Στις 150 ανήλθαν οι καταγγελίες των κατοίκων και των επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης στον Συμπαραστάτη του Δημότη για το έτος 2017, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με το 2016. Ο αριθμός αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, με τα κυριότερα παράπονα να σχετίζονται με την αυθαίρετη κατάληψη του δημόσιου χώρου, τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών για παλαιότερες οφειλές, αλλά και ζητήματα της καθημερινότητας, όπως ένα κατεστραμμένο πεζοδρόμιο ή η καθαριότητα στην πόλη.

Συγκεκριμένα, από τις 50 έγγραφες καταγγελίες που έγιναν το 2015 και τις 100 το 2016, ο αριθμός αυξήθηκε σε 150 το περασμένο έτος, όπως ανέφερε ο Συμπαραστάτης του Δημότη, Απόστολος Αγγελόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠε-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Οι καταγγελίες είναι αρκετές, το 2017 έφτασαν τις 150 και προχωράμε. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη δέχεται καταγγελίες ή αναφορές πολιτών για θέματα κακοδιοίκησης από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου» υποστήριξε ο κ. Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον Συμπαραστάτη του Δημότη, ψηλά στη λίστα των καταγγελιών βρίσκονται τα θέματα της αυθαίρετης κατάληψης του δημόσιου χώρου, ιδιαίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των πεζών και αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος άλλων επιχειρήσεων που δεν παρανομούν.

Αρκετές καταγγελίες αφορούσαν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές από παλιές κλήσεις, για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, καθώς οι πολίτες είτε δεν ήξεραν την ύπαρξη της οφειλής, είτε δεν γνώριζαν πως ο δήμος έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Μεγάλος αριθμός των αναφορών των πολιτών σχετίζεται με ζητήματα της καθημερινότητας, ιδιαίτερα με τις υπηρεσίες οδοποιΐας, πρασίνου, πολεοδομίας, αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων.

Ο κ. Αγγελόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», σημείωσε πως «ο Συμπαραστάτης του Δημότη επεξεργάζεται, ελέγχει τη νομιμότητα και τη βασιμότητα της καταγγελίας και στη συνέχεια προσπαθεί, διαμεσολαβώντας προς την υπηρεσία, να λύσει το πρόβλημα του πολίτη και να δημιουργήσει καλές πρακτικές, ώστε να μην επαναληφθεί. Είχαμε και καταγγελίες επί δικαίων και αδίκων. Και ακραίες περιπτώσεις, καθώς πολίτης επιτέθηκε και ξυλοκόπησε υπάλληλο της δημοτικής αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια προχώρησε και σε αναφορά».

Πριν αναλάβει ο Συμπαραστάτης του Δημότη την υπόθεση θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιαχείριση από πλευράς των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει είναι να έχει προηγηθεί ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών.