρει τις απόψεις του συλλόγου και χαίρει της υποστήριξης του.
  5. Η δημοφιλία: Η δημοσιότητα των δράσεων των Φίλων της Νέας Παραλίας δεν είναι αυτοσκοπός  μας αλλά το αποτέλεσμα μίας ανιδιοτελούς προσφοράς προς την πόλη μας, η οποία έχει αναγνωριστεί από τους πολίτες.
  6. Έμμεση αναγνώριση της προσφοράς του συλλόγου: Η Γαλλική Δημοκρατία παρασημοφόρησε τον Ιούνιο του 2016 τον αντιπρόεδρο του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και αρχιτέκτονα Bernard Cuomo για την προσφορά του στα κοινά ενώ εμείς δεχόμαστε την αμφισβήτηση και τα επικριτικά σχόλια της δημοτικής αρχής για την προσφορά μας στη πόλη. 

Εν κατακλείδι, Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας, είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για τα επόμενα χρόνια, με την όποια δημοτική αρχή, πιστοί στο καθήκον του ενεργού πολίτη που έχει ένα μόνο στόχο, την προστασία του πολύτιμου αυτού δημόσιου χώρου της πόλης μας. Καλούμε λοιπόν, τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και να αποδεχθεί την προσφορά συνεργασίας μας, ώστε ενωμένοι και με αποτελεσματικότητα να πετύχουμε αυτό τον υψηλό στόχο, την προστασία του κοινού αγαθού, της Νέας Παραλίας".